Viktor Orban i Aleksandar Vučić Foto: John Thys/Pool via REUTERS

U našem regionu ne može da se predvidi koji političar će iznenada da zaželi da bude veliki vojni lider. Izgleda da svi drže vojni šinjel negde duboko u ormanu, komentariše za Danas psiholog Žarko Korać, pretnju Viktora Orbana, premijera Mađarske da su Beograd i Budimpešta spremni na rat, ukoliko međunarodna zajednica ugrozi sistem za dopremanje gasa iz Ruske Federacije.

Naime, Orban je podsetio da je Mađarska sabotažu Severnog toka odmah kvalifikovala kao teroristički akt, a nedostatak oštre reakcije Nemačke nazvao „manifestacijom nedostatka suvereniteta“.

„Budimpešta je odmah jasno stavila do znanja da postoji još jedan gasovod – ne Severni tok, već Južni tok, kojim se gas doprema iz Rusije duž južnog koridora, do Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske. Zajedno sa premijerkom Srbije i predsednikom, napomenuli smo da ako neko sa južnim koridorom želi da uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati povodom za rat, terorističkim napadom i odmah ćemo odgovoriti“, kazao je mađarski premijer.

Zarko Korac
Žarko Korać Foto:FoNet/Božana Pavlica

Da li su to neiživljene dečačke maštarije ili potpuna ljudska nezrelost, postavlja pitanje Žarko Korać, nije lako dokučiti ali jedno je sigurno, dodaje, mali i ne baš naročito bitni politički lideri bi da budu mnogo veći.

„Zato prete drugima ratom, velikim vojskama koje će ih verno služiti i koje će biti nepobedive. Možda bi to bilo i smešno da na prostoru bivše Jugoslavije nije nedavno bilo ratova sa više od stopedeset hiljada mrtvih, i milionima ranjenih i unesrećenih“, podseća sagovornik Danasa.

Dovoljno je da se čovek samo okrene oko sebe, kaže, i vidi tragične posledice tih ratova pa da ga prođe želja za ovakvim junačenjem.

„Za poslednjeg vojnog “heroja”, nakon Dodika, prijavio se mađarski predsednik Viktor Orban. Inače njegov politički prijatelj. Ne znam da li je Orban ikada služio vojsku ili držao pušku u ruci, ali sam siguran da svaki pravi vojnik ceni miri i izbegava rat upravo jer zna njegovu cenu“, kaže Žarko Korać.

I s kim bi Orban ratovao? Sa NATO-om? Nekom nepoznatom kosmičkom silom?, pita Korać.

„Teško našem regionu sa ovakvim političkim liderima. Udebljali od dobre ishrane i lepog života, računa u stranim bankama i velike imovine, oni bi da razbiju monotoniju svakodnevnog života i da se zato igraju adolescentnih ratnih igara. Samo tu postoji jedan problem, oni ne bi platili cenu tih ratova. Platili bi kao i uvek kroz istoriju, obični ljudi“, upozorava Žarko Korać.

***

BONUS VIDEO: Najkraći ratovi kroz istoriju – Zanzibarci su odolevali Britancima čak 38 minuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare