Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Ovom sastanku prethodio je susret šefa srpske države sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

„Saslušali smo jutros zahteve predstavnika Srba sa KiM, koji su nas upoznali sa njihovim potrebama i sa svim sa čim se suočavaju, posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je dao prištinski režim, a koji se tiče oduzimanja tablica i autombila“, rekao je on.

Vučić je rekao da pretnje Prištine, da će nastaviti sa sprovođenjem akcije, ugrožavaju stabilnost, mir i opstanak Srba na KiM.

„Mi smo danas saslušali srpske predstavnike. Rekli smo da nismo tu da bismo bili sa njim kad je lako. Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš predstavnika Kvinte i u tom aktu, u tački dva, se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna, ali da je problem u vremenu i metodama. To je ono što izaziva njihovu brigu“, rekao je on, dodajući da je  saopštio predstavnicima Kvinte i EU da je to laž.

„Oni to nemaju pravo ni po jednom sporazumu. Oni su izmislili sve. To što oni pričaju, to što priča Kvinta, EU, to ne postoji nigde. Rekao sam im da obmanjuju javnost, ukazao sam im na to, a njih baš briga. Može im se – da budu bahati“, tvrdi on.

Vučić je rekao da će Srbi sa KiM na miran način pružiti otpor prištinskim vlastima.

„Ne znam šta će im sve zameriti, ali će svakako naići na demokratski otpor srpskog stanovništva. Neće biti ponavljanja 2004. godine, niti bilo kakvih sličnih akcija protiv srpskog naroda“, rekao je on.

Vučić je rekao da je danas razmatram plan Francuske i Nemačke o Kosovu.

„Mi smo danas na sednici razmatrali francusko-nemački predlog  podržan od strane SAD u roku od 24 sata smo ih upoznali sa odgovorom koji smo sastavili i u roku 24 sata ćemo im uputiti odgovor, mi smo spremni da nastavimo pregovore, ali postoje stvari koje nismo spremni da prihvatimo i u tome smo u tom planu upoznali njihove predstavnike. Ne bih ulazio u detalje“, rekao je on.

Vučić je rekao da u planu, koji je ponuđen Srbiji, piše da su „svesne strane da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta osnovni uslov za mir“.

„I pazite – ‘obe strane će se voditi ciljevima i principima predočenim u poveljama u UN, naročito u onim koje se odnose na suverenu jedankost svih država, na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta’. I vi se pitate da li se to neko šali ili šta? A od nas traže da upravo pogazimo te principe, da bismo došli do njihovih principa? A ako ne bude, onda sledi teška batina, pa dobro“, rekao je on.

Vučić je dodao da Srbija prihvata KS tablice, ali ne RKS.

„Obavljen je deo preregistracije, ali u KS, a ne u RKS, i to uglavnom na jugu. KS tablice govore o statusnoj neutralnosti, a oni će sve  da prihvate osim tablica. Što se tiče srpskog naroda, oni su tražili sastanak sa mnom. Mi smo im rekli da ne nasedaju na provokacije, to je bila moja molba. A da neko preduzima oružane akcije protiv njih – neće moći“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da zemlje Kvinte neće nikad ništa uraditi protiv Prištine, a da je prostor Srbije „ograničen mikronima“.

„Nisu nam dali šansu. Nemamo kud. Namerno su nas saterali svojom silom“, kaže Vučić.

On je najavio da će uskoro početi procedura za ulazak Kosova u Savet Evrope.

„Ja očekujem da sledeće nedelje uđemo u proceduru za prijem Kosova u Savet Evrope. Približilo se. To će biti iriski predlog. To traje, može da traje i do godinu dana, ali vam je jasno kakav će ishod biti. To je dodatni pritisak na Srbiju da kažu da ih ne interesuje međunarodno pravo. A ti mali Vučiću, ti ćeš u međuvremenu da prerasteš od autoritarnog u autokratskog, a zatim i u diktatorskog lidera, ako ne budeš slušao. Pa ćemo malo da preduzimamo akcije protiv tebe, protiv Vlade Srbije, a potom i protiv Srbije. Neki ljudi žive za to da im dan duže potraje njihovo uživanje, a neki da ostanu za to da duže traju u istoriji i da ostane zabeleženo makar šta su u jednom danu rekli. Bolje jedan dan živeti kao soko, nego 100 godina kao miš. Tako da, ja nemam kud da idem i da bežim i da se sklanjam. Niti Srbija ima kud. Mi imamo iza sebe poveljen i rezolucije UN, međunarodno javno pravo kao jedino oruđe na koje možemo da se pozivamo, kao i želju za postizanje kompromisnog rešenja. A sve ostalo rade oni, neka izvole. Bilo je nekih koji su hteli da me ubede kako nam nisu gađali energetska postrojenja“, rekao je on.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, izjavio je da sastanak sa Vučićem nikad nije bio kraći, ali da su dobili uverenja da će ih Beograd podržati. On je najavio da će, ukoliko bude potrebno, blokirati ulaz na KiM.

Pročitajte još...

„Ako Kosovske bezbednosne snage krenu da nam oduzimaju vozila i tablice, krenućemo svim sredstvima protiv toga, na miran i demokratski otpor naroda. Ne znamo u šta će se to pretvoriti i kako će se situacija na terenu odvijati, ali ponavljam, na miran i demokratski način“, rekao je Rakić.

Dodao je i da se na Srbe na KiM konstatno vrši pritisak da se vozila sa srpskim tablicama preregistruju, a da su samo dve osobe to i uradile.

„Ako Priština nasilno krene s nekom akcijm blokiraćemo sve prelaze i ulaze na KiM. Toliko za sada“, rekao je on i ponovio da nikada kraći sastanak nije bio sa Vučićem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare