Adis Ahmetović Foto:printscreen/ N1

Važna uloga poverenika Bundestaga za Zapadni Balkan pripala je mladom socijaldemokratskom političaru Adisu Ahmetoviću.

Njegova glavna težnja je, kako je rekao, da svoju funkciju iskoristi za stabilizaciju regiona.

Pročitajte još:

Ahmetović je funkciju poverenika Bundestaga za Zapadni Balkan preuzeo od još jednog socijaldemokratskog političara hrvatskog porekla Josipa Juratovića. Ova dva socijaldemokratska zastupnika od samog ulaska Adisa Ahmetovića u Bundestag tesno sarađuju kada je reč o temama vezanim za Zapadni Balkan, prenosi DW.

Početkom decembra Ahmetović je s tadašnjim državnim poverenikom za evropska pitanja u ministarstvu spoljnih poslova, a sada predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga i socijaldemokratskim kolegom Mišelom Rotom, otputovao u Bosnu i Hercegovinu

Iako je Ahmetović rekao kako se ne želi da se skoncentriše isključivo na spoljnopolitička pitanja vezana uz regiju Zapadnog Balkana i kao socijaldemokratski političar na oku želi držati teme kao što je to jednaki pristup obrazovanju za decu iz svih socijalnih slojeva, ipak se njegov parlamentarni put kreće u smeru spoljne politike. Pritom zemlja njegovih roditelja u dosadašnjim zastupničkim aktivnostima igra važnu ulogu.

„Ja bih apelovao na Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i Nemačku da učine sve da se Bosna i Hercegovina stabilizuje. Ja to ne govorim zato što vučem poreklo iz te zemlje, nego sam zaista zabrinut da bi problemi u BiH mogli da izazovu domino-efekat i u celoj regiji: ako potone brod Bosna i Hercegovina, počet će da tonu i ostali brodovi u regionu“, rekao je Ahmetović.

Ahmetović je apelovao i na političare u regionu da shvate svoju odgovornost kao demokratski izabrane snage i doprinesu konstruktivnim rešenjima.

I u svom saopštenju nakon proglašenja poverenikom za Zapadni Balkan, Ahmetović je potvrdio u kom smeru će ići njegov angažman.

„O očuvanju mira u Evropi se u budućnosti neće odlučivati samo na rusko-ukrajinskoj granici, nego u velikoj meri i na Zapadnom Balkanu, i to pre svega u BiH. I zato ću aktivno raditi i na stabilnosti i očuvanju mira u regionu“, poručio je Ahmetović.

Kao poverenik za Zapadni Balkan (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Severnu Makedoniju i Srbiju) Ahmetović će pripremati savetovanja i mere, a svom socijaldemokratskom poslaničkom klubu će predlagati zaključke u sklopu Spoljnopolitičkog odbora i na kraju biti odgovoran za izveštavanje parlamenta o stanju na Zapadnom Balkanu.

BONUS VIDEO: Britanija i Zapadni Balkan-

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar