Foto:acas.rs; shutterstock

Ministarstvo pravde je još krajem oktobra objavilo konkurs za direktora Agencije za sprečavanje korupcije, a da javnost o tome nije bila ni upoznata. Kako otkriva portal Nova.rs, za tu funkciju prijavilo se šestoro kandidata, među kojima su i aktuelni direktor Agencije i njegov zamenik, a u trku za tu funkciju ušla je i nekadašnja saradnica Branislava Nedimovića, bivšeg ministra i gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Ove godine Ministarstvo pravde je praktično ispod radara javnosti objavilo konkurs za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije. Konkurs je formalno objavljen još 26. oktobra, a sudeći po podacima sa sajta Pravosudne akademije, koja ga sprovodi, završena je prijava kandidata.

Sudeći prema odgovorima koje smo dobili iz te institucije, za direktora Agencije konkurisalo je šestoro kandidata. Na prethodni se prijavilo njih trinaestoro, a na onaj iz 2012. čak 45.

Pravosudna akademija dostavila je našem portalu spisak kandidata koji su ove godine konkurisali za tu funkciju.

Dragan Sikimić

Među njima je i Dragan Sikimić, aktuelni direktor Agencije, čiji je izbor na tu funkciju bio itekako sporan. Veoma važna stavka prilikom izbora je da direktor ne može da bude član stranke.

Sikimić je bio ne samo član Srpske napredne stranke, već i njen registrovani finansijer. Iako je tadašnji Odbor Agencije tvrdio da u momentu raspisivanja konkursa on nije bio član stranke, list “Danas” je objavio da izbrisan iz članstva SNS-a 17. januara 2018, odnosno istog dana kada je izabran za direktora Agencije.

Foto:N1

Prethodnih pet godina Sikimić se nije proslavio u svom radu. Naročito je na sebe skrenuo pažnju kada je Agencija za sprečavanje korupcije ocenila da Branko Stefanović, otac tadašnjeg ministra policije, nije ni na koji način angažovan u firmi GIM, iako su dokumenta koja su mediji objavili pokazivali da je bio pravni savetnik te firme za trgovinu oružjem. Tako je Agencija zaključila da kupovina naoružanja Krušika od strane GIM-a ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, odnosno da „ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje ministarske funkcije“.

Sikimić na poziciji direktora mesečno zarađuje oko 420.000 dinara.

Dejan Damnjanović

U trku za direktora ušao je i Dejan Damnjanović, koji se i ranije prijavljivao na taj konkurs. U Agenciji za sprečavanje korupcije je od njenog osnivanja. Bio je savetnik i direktor Odeljenja za registre tog tela, a zatim i šef kabineta bivše direktorke Tatjane Babić.

Dejan Damnjanović Foto: RTS

Damnjanović je inače trenutno na funkciji zamenika direktora Agencije i mesečno prima platu 284.000 dinara.

Zanimljivo je da on obavlja još jednu funkciju i to predsednika Skupštine Jugoslovensko rečnog brodarstva. Mesečno po tom osnovu zaradi i dodatnih 89.000 dinara.

Vasilija Brocić

Kandidat je i Vasilija Brocić, koja nije poznata široj javnosti. Kako se može videti u registru imovina na sajtu Agencije, Brocić je bila pomoćnica ministra poljoprivrede od 2019. godine. Nije poznato da li je na toj funkciji i dalje.

Ipak, u Ministarstvo je došla kada je na poziciji ministra bio Branislav Nedimović.

Njih dvoje poznaju se od radnije, budući da je bila i načelnica Gradske uprave za opšte i pravne poslove u Sremskoj Mitrovici, u vreme kada je Nedimović bio gradonačelnik.

Zanimljivo je da su Nedimović i Brocić bili u grupi 14 političara i lekara u tom kraju, protiv kojih je Državna revizorska institucija podnela prijave 2013. Kako su pisale Novosti, prekršajne prijave su podnete zbog nedozvoljenih radnji u poslovanju tokom 2011. godine. Revizori su utvrdili mnogobrojne nezokonitosti u trošenju budžeta nepoštovanjem Zakona o javnim nabavkama i Zakona o budžetskom sistemu, kako prilikom većih investicionih radova, tako i prilikom sitnih nabavki.

Nije poznato za šta je tačno bila odgovorna Brocić, niti kako se ovaj slučaj okončao.

Nije poznato ni da li Brocić je članica SNS ili neke druge političke stranke.

Kosta Sandić

Široj javnosti nije poznat ni Kosta Sandić, koji je takođe konkurisao za direktora Agencije.

Sudeći po objavi u službenom glasniku, Sandić je bio zamenik generalnog direktora Sektora za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije i po tom osnovu član Stalne koordinacione grupe za nadzor nad sprovođenjem Nacionalne strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Goran Jevtić

I Jevtiću će ovo biti drugi put da se kandiduje za direktora Agencije.

Prema saznanjima Nova.rs, on je zamenik načelnika Uprave Opštine Zvezdara, a bio je zamenik pravobranioca u toj opštini.

Takođe, dugo godina radio je u MUP-u. Konkretno, od 2004. do 2007. bio je šef Biroa za pritužbe i predstavke građana.

Vladimir Babić

I Babić je jedan od kandidata za direktora. Prema nepotvrđenim informacijama, on je angažovan u pravnoj službi jedne banke.

BONUS VIDEO Srbija na globalnoj listi korupcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare