Biljana Stojković, Bojan Lazić, Sanja Malinović, Nebojša Zelenović Foto:FoNet/Zoran Mrđa/FoNet/Milica Vučković

Stranka Zajedno osudila je slučaj policijskog nasilja nad pripadnicima LGBT+ zajednice, koji je ranije danas objavila organizacija "Da se zna". Ova politička organizacija zatražila je da policijski službenici koji su sprovodili ovo nasilje budu najstrože kažnjeni.

Stranka Zajedno je ocenila da „surov i primitivan stav policije prema našim sugrađanima, nasilničko i ponižavajuće ponašanje uniformisanih lica, pokazuju neverovatnu zatucanost i odsustvo želje čitavog društva da se razvija u smeru prihvatljivih civilizacijskih tekovina“.

„Demokratija podrazumeva postojanje institucija čiji je osnovni zadatak da spreče svođenje društvenih odnosa na odmeravanje snaga. Stoga, merilo demokratije jeste odnos celokupnog društva prema njegovim najranjivijim kategorijama“, istakla je stranka Zajedno u saopštenju.

Stranka Zajedno je ocenila da se „još jednom pokazalo da zanemarivanje institucija vodi rapidnom propadanju njihovog kvaliteta“.

„Odsustvo institucija i odgovornosti pojedinaca neminovno vodi ka raspadanju ljudske zajednice. Policajci koji su u ime države sprovodili nasilje kroz okvir sopstvenih uverenja i primitivnih agendi, moraju biti najstrože sankcionisani. Njihov zadatak je čuvanje zakona i poštovanje ljudskih prava. Zloupotreba položaja sile u ime sopstvenih, individualnih vrednosti ne sme biti tolerisano. Takve prakse odvele su nas u društvo preplavljeno nasiljem“, upozorila je ova partija.

Stranka Zajedno je istakla da je „zgrožena ovim slučajem“ i dodala je da nudi svaku pomoć oštećenim pripadnicima LGBT+ zajednice.

Podsetimo, predstavnik organizacije „Da se zna“ Bojan Lazić najavio je ranije danas da će to udruženje podneti dve krivične prijave u vezi sa policijskim zlostavljanjem i mučenjem dve mlade osobe – muškarca i žene – pripadnika LGBT+ populacije.

Lazić je istakao da se 14. februara dogodio najteži slučaj homofobije koji je ta organizacija zabeležila, kada je policija upala u stan dve LGBT osobe i prema njima se ponašala brutalno, te da su zbog toga tražili da unutrašnja kontrola ispita te postupke i da traže da zaštitnik građana ispita zakonitost postupanja policije.

On je na konferenciji za novinare detaljno objašnjavao torturu nad te dve osobe, koja je trajala celu noć, i u stanu i u policijskoj stanici.

***

BONUS VIDEO – Organizacija „Da se zna“: Policija upala u stan dve LGBT osobe, tortura trajala celu noć

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare