Foto: Shutterstock, TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Nova sednica Skupštine Srbije počinje u petak, a na dnevnom redu konačno će se naći izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije. U igri za tu funkciju su tri kandidata, među kojima je i aktuelni direktor Dragan Sikimić, koji je prethodno bio član SNS i finansijer te stranke. Ipak, spekuliše se da ovog puta veće šanse da dođe na čelo Agencije ima Dejan Damnjanović, koji u ovom trenutku obavlja funkciju Sikimićevog zamenika.

Izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije trebalo je da bude okončan još pre mesec dana, budući da je aktuelnom Draganu Sikimiću mandat istekao 18. januara.

Konkurs za ovu funkciju, koja donosi mesečnu zaradu od 420.000 dinara, Ministarstvo pravde raspisalo je u oktobru, a da javnost sa tim praktično nije bila ni upoznata.

To se odrazilo i na broj prijavljenih kandidata. Na prethodnom konkursu se prijavilo njih 13, na onaj iz 2012. čak 45, a na ovaj svega šestoro. Na testiranju, koje je sprovela Pravosudna akademija, pojavila su se svega tri kandidata. Budući da su ostvarili više od 80 bodova, Ministarstvo pravde ih je predložilo Skupštini kao kandidate.

Dragan Sikimić

Među njima je i Dragan Sikimić, čiji je prethodni izbor na tu funkciju bio itekako sporan. Veoma važna stavka prilikom izbora je da direktor ne može da bude član stranke.

Sikimić je bio ne samo član Srpske napredne stranke, već i njen registrovani finansijer. Iako je tadašnji Odbor Agencije tvrdio da u momentu raspisivanja konkursa on nije bio član stranke, list “Danas” je objavio da izbrisan iz članstva SNS-a 17. januara 2018, odnosno istog dana kada je izabran za direktora Agencije.

Foto:N1

Prethodnih pet godina Sikimić se nije proslavio u svom radu. Naročito je na sebe skrenuo pažnju kada je Agencija za sprečavanje korupcije ocenila da Branko Stefanović, otac tadašnjeg ministra policije, nije ni na koji način angažovan u firmi GIM, iako su dokumenta koja su mediji objavili pokazivali da je bio pravni savetnik te firme za trgovinu oružjem. Tako je Agencija zaključila da kupovina naoružanja Krušika od strane GIM-a ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, odnosno da „ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje ministarske funkcije“.

Dejan Damnjanović

U trku za direktora ušao je i Dejan Damnjanović, koji se i ranije prijavljivao na taj konkurs. U Agenciji za sprečavanje korupcije je od njenog osnivanja. Bio je savetnik i direktor Odeljenja za registre tog tela, a zatim i šef kabineta bivše direktorke Tatjane Babić.

Damnjanović je inače trenutno na funkciji zamenika direktora Agencije i mesečno prima platu 284.000 dinara.

Dejan Damnjanović Foto: RTS

Zanimljivo je da on obavlja još jednu funkciju i to predsednika Skupštine Jugoslovensko rečnog brodarstva. Mesečno po tom osnovu zaradi i dodatnih 89.000 dinara.

U političkim krugovima se spekuliše da će upravo Damnjanović biti novi direktor Agencije, odnosno dobiti veće poverenje poslanika vladajuće većine u odnosu na Dragana Sikimića. Takođe, priča se i da će u tom slučaju on za svog zamenika postaviti Sikimića.

Kosta Sandić

Ovaj kandidat nije poznat široj javnosti. Sudeći po objavi u Službenom glasniku, Sandić je bio zamenik generalnog direktora Sektora za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije i po tom osnovu član Stalne koordinacione grupe za nadzor nad sprovođenjem Nacionalne strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

U njegovoj biografiji piše da je duže od deceniju bio angažovan u Komercijalnoj banci, na pozicijama savetnika, savetnika izvršnog odbora, izvršnog direktora…, kao i u Narodnoj banci Srbije. Radio je i u Telefoniji i u Beobanci, ali i u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Bio je i član Nadzornog odbora Politike a.d, član UO Agencije za osiguranje depozita, član upravnog i nadzornog odbora Udruženja pravnika u privredi…

Tijana Perić Diligenski, članica pokreta Srce i naučni saradnik u Institutu za političke studije, navodi za Nova.rs da je izbor direktora Agencije netransparentan, da je rad komisije obilovao nepravilnostima i nedoslednostima, budući da kandidati nisu dobijali uniformna pitanja.

“Bila je selekcija pitanja za svakog kandidata ponaosob, što po mom sudu ne bi trebalo nikako da bude. To me podseća na pravni amaterizam u jednom politički motivisanom izboru. To je krunski dokaz odsustva antikorupcijske svesti. Ispit zrelosti nisu položili ni Ministarstvo pravde, ni Pravosudna akademija, ni sama Agencija”, kaže Diligenski.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona navodi da javnost ne treba da očekuje da će se na čelu Agencije pojaviti neki novi Eliot Nes.

“Dosadašnji direktor je favorit i čini mi se da su ostala dvojica kao da su proforme kandidati, kako bi se dalo na legitimitetu samoj proceduri izbora. Ko god da bude direktor, biće neko ko je na liniji. Smatram da je gospodin Damnjanović najkompetentniji, koji je u Agenciji od osnivanja. Ipak, Eliot Nes niko neće da bude, jer mora da bude na liniji sa vladajućom klikom”, zaključuje naša sagovornica.

BONUS VIDEO Šapić i Agencija tvrde – stan u italiji prijavljen. U BIRN-u kažu nije ta vila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar