Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za američku televiziju CNN govorio o aktuelnoj situaciji na severu Kosova i Metohije.

“Sve što smo čuli nisu samo teške optužbe, nego govore i o čoveku koji ih je izrekao. Samo su dve stvari bitne: implementacija dogovora, koju su Srbi obavili, a samo jedan je trebalo da implementira Priština, to je ZSO, ali to nisu uradili. Da li ste ikada čuli za neke druge izbore sa izlaznošću 3,4 odsto da su legitimni? On naziva ljude sa Severa Kosova fašistima… Srbi traže bezbednost za svoje porodice, otkad je Kurti na vlasti videli ste 353 napada etnički motivisanih protiv Srba, od kad je Kurti na vlasti” rekao je Vučić na početku intervjua.

Na pitanje da li je on tražio od Srba sa Kosova bojkot izbora, Vučić je rekao: “ne”.

Negirao je jučerašnju tvrdnju Kurtija za CNN da je izlaznost na aprilskim lokalnim izborima bila slaba jer su Srbi bili ucenjeni i pod pritiskom Beograda.

„Nisam tražio da bojkotuju izbore, to je bila njihova odluka, Srbi pre 2013. nisu nikad učestvovali na kosovskim izborima, onda su četiri puta učestvovali i nije bilo nikakvih problema. Onda je Kurti došao na vlast i zabranio Srbima da učestvuju na referendumu (koji je Srbija organizovala) i na srpskim parlamentarnim izborima“, kazao je Vučić.

Dodao je da je od toga „važnije to što (Kurti) nije ispunio obavezu formiranja ZSO jer je to još pre 10 godina postavljeno kao preduslov da bi Srbi učestvovali na lokalnim i parlamentarnim izborima koje organizuje Priština“.

“Bili smo jako posvećeni u pozivima Srbima da ostanu mirni i urade sve da stabilizuju situaciju, i posle svega što se desilo pre dva dana, žalimo što je bilo povređenih vojnika NATO. Ljudi hoće da vide povlačenje kosovskih snage”, rekao je on i dodao:

“Nemam kontrolu nad demonstrantima, ali verujem da će pokazati poštovanje prema Srbiji. Treba nam stabilan region”, odgovorio je Vučić na pitanje o tome ko rukovodi prostestima.

Naveo je da su protesti Srba na severu Kosova bili veoma mirni juče i danas i dodao da su „protestovali svi, i lekari i medicinske sestre i nastavnici“.

„Da li ih je neko ucenio? Ne, oni samo žele da vide povlačenje kosovskih specijalaca iz objekata koji im nikad nisu pripadali, kao i nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika“, naveo je.

Na pitanje da li će Srbija priznati Kosovo, on je rekao da to nije ni pitanje koje se postavlja.

“Mi pričamo o procesu normalizacije. Priznajemo samo rezoluciju UN, spremni smo da pričamo o kompromisima, ali pitanje je eskalacije situacije”.

Zadovoljan je izjavom Entonija Blinkena i predsednika Makrona.

„Veoma smo zadovoljni nedavnim izjavama državnog sekretara Blinkena, verujemo da je Makron dao veoma tačnu izjavu. Oni su rekli stvari koje predstavljaju suštinu onoga što se dešava na severu Kosova“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao i da se Srbija u potpunosti pridržava svih međunarodnih obaveza i pravila, da ima „veoma, veoma profesionalnu saradnju“ sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i da je uveren da će ona biti nastavljena.

“Vezano za srpske obaveze mi postupamo 100 odsto u saglasnosti sa Kumanovskim sporazumom, nismo ušli u teritoriju Kosova, nismo ništa prekršili, imamo dobru saradnju sa NATO trupama na terenu. Verujem da ćemo nastaviti tu saradnju”.

Poruka Srbima na Kosovu je: “Znam da su odlučni i rešeni da se bore za osnovna prava. Moja molba je da to urade mirno i zadrže stabilnost. Moramo da pričamo sa Albancima, ali pozivam međunarodnu zajednicu da povuku poteze protiv onih koji destabilizuju region”.

***

BONUS VIDEO: Snimak iz drona – Razvijena zastava na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare