Foto: Promo srbija.gov.rs,printscreen

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić istovremeno prima i ministarsku platu i skupštinski paušal. Iako on nije jedini ministar koji je istovremeno i na poslaničkoj funkciji, samo on prima nadoknade za oba “radna mesta”.

Milan Krkobabić godinama unazad kao funkcioner PUPS-a deo je svake vlasti. Bio je zamenik gradonačelnika, direktor Pošte Srbija, a zatim i poslanik i ministar.

Iako zakon zabranjuje da neko u isto vreme bude i poslanik u Skupštini Srbije i član Vlade, on sada formalno obavlja i jednu i drugu funkciju. A prima i dve nadoknade.

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije objavljena je najnovija imovinska karta Krkobabića. U njoj piše da prima skupštinski paušal u iznosu od 37.242 dinara, ali i platu ministra za brigu o selu od 125.933 dinara.

Foto: Printscreen

U njegovom imovinskom izveštaju, međutim, navodi se da je Krkobabić ministar u tehničkom mandatu, ali to prema mišljenju stručnjaka ne bi trebalo da pravi razliku.

U Zakonu o Narodnoj skupštini, u članu 39, piše da “narodnom poslaniku prestaje funkcija koja je nespojiva s poslaničkom funkcijom na dan potvrđivanja poslaničkog mandata”.

Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, ranije je u izjavi za Nova.rs rekao da se ova odredba odnosi i na ministre u tehničkom mandatu.

“Ako je ideja zabrana vezivanja funkcija, vlada tehnička ili netehnička je izvršno telo. Redovni mandat Vladi zaista prestaje u trenutku raspuštanja skupštine ili trenutku isteka mandata skupštine, ali Ustav utvrđuje novi mandat, taj takozvani tehnički, s nešto suženim ovlašćenjima, ali ipak s ovlašćenjima izvršne vlasti”, naveo je Šabić.

Inače, među poslanicima u parlamentu je još jedan ministar Novica Tončev, što takođe nije u skladu sa zakon. Međutim, sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, on u Skupštini ne prima nikakvu nadoknadu.

BONUS VIDEO Grubješić o protokolu Rusije i Srbije: U pogrešno vreme na pogrešnom mestu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare