Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima Srbije koji nedeljama protestuju protiv nasilja u Srbiji da neće dozvoliti smenu ministra policije Bratislava Gašića. Na ovo se juče nadovezao i predsednik parlamenta Vladimir Orlić koji je imao čitav niz objašnjenja zašto jučerašnja sednica Skupštine treba da se završi do 18 časova, iako je bilo jasno da je pravi razlog pokušaj da se izbegne rasprava o Gašićevom razrešenju. Uprkos tome, organizatori protesta poručuju da se ni od jednog zahteva neće odustati, pa ni od ovog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući u emisiji “Hit tvit” na Pinku jasno poručio da neće izaći u susret svim zahtevima protesta.

Pre svega, neće dozvoliti smenu ministra policije Bratislava Gašića.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen Pink

„Spreman sam na dijalog i pozvao sam na dijalog. Nikada im neće biti ispunjen zahtev za smenu Bate Gašića, zato što je besmislen i izmišljen zahtev. Čovek ni za šta nije kriv, sve je ubice pohvatao. MUP fantastično funkcioniše i neće im biti ispunjen zahtev. Nismo tu da ispunjavamo nečije hirove, mi smo tu da razgovaramo i da se dogovaramo. A ne da zloupotrebama mislite da možete nešto da postignete. Jeste li čuli da su rekli hvala vam što ste ukinuli rijalitije“, upitao je Vučić.

On je zatim rekao da „oni nisu bili zainteresovani ni za REM, ni za ostavku Ružića, već je cilj da isporuče nacionalnu frekvenciju tajkunu Šolaku“.

„Da me ubijete? Pa možete. Ja vam neću potpisati prelaznu vladu dok sam živ“, istakao je Vučić.

Zatim je juče predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić po svaku cenu želeo da prekine zasedanje parlamenta najkasnije do 18 časova. Kako saznajemo, Orlić se u objašnjenju poslanicima pozivao na odredbe Ustava i to da u ponoć ističe rok za redovno zasedanje parlamenta. S obzirom na to da je opozicija ovo shvatila kao puki pokušaj da se u skupštinskoj sali ne raspravlja o smeni Gašića, Orlić je obećao novu vanrednu sednicu u četvrtak, na kojoj će navodno moći da raspravljaju o ovome.

Vladimir Orlić kaznio opoziciju, izrekao opomeni Dragani Rakić zbog
Foto: RTS/printscreen

Organizatori protesta iz redova opozicije smatraju da je reč o čistom razvodnjavanj, te d auprkos onome što Vučić kaže, a Orlić radi neće odustati od svojih zahteva.

Neće moći da spreči promene

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta Ne davimo Beograd kaže da se svi zahtevi protesta moraju ispuniti.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ne interesuju me Vučićeve najave. One služe samo za zbunjivanje javnosti. Pa taj čovek je pre u Hit tvitu tvrdio da je Pink ukinuo rijaliti, a odmah nakon toga počela je “Zadruga”. Ono što građani očekuju nisu obećanja i nove manipulacije nego dela, i to odmah. Odmah se mora ukinuti nacionalna frekvencija Pinku i Hepiju, mora se odmah smeniti REM, moraju se zaustaviti fabrike mržnje Informer, Alo i slični. Da bi RTS nastavio da izveštava kako treba, mora se smeniti rukovodstvo. Takođe, mora doći do smene ministra Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, a dobro je da je Branko Ružić podneo ostavku. To je rezultat pritiska građana. Svi zahtevi protesta moraju se ispuniti, a do tada, neka Vučić prestane da se oglašava. Dosta vise”, kaže Lazović za Nova.rs.

I kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović smatra da Vučić neće moći da izbegne ispunjavanje zahteva protesta, ukoliko se održi energija građana.

Foto:Zoran Mrđa/FoNet

“Građani na protestima poručuju da im je dosta života u nenormalnim uslovima. Dosta je nasilništva, korupcije i laži ove vlasti. Zahtevi protesta, pa i Gačićeva smena, samo su iskaz ove jasne i snažne poruke građana. Vučićev odgovor je da ne pristaje da započne normalizacija javnog i političkog života u Srbiji. Zato odbija oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju i zato ne da Gašića. Vučić neće imati moći da spreči promene ukoliko ova velika energija građana bude usredsređena na pravi način. To je zadatak i odgovornost svakog ko učestvuje u organizaciji protesta. Činim sve što je u mojoj moći da donesemo dobre i delotvorne odluke”, kaže Zelenović.

Gašić je već otpisan

S druge strane, zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić smatra da je Bratislav Gašić već “otpisan”.

Dragana Rakić Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

“Kad Aleksandar Vučić kaže da nekoga ne da, to znači da je taj već otpisan. I prošli put se busao u grudi i uzvikivao „ne dam Gašića“, pa ga je na kraju dao. Poruku „ne dam Gašića“ treba tumačiti kao nameru da parcijalno ispunjava zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“ kako bi njegov mafijaški režim bio što manje oštećen. Vučić svoje saradnike tretira poput šahovskih figura i on nema nikakav problem da ih rotira, menja i žrtvuje kao u šahovskoj igri, i to upravo sada radi s Gašićem. On će pored REM-a na kraju ponuditi i Gašića, ali neće pristati na ukidanje nacionalnih frekvencija TV Pinku i Hepiju jer su to njegove farbrike zla i propagande kojima oblikuje javno mnjenje”, kaže Rakić i zaključuje:

“Više puta smo ponovili da nema cenjkanja oko zahteva protesta. Svi zahtevi građana moraju biti ispunjeni! Pinku i Hepiju se mora ukinuti nacionalna frekvencija i to mora biti prioritet u dinamici ispunjenja zahteva”.

Podsetimo, pored smene ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, zahtevi protesta su i smena rukovodstva RTS i Saveta REM, ukidanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, kao i zabrana rijaliti emisija.

BONUS VIDEO: Protesti oko RTS-a treća najvžanija vest u Dnevnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare