Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ; privatna arhiva, Goran Srdanov/Nova.rs

Pozorište „Boško Buha“ je bez svog prostora ostalo u vreme kad je funkciju gradonačelnika Beograda obavljao Siniša Mali, aktuelni ministar finansija, pokazalo je istraživanje Nova.rs. Sve je zapravo počelo 2015. kada je kompanija „Rubin“, tad u vlasništvu kontroverznog biznismena Predraga Rankovića Peconija, kupila „Kafe Teatar“ koji je bio sastavni deo prostora koje je pozorište koristilo.

„Nova“ je već objavila da je Aleksandar Kajmaković, kontroverzni biznismen koji se povezuje sa Aleksandrom Rankovićem Peconijem, vlasnik većeg dela prostora u kome se nalazi pozorište „Boško Buha“. Prema zvaničnim podacima, firme „Beojana“ i „Boutique 1“ vlasnici su više od 1.000 kvadrata objekta na Trgu republike. Iza obe formalno stoji Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac.

Nejasno je kako je on došao do ovog objekta, imajući u vidu da ga pozorište koristi decenijama, a njegova rekonstrukcija najavljena je još 2014.

U to vreme grad Beograd je vodio aktuelni ministar finansija Siniša Mali. Upravo je on u godini kada dolazi do prodaje najavio rekonstrukciju Boška Buhe koja će biti završena “za godinu dana”.

Istraživanje našeg lista pokazalo je da je upravo 2015. bila ključna godina za sudbinu pozorišta, kome sada prete iseljenjem u Beograd na vodi. Te godine prodat je „Kafe Teatar“ koji se nalazio u okviru zgrade pozorišta na istom spratu gde su bile prostorije i scena pozorišta. Sve se nalazilo u istom prostoru. I od tog trenutka počinje vrlo zamršena priča oko toga kako su (formalno) Aleksandar Kajmaković i dve njegove firme došle do tog prostora.

Kupovina „Kafe Teatra“

„Kafe Teatar“ kupila je kompanija „Rubin“ iz Kruševca 2015, čiji je vlasnik u tom trenutku bio Peconi. To se može zaključiti iz finansijskog izveštaja te kompanije. U novembru 2015. „Rubin“ osniva „Boutique 1“, a „Kafe Teatar“ postaje deo tog preduzeća. U dokumentaciji do koje smo došli navodi se da je vrednost „Kafea“ procenjena na 514.924.000 dinara ili tada oko 4,25 miliona evra. Prema našim informacijama, promene u vlasništvu postaju vidljive u katastru 2017.

U katastru nepokretnosti piše da firma „Boutique 1” poseduje deo poslovnog prostora od ukupno 530 kvadrata, koji je koristilo pozorište, dok je ostatak zaveden kao javna svojina.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U godišnjim izveštajima pozorišta za 2015, 2016 i 2017. godinu navodi da će Sekretarijat za kulturu grada Beograda koristiti prostorije, dok ne počne rekonstrukcija pozorišta. Međutim, u godišnjem izveštaju pozorišta za 2018. godinu ovi navodi, naprasno, nestaju. To ukazuje da je došlo do izvesnih izmena u vlasništvu nad prostorijama pozorišta, a poklapa se i sa vremenom u kojem se firma Aleksandra Kajmakovića upisuje u vlasništvo nad delom objekta.

Siniša Mali Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

U tom periodu na mestu gradonačelnika bio je aktuelni ministar finansija Siniša Mali, a gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić. Ona je svojevremeno dospela u žižu javnosti zbog izjave da postoje dva kosovska boja, ali i po raznim optužbama za malverzacije i korupciju. Pokret „Ne davimo Beograd“ je u to vreme podneo i prijavu protiv Jevtićeve.

Radomir Lazović iz ovog pokreta za „Novu“ kaže da su prijavu podneli zbog malverzacija na gradskom konkursu za kulturu.

Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

„Više od 30 odsto sredstava dodeljeno je sumnjivim organizacijama, koje se ili kulturom ne bave ili su registrovane u toku konkursne procedure, kako bi poslužile kao protočni bojler za pranje novca. Poslednje što znamo o toj krivičnoj prijavi je da je Uprava Grada na čelu sa Sinišom Malim odbila da tužilaštvu dostavi neophodne informacije. U krivičnoj prijavi smo naveli osam ilustrativnih primera zloupotrebe u ukupnoj vrednosti većoj od 5 miliona dinara“, navodi Lazović.

Glumci pozorišta „Boško Buha“ protestovali su protiv ideje da budu iseljeni u Beograd na vodi. Kako je tom prilikom rekla glumica Boba Latinović, oni su se iz ovog prostora iselili 2015. godine, ali predviđeno renoviranje do danas nije započeto. Kako je navela Latinovićeva, upravu Pozorišta sve vreme ubeđuju da je do upisa firmi „Rubin“, a zatim i „Boutique 1“ u katastar došlo greškom, ali „greška“ do danas nije otklonjena.

Tragovi Siniše Malog

Prema podacima u katastru, “poslovni prostor kulture”, površine od 995 kvadrata u zgradi u kojoj se nalazilo pozorište Boško Buha zvanično se nalazi u rukama firme “Beojana”, čiji je krajnji vlasnik takođe Kajmaković. Prema rečima sagovornika „Nove“, taj prostor nije koristilo pozorište.

Pretragom dokumentacije u Agenciji za privredne registre, može se videti da je „Beojana“ do septembra 2021. bila u vlasništvu kiparske firme „Shutnell limited“. Zanimljivo je da je tokom 2020. u dva navrata registracione prijave te kompanije APR-u predavao njen zastupnik Igor Isailović, koji je poznat i kao advokat Siniše Malog.

BONUS VIDEO Borba za pozorište „Boško Buha“! Slobodanka Latinović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare