"Jedini koji krše suverenitet Srbije su Ana Brnabić i Aleksandar Vučić", kaže za N1 profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić, komentarišući napade vlasti na opoziciju zbog donete Rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji.

U toj rezoluciji Evropskog parlamenta se, između ostalog, poziva na međunarodnu istragu izbora održanih 17. decembra prošle godine.

„Vlast ne čita Ustav Srbije i ne zna da nosioci suvereniteta nisu ni Vučić ni Brnabić, nego građani Srbije, i prema slovu Ustavu oni svoj suverenitet vrše preko slobodno izabranih nosioca vlasti i nijedna grupa pojedinaca ne može da uzurpira suverenitet građana niti može da vrši vlast suprotno volji tih građana“, izjavio je Pajtić u emisiji N1 Studio Live.

O komentarima vlasti da su predstavnici opozicije, koji su tražili međunarodnu istragu izbora, izdajnici, Pajtić kaže:

PROČITAJTE JOŠ...

„Besmislena je paralela koju povlače između 1914. i današnjeg trenutka. Na stranu što Brnabić meša Prvi i Drugi svetski rat, Hitlera, Himlera, Irak, Iran i ostalo, na stranu ti groteskni momenti u njihovim izlaganjima, značajno je naglasiti da ako idemo tom logikom, Vučić i Brnabić bi kršili nekoliko puta godišnje suverenitet, svaki put kad prime predstavnike EU koji kontrolišu napredak Srbije u evrointegracijama“.

To je, kako kaže, besmisleno.

„Jer, niti su oni to učinili, niti bi međunarodna misija to učinila. EU je asocijacija u koju želimo da uđemo. Ne možete krasti na izborima, ukidati slobodu medija, slobodu izražavanja, održati nefer izbore, a biti istovremeno i član OEBS-a i kandidat za članstvo u EU. Ne može i jedno i drugo, ili jedno ili drugo“, naveo je Pajtić.

Vlast je, dodaje, uhvaćena u krađi i zbog toga optužuje opoziciju.

„Zato što su oni lopovi koji su došli na zao glas, oni su uhvaćeni ‘in flagrante’, na delu, sa tezom da desetine ljudi žive u trafostanica, na livadama i onda glasaju u toku izbornog dana. Obim beskrupuloznosti te krađe uočen je, osim od institucija, i od svih relevantnih svetskih medija“, rekao je.

To što govore da su drugi „izdajnici“, to je, dodaje, logika nasilnika.

„To je logika – tuci koga hoćeš, ali u svojoj kući, taj moto primenjuje Vučić i na državu, pa misli da može da tuče koga hoće, da uzurpira vlast krađom izbora, kupovinom glasova. U Srbiji u 21. veku to ne može. Nismo mi izolovano ostrvo, ali ako ne želimo da to postanemo kao 90-ih, moramo da se suprotstavimo politici SNS-a“, poručio je Pajtić.

Prema njegovim rečima, ako bi posmatračka misija došla u Srbiju, to bi značilo da „ona čini ono što su do sada činili predstavnici EU koje su primali i Vučić i Brnabić, da vide da li se poštuju pravila.

„Ti si kandidat za EU, a ako to ne želiš, izađi iz procesa pregovaranja“, rekao je.

A na pitanje da li će ta misija doći i istražiti izbore, gost N1 kaže:

„To će zavisiti od toga koliko će biti odlučan stav Evropske komisije. Javno mnjenje u EU je obavešteno koliko je duboko posrnuće ove zemlje. I kada bi se sada organizovao referendum o ulasku Srbije u EU, sumnjam da bi u nekoj državi članici građani rekli – da, želimo Srbiju kao članicu“.

Nada se da će Evropska komisija čvrsto insistirati na toj istrazi.

„Ukoliko ne budu insistirali, plašim se da su digli ruke od nas“, zaključio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare