Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; instagram.com/aleksandar_kk

Vlasnik prostora na Trgu republike u kojem je decenijama bilo pozorište “Boško Buha” je Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, otkriva Nova.rs. On je nedavno kupio i kulu Geneks, a svojevremeno je privođen u sklopu istrage protiv grupe Veljka Belivuka. Prostor foajea i sale pomenutog pozorišta došao je u njegove ruke još 2017. godine, ali je to otkriveno tek sada kada se glumci prisiljavaju da se presele u Beograd na vodi.

Danas su glumci pozorišta “Boško Buha” u suzama protestovali protiv ideje da budu iseljeni u Beograd na vodi.

Kako je tom prilikom rekla glumica Boba Latinović, oni su se iz ovog prostora iselili 2015. godine, ali predviđeno renoviranje do danas nije započeto.

Boba Latinović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Problem je, kako je navela Latinović, imovinsko-pravni.

“Taj problem je nastao 2017. kada je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća “Rubin” Кruševac, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće “Butik” iz Кruševca. Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište “Boško Buha” ima pravo korišćenja na neodređeno vreme”, rekla je Latinović i dodala:

“Pozorištu je saopšteno da je do navedenog uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se ipak do danas nije desilo. Sekretarijat za kulturu je na našu inicijativu već nekoliko puta u prethodnih pet godina uputio zahtev Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove za dobijanje informacije u kojoj je fazi postupak za ispravku navedene greške. Do danas nismo dobili odgovor”.

Razlog za to je možda ime aktuelnog vlasnika ovog objekta.

Naime, reč je o Aleksandru Kajmakoviću, čija je firma „Beojana“ vlasnik 995 kvadrata poslovnog prostora kulture na toj adresi.  To se navodi u katastru nepokretnosti.

Foto: Instagram/aleksandar_kk

Takođe, i drugo njegovo preduzeće „Boutique 1” registrovano je na istoj adresi. Na sajtu katastra nepokretnosti piše da je Kajmaković suvlasnik dela od ukupno 530 kvadrata poslovnog prostora, dok je drugi deo upisan kao javna svojina.

Kajmaković se spominjao u okviru afere Veljko Belivuk. Zbog veza sa Belivukom, u velikoj akciji BIA i MUP, priveden je u februaru 2021. godine.

Inače, važi za bliskog saradnika Predraga Rankovića zvanog Peconi, vlasnika televizije „Hepi“, koji je pre nekoliko godina ranjen u napadu u hotelu u centru Beograda.

Nedavno je kupio poslovni deo Geneks kule, po ceni od 2,4 milijarde dinara.

Vlasnik je čitavog niza objekata u Beogradu.

Kajmaković je 2011. godine osnovao firmu Eureka bar doo, u čijem su vlasništvu neki od najpoznatijih beogradskih ugostiteljskih objekata.

Tako je Kajmaković postao vlasnik restorana “Temperament” koji se nalazi u Beton hali, noćnog kluba “La Fayette” u Karađorđevoj ulici, kao i kluba “Kasina” na Terazijama. Takođe, u njegovom vlasništvu je i hotel “Kasina”, klub “Teatro” u Sarajevskoj i splav “Port” kod Ušća. Na spisku objekata koje poseduje Eureka bar nalazi se i kafić “Caffe Theatre”, poznatiji pod nazivom “Kod konja”, zatim kafića “Boutique” i apartmana pod istim imenom, a u Skadarliji drži restorane “Tri šešira”, “Dva goluba” i “Zlatni bokal”.

BONUS VIDEO: Ko je Kajmaković koji je kupio Geneksovu kulu