Viktor Orban i Aleksandar Vučić Foto: John Thys/Pool via REUTERS

Nakon sabotaže Severnog toka, Mađarska i Srbija su upozorile međunarodnu zajednicu da će svako ugrožavanje sistema za dopremanje gasa iz Ruske Federacije smatrati za casus belli, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, a prenosi RT.rs.

Kako se navodi, Orban je podsetio da je Mađarska sabotažu Severnog toka odmah kvalifikovala kao teroristički akt, a nedostatak oštre reakcije Nemačke nazvao „manifestacijom nedostatka suvereniteta“, prenosi Danas.

„Budimpešta je odmah jasno stavila do znanja da postoji još jedan gasovod – ne Severni tok, već Južni tok, kojim se gas doprema iz Rusije duž južnog koridora, do Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske. Zajedno sa premijerkom Srbije i predsednikom, napomenuli smo da ako neko sa južnim koridorom želi da uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati povodom za rat, terorističkim napadom i odmah ćemo odgovoriti“, kazao je mađarski premijer.

Orban je pozvao na odustajanje od takvih planova, ne otkrivši kome je tačno upućeno njegovo upozorenje, precizirajući da se ne radi o Ruskoj Federaciji.

„Možda tako možete sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom“, poručio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar