Foto:Vesna Lalić/Nova.rs, Printscreen FoNet/Video, Newsmax Adria, Demokratska stranka

To što imate recimo tri ili pet godina, mlečne zube i verovatno ne znate da izgovorite sve reči, ne znači da niste dovoljno veliki da osetite osvetu Srpske napredne stranke. Upravo to unazad dve nedelje proživljavaju mališani iz Pećinaca, koji su brzopotezno izbačeni iz vrtića, jer su se njihovi roditelji usudili da izađu na protest poljoprivrednika. Kroz sličnu situaciju prošla je pre tri godine i jedna devojčica iz Žitorađe, jer je jedan od njenih roditelja član opozicione stranke. “Za svu našu decu” beše jedan predizborni slogan SNS, zar ne?

Ako ima onih koji se do sada nisu upoznali sa situacijom u Pećincima, sve je počelo 31. avgusta kada su se ispred vrtića u ovom mestu okupili roditelji za čiju decu više nema mesta u toj lokalnoj predškolskoj ustanovi.

I ne, nije reč o deci koja nisu mogla da se upišu u vrtić, jer nije bilo dovoljno mesta. Reč je o mališanima koji su preko noći osvanuli na spisku nepoželjnih, te su ispisani iz vrtića.

Foto: Demokratska stranka

Roditelji ovih mališana kažu da su deca ostala bez mesta u vrtiću, jer su članovi njihovih porodica, simpatizeri ili članovi DS koji su učestvovali u nedavnim protestima poljoprivrednika.

Za novonastalu situaciju optužuju poverenika Srpske napredne stranke za Pećince Milorada Pantića Lukija, koji je kako su rekli direktorki predškolske ustanove u tom mestu i dostavio spisak dece koja bi trebalo da budu ispisana.

Nisu sva deca „naša“

Majka jednog deteta Jelena Mihajlović o ovome je govorila u poslednjoj emisiji Utisak nedelje.

Foto: Nova S/Video

“Ja sam majka koja se bori za svoje dete i svu drugu decu da se vrate u vrtić. Majka je najjača institucija“, rekla je ona, a zatim objasnila šta se zapravo dogodilo u Pećincima.

“Nikada se nije desilo da se deca upisana u vrtić najednom stavljaju na listu čekanja, i to u Pećincima gde ima mesta za svu decu. Izbačena su deca neistomišljenika, deca poljoprivrednika koji su bili na protestima. Naša deca su podeljena – na decu koja mogu i ne mogu da idu u vrtić, na decu demokrata ili naprednjaka. To se više ne sme ponoviti. Ovo je najveća sramota koja je pogodila jedno društvo. Ljudska prava su prekršena, a mi smo dotakli dno”, kazala je Mihajlović.

Zatim je za sve optužila funkcionera SNS.

„Moje dete voli da ide u vrtić, a sada ne može. A zašto ne može? Pa zato što je jedan moćnik, SNS poverenik, Milorad Pantić Luki doneo direktorki spisak dece i naveo da deca ne mogu da idu u vrtić. Bez Pantića se u Pećincima ne može ni popiti čaša vode, on odlučuje o životu i smrti. Sve majke zavise od njega, drži opštinu, prodavnice, njegove su sve firme. To je jedan jedan gazda, koji misli da smo svi njihovi kmetovi. Njemu se svidela moja njiva, on se uknjižio na nju. On je pomoću lažnih svedoka samo jedan dan došao i rekao da izađemo sa poseda. To se desilo 2017, kada sam bila trudna. Najednom mu se dopalo, pa je to uzeo”, objasnila je Mihjalović.

Pravila, pravila…

Još jedna majka iz Pećinaca Dragana Adamić nedavno je za medije otkrila da svoje trogodišnje dete tri godine pokušava da upiše u vrtić bezuspešno.

Njena prijava se tri godine zaredom odbija, jer kako je rekla, nije htela da glasa za SNS.

„2. aprila poslepodne došao je čovek, koji je znao ime mojeg deteta, i pitao nas da li smo predali zahtev za vrtić. Mi smo rekli da jesmo, a on je onda rekao ako mi ne budemo glasali za koga oni kažu, dete neće biti primljeno u vrtić, i da su pravila takva. Mi smo na to odgovorili da pod takvim uslovima ni ne mora da bude primljeno. To je bilo to, on se okrenuo i otišao. Ja sam bila u šoku, besna i ljuta što se tako nešto desilo“, rekla je nedavno za medije Adamić.

Slična situacija zabeležena je i 2019. godine u Žitorađi.

Gužva je…

Devojčica iz vog mesta išla je tri godine u vrtić “Prva radost”, a onda je ispisana. Iako nije praksa da deca gube mesto u vrtiću, ona je odlukom rukovodstva tada ostala ispod crte. Majka Marija Milojević tvrdila je da je reč o političkoj odmazdi jer je dete opozicionara, dok se direktor vrtića pravdao “gužvom”.

Dragan Đilas Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas tom prilikom je rekao da je reč o detetu člana SSP i da je na delu najbesprizorniji metod obračuna sa neistomišljenicima.

BONUS VIDEO: Decu u Pećincima nisu primili u vrtić, „nepodobne“ i gnevne majke optužuju lokalne moćnike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare