Foto:N1/Nova.rs/Shutterstock

Sećate se Pećinaca, opštine u kojoj su deca članova Demokratske stranke preko noći izbačena iz vrtića, zato što su njihovi roditelji učestvovali u protestima poljoprivrednika? U istoj toj opštini trenutno se "otima" zemlja građanima koji svoje parcele nisu želeli da prodaju investitorima.

Jučerašnji dan obeležio je snimak sa javne rasprave u zgradi opštine Pećinci, kada je pripadnik obezbeđenja pokušao da spreči poslanike Skupštine Srbije Srđana Milivojevića i Draganu Rakić iz Demokratske stranke da prisustvuju sastanku.

Milivojević je uoči toga rekao:

Srdjan Milivojevic
Srđan Milivojević Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„U Pećincima će se održati javna rasprava povodom plana Generalne regulacije naseljenog mesta Šimanovci. Čuveni Milorad Pantić Luki iz Pećinaca preko svojih ljudi iz opštine napravio je plan koji ima za cilj da ljudima koji mu nisu prodali najatraktivnije parcele koje su bile potencijalno veoma zanimljive za investitore, te parcele sada izuzme za izgradnju nepotrebnih saobraćajnica i zelenih površina. Na javnu raspravu su došli brojni ostećeni građani koji su uložili prigovore, i narodni poslanici Dragana Rakić i ja.Uz to, Milorad Pantić predviđa da samo on na svojim parcelama može da gradi poslovno stambene objekte, dok je na drugim parcelama moguće graditi samo stambene zgrade koje nisu interesantne u ovom naselju“, izjavio je Milivojević.

Zatim je policija upala na javnu sednicu i privela članove DS Darka Simića i Nikolu Mažića.

Oni su nakndano pušteni, ali ostaje pitanje šta smo to videli juče?

Hoćeš, nećeš? E sad nećeš

U izjavi za Nova.rs jedan od građana koji su podneli primedbe na plan Generalne regulacije Ljuba Antić kaže da je njegova imovina blokirana zato što nije hteo da proda svoje parcele investitoru.

Ljuba Antić

„Blokirali su mi dve parcele u Šimanovcima novim planom generalne regulacije. Potpuno neosnovano i ciljano. Moje preduzeće sad ne može da raspolaže ovim zemljištem. Kad usvoje plan, a hoće jer imaju većinu, moja prva parcela će biti blokirana zato što na njoj treba da se izgradi put širok 20 metara, koji nema nikakvu svrhu, pa čak ni oni ne mogu da objasne zašto su to uradili. Za drugu parceli su stavili „objekat javne rasprave za perspektivne potrebe“. To u zakonu ne postoji. Ni ja ni moj advokat nigde nismo našli ovu formulaciju “ kaže Antić za Nova.rs i dodaje:

„Moju privatnu imovinu žele da pretvore u javnu svojinu. Od toliko državne zemlje, baš je moja parcela za perspektivne potrebe“.

Ovome što se sada dešava, navodi dalje Antić, prethodila je ponuda jednog investitora da gradi na njegovim parcelama.

„Taj investitor je bio kod mene, hteo je tu da pravi lokale i stanove. Pošto nismo mogli da napravimo dogovor oko mog lokala, ja sam odbio ponudu, a on mi je tad reao da će uslediti ovo što imamo sad. Da će mi imovina biti blokirana… Ne mogu da prodam, da gradim, ne mogu da raspolažem svojom imovinom, zato što su tu oni navodno predvideli neki put, za koji znamo da se nikad neće napraviti“, navodi Antić.

Njegove primedbe na javnoj raspravi u opštini su odbijene, kao i zamerke svih 20 građana koji imaju gotovo identične probleme:

„Hoćeš, nećeš, e sad nečeš. To je suština i njihova poruka“, zaključuje Antić.

U opštini Pećinci nedavno je bilo problema i zbog izbacivanja dece iz vrtića.

Za svu našu decu…

Sve je počelo 31. avgusta kada su se ispred vrtića u ovom mestu okupili roditelji za čiju decu više nije bilo mesta u toj lokalnoj predškolskoj ustanovi.

Foto: Demokratska stranka

I ne, nije reč o deci koja nisu mogla da se upišu u vrtić, jer nije bilo dovoljno mesta. Reč je o mališanima koji su preko noći osvanuli na spisku nepoželjnih, te su ispisani iz vrtića.

Roditelji ovih mališana kažu da su deca ostala bez mesta u vrtiću, jer su članovi njihovih porodica, simpatizeri ili članovi Demokratske stranke koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika.

Za novonastalu situaciju optužili su poverenika Srpske napredne stranke za Pećince Milorada Pantića Lukija, koji je kako su rekli direktorki predškolske ustanove u tom mestu i dostavio spisak dece koja bi trebalo da budu ispisana.

Uprkos raznim obećanjima, deca još nisu vraćena u vrtić.

****

BONUS VIDEO: Koškanje obezbeđenja i republičkih poslanika DS u zgradi SO Pećinci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare