Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, FoNet/Ana Paunkovic,TANJUG/ JADRANKA ILIC

Glumac i narodni poslanik Narodne stranke Branislav Tomašević podržao je glumce pozorišta "Boško Buha", koje je ostalo bez prostora na Trgu republike. Tu je godinama bio dom glumaca ovog pozorišta, a nakon što je taj prostor kupio kontroverzni biznismen Aleksandar Kajmaković, Aca Bosanac, glumcima preti selidba. Tomašević u izjavi za Novu kaže da podržava glumce i da stoji iza svake reči glumice Olge Odanović, koja je među prvima istupila i javno govorila o ovoj temi.

Tomašević kaže za Novu da je „Buha“ definitivno simbol Beograda i da treba tako da ostane.

„Stojim iza svake reči koju je izgovorila predivna Olga Odanović! Buha je definitivno simbol Beograda i tako treba da ostane. Taj divni ansambl zaista zaslužuje da se, što pre, vrati u svoju kuću na Pozorišnom Trgu. I da im se stvore najbolji mogući uslovi! Beograd zaslužuje da ima samo još više pozorišta, a nikako da se zatvaraju pozorišta koja imaju ogromnu tradiciju i žive još od vremena Branislava Nušića po čijoj zamisli je i osnovano dečje pozorište koje je kasnije promenilo ime u Boško Buha“, kaže Tomašević u izjavi za Novu.

Branislav Tomašević Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Naš sagovornik dodaje da je isti broj pozorišta imao i kada je u njemu živelo deset puta manje stanovnika.

„Moramo na bolji način brinuti o kulturi ovog naroda i ponuditi mu kvalitetne sadržaje, kako u pozorištu tako i na televiziji“, još jednom je pružio podršku Tomašević.

Podsetimo, glumci pozorišta „Boško Buha“ protestovali su protiv ideje da budu iseljeni u Beograd na vodi. Kako je tom prilikom rekla glumica Boba Latinović, oni su se iz ovog prostora iselili 2015. godine, ali predviđeno renoviranje do danas nije započeto. Kako je navela Latinovićeva, upravu Pozorišta sve vreme ubeđuju da je do upisa firmi „Rubin“, a zatim i „Boutique 1“ u katastar došlo greškom, ali „greška“ do danas nije otklonjena.

Olga Odanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pozorište „Boško Buha“ je bez svog prostora ostalo u vreme kad je funkciju gradonačelnika Beograda obavljao Siniša Mali, aktuelni ministar finansija, pokazalo je istraživanje Nova.rs.

Sve je zapravo počelo 2015. kada je kompanija „Rubin“, tad u vlasništvu kontroverznog biznismena Predraga Rankovića Peconija, kupila „Kafe Teatar“ koji je bio sastavni deo prostora koje je pozorište koristilo.

„Nova“ je već objavila da je Aleksandar Kajmaković, kontroverzni biznismen koji se povezuje sa Aleksandrom Rankovićem Peconijem, vlasnik većeg dela prostora u kome se nalazi pozorište „Boško Buha“. Prema zvaničnim podacima, firme „Beojana“ i „Boutique 1“ vlasnici su više od 1.000 kvadrata objekta na Trgu republike. Iza obe formalno stoji Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac.

Na konferenciji za medije, glumica ovog pozorišta Olga Odanović kroz suze je poručila da je ovo njihov dom i da im ne treba drugi.

„Ovde sam provela 18 godina i sada kada stojim ovde, tužno mi je. Ovo je nacionalno dečje pozorište, koje formira ukus, edukuje, radi veoma važnu stvar. Nisu potrebne nama tri scene, nego matična kuća a to je Trg republike broj 3, rekla je Odanović.

Bonus video: Borba za pozorište „Boško Buha“! Slobodanka Latinović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar