Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; REUTERS/Valdrin Xhemaj; Goran srdanov/Nova.rs; Armend NIMANI / AFP / Profimedia; Antonio Ahel/ATAImages

Odluka doskorašnjeg lidera SNS Aleksandra Vučića da napuni autobuse građanima sa severa Kosova uoči kontramitinga 26. maja podstakla je kosovskog premijera Aljbina Kurtija na jednostrani potez interevencije specijalnih jedinica na severu pokrajine, što je dovelo do eskalacije nasilja na ionako napetom Kosovu.

Oni su prisilno omogućili albanskim gradonačelnicima ulaz u tri zgrade opštine sa srpskom većinom, gde su stigli na nakon izbora koje su bojkotovali Srbi. Kurti je ponovo uradio ono što je želeo, iako je pozvan od strane međunarodne zajednice na deeskalaciju sukoba, dok je Vučić doživeo još jedan neuspeh od kojeg najveću štetu trpe stanovnici četiri opštine na severu Kosova. Najpre je podstakao Srbe da napuste sve kosovske institucije, pa da bojkotuju izbore, usled čega više nema gradonačelnika Srba, da bi na kraju zbog kontramitinga ispraznio sever Kosova, a dobio tenzije i nasilan upad na ivici sukoba.

Od petka do ponedeljka, odnosno od kontramitinga naprednjaka ispred Skupštine, pa do prvog radnog dana za novoizbrane albanske gradonačelnike na severu Kosova, tenzije su ponovo podignute do tačke ključanja.

Kao deo pripreme za organizaciju kontramitinga ispred Narodne skupštine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio je da na skupu budu i stanovnici Kosova i Metohije. Dok je manji broj građana nekoliko dana pre skupa krenuo pešice za Beograd, drugi i većinski deo građana sa Kosova, organizovano je autobusima stigao u Beograd u jutarnjim satima 26. maja.

Kamere su zabeležile da je deo tih autobusa bio u vlasništvu albanskih prevoznika, čime je bačena sumnja da je Kurti bio direktna spona između odlaska građana na kontramiting i dozvole albanskim prevoznicima da dođu u Beograd.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kosovski Srbi dan su proveli ispred Palate Srbija, dok je za to vreme kosovski premijer Aljbin Kurti povukao jednostrani potez kojim je doveo situaciju na severu Kosova ponovo do ivice usijanja. On je naložio kosovskim specijalcima da obezbede ulaz novoizbaranim albanskim gradonačelnicima u mestima sa srpskom većinom, zbog čega su se Srbi na severu samoorganizovali i protestovali zbog ovakve odluke.

Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Dok je deo građana, uključujući i lidere Srpske liste Gorana Rakića i Igora Simića čekao govor lidera SNS, naoružani specijalci bacali su suzavce i rasterivali demonstrante ispred opština koji su pokušavali da onemoguće gradonačelnicima iz albanske zajednica da uđu u prostorije opština.

Igor Simić, Bratislav Gašić i Goran Rakić Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Na kraju, Srbi su se razišli posle intervencije specijalaca, gradonačelnici su ušli u prostorije opština, ali su tenzije nastavljene prvog radnog dana.

Napetost između Srba i Albanaca na Kosovu prisutna je intenzivno u poslednjih godinu dana, sa povremenim popuštanjem tenzija tokom pregovora dve strane u Briselu. Da je za sukob, kao i za tango potrebno dvoje stari je kliše, ali je ovoga puta to neminovno tačno. Sa jedne strane Kurti ne želi da relaksira odnose, dok je sa druge strane Vučić svojim kontramitingom napravio medveđu uslugu srpskoj zajednici.

Napunio je autobuse, ispraznio sever i omogućio Kurtiju da uradi ono što je strpljivo čekao još od lokalnih izbora – da omogući gradonačelnicima iz albanskih partija da uđu u zgrade opština sa srpskom većinom.

„Kontramiting SNS štetan za ljude na severu, najveći krivac – Srpska lista“

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže za Nova.rs da je nedvosmisleno glavni krivac za trenutno stanje na Kosovu Srpska lista, koja sve poteze vuče direktno u dosluhu sa zvaničnim Beogradom.

Goran Bogdanović Foto: Slobodno Srpski/Youtube

“Naravno da je odgovorna vlast u Beogradu za trenutno stanje, ali najveću odgovornost imaju predstavnici Srpske liste. Oni su ti koji ovde predstavljaju srpski narod, barem tako kažu. A kako predstavljaju naš narod najbolje se vidi u poslednjjih 10 godina i kroz to kakve su sve poteze vukli, na štetu građana. Poslednji upad specijalnih jedinica kosovske policije u lokalne samouprave na sever Kosova upravo dokaz da ne postoji promišljenost i odgovornost za poteze”, ističe za Bogdanović za Nova.rs.

On nema dilemu da je bio nepromišljen potez odlazak građana za Beograd na miting SNS.

“Taj kontramiting je miting koji je išao direktno na štetu Srba na Kosovu na Metohiji. Podelio je još više građane i to je samo jedan partijski skup. Ne razumem ni naše obaveštajne službe da nisu imale nikakve podatke da može doći do upada specijalaca, ali oni verovatno imaju preča posla poput praćenja opozicije i pokreta”,

S određene vremenske distance uočljivo je da je odluka oko bojkota lokalnih izbora na severu Kosova neminovno dovelo do toga da Albanci budu gradonačelnici u četiri opštine sa srspkom većinom: Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan. Pre toga podržao je odluku Srba da napuste sve institucije, pa da bojkotuju izbore i sve to u cilju da bi se formirala ZSO i konačno bacio akcenat na probleme Srba.

Logičan rezultat bio je da su Srbi izgubili od malobrojnih Albanaca jer su oni participirali na izborima, čime je njihov put do čelnih pozicija lokalnih samouprava bio nesmetan. Ono što je bilo otežano jeste stav Srba da neće dozvoliti ulazak Albanac u srpske institucije, na kojima se vijorila srpska zastava. Tenzičnu situaciju iskoristio je Aljbin Kurti, premda je nova kriza na severu mogla da se predupredi.

Marko Jakšić, nekadašnji odbornik na listi Građanske inicijative SDP čiji je lider bio ubijeni Oliver Ivanović, napominje da je Aljbin Kurti najveći problem, te da je kontramiting SNS otvorio vrata novom sukobu.

Marko Jakšić Foto: N1

„Aljbin Kurti je najveći krivac za aktuelnu krizu na severu Kosova, tu nema dileme. Krah politike Aleksandra Vučića na Kosovu počeo je još 2013. godine, a ovo je samo još jedan od nastavaka tako loše vođene politike. Da li Vučić pomogao u petak sa svojim kontramitingom oko cele situacije, verovatno da jeste, ali Kurti je nasilan i agresivan. Njegova namera je protera Srbe sa severa Kosova, tu je ključni problem svega. Petak i kontramiting SNS samo je jedan u nizu događaja koji je podstakao Kurtijevu ideju. Tačno je da se Vučiću sve srušilo kao kula od karata, ali verujte, meni to sada nije bitno“, objašnjava Jakšić i dodaje:

„Sinergija svih pogrešnih poteza dovela nas je u stanju u kojem se danas nalazimo, nije napuštanje institucija ključno za mene. Nije ni protest u petak koji je ključan, jer je i bez njega Kurti bi svoju nameru sproveo. Vučić je i sam u nekoliko navrata poručio da nas čeka težak period, ne sumnjam da je znao da će nešto da se desi. Sa druge strane, postavlja se pitanje zbog čegat o nije sprečio. Verovatno zato što je slabašan“, zaključuje Jakšić.

Bonus video: Da li je akcija na severu Kosova deo prećutnog dogovora?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar