Ministarstvo Obrane Ukrajine/Twitter

Ministarstvo obrane Ukrajine je u četvrtak na svom zvaničnom Tviter nalogu objavilo fotografije i imena ruskih vojnika za koje tvrdi da su počinili ratne zločine u Buči.

Ministarstvo je u objavi navelo i da se radi o „podmukloj desetorici koljača“ iz 64. brigade: kaplar Andrej Bizjajev (33), oficir Sergej Peskarev (24), kaplar Dmitrij Sergienko (27), oficir Grigorij Nariškin (30), narednik Nikita Akimov (25), kaplar Mihail Kašin (24), oficir Vasilij Knjazjev (24), o. Albert Radnajev (24), poručnik Vjačeslav Lavrencev (29) i kaplar Semjon Malcev (26).

Pročitajte još:

„Jedinica je nagrađena za zverstva koja je počinila i vraćena na front. Pravda za ratne zločince je neizbežna“, navelo je Ministarstvo u objavi.

Prema poslednjim informacijama, brigada se i dalje bori na teritoriji Ukrajine.

Naime, Omurbekov je unapređen u brigadira uprkos činjenici da su vojnici kojima je komandovao optuženi za mučenje, grupno silovanje i streljanje civila.

Nakon njegovog unapređenja, brigada je upućena na Donbas – jedno od najopasnijih ratišta u Ukrajini.

Analitičari tvrde da ih je predsednik Rusije Vladimir Putin namerno poslao na front kako bi im se izgubio svaki trag, jer tako nikada neće moći da ih natera da svedoče o zločinima koje su navodno počinili.

Ukrajinska državna tužiteljka Irina Venediktova rekla je u četvrtak da Ukrajina neće odustati dok oni ne budu izvedeni pred lice pravde.

Prema njenim rečima udarima nakon što su se ruske trupe povukle iz oblasti oko Kijeva, pojavili su se izveštaji da je više od 400 ljudi mučeno, osakaćeno i ubijeno u Buči.

„Neki izveštaji kažu i da su tamo počinjena masovna silovanja“, rekla je tužiteljka.

Uz to, veruje se da su 64. brigadi tokom delovanja u Buči podršku pružali plaćenici iz Vanger grupe.

Inače, Ukrajina smatra da bi pobeda nad 64. brigadom imala veliku simboliku, kao što je imalo potapanje ruske krstarice Moskva.

Sva najnovija dešavanja možete pratiti u našem blogu uživo na portalu Nova.rs.

BONUS VIDEO: Bombardovan most na rusko-ukraijnskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare