Ana Brnabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Ana Brnabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon više od 40 dana nastavlja se konstitutivna sednica Narodne skupštine, a poslanici bi danas trebalo da izaberu Anu Brnabić za novu predsednicu najvišeg predstavničkog doma u Srbiji. Iz Nemanjine 11 ona dolazi sa punim koferom afera, ali i dobro potkovana, jer je mantru “pa šta” i naprenjački rečnik davno savladala.

Posle sedam godina na čelu Vlade, Ana Brnabić, po svoj prilici danas dobija novu predsedničku funkciju.

Naprednjaci su je kandidovali za predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije uz prikladno obrazloženje.

“Smatrajući da će svojim dosadašanjim radom i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine“, napisali su u predlogu kandidature Ane Brnabić.

A šta sve od iskustva sa sobom nosi Brnabić iz Nemanjine 11?

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/

Ime Ane Brnabić za širu javnost postalo je poznato nakon afere „Vetropark“

Sajt Telepromter objavio je 2015. godine transkript telefonskog razgovora sestre tadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički, Lidije Udovički i bivšeg predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića.

Kako se navodilo, Udovički je u pomenutom razgovoru rekla da je kum tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od američke firme „Kontinental vind partners“ kako bi priključio njihove vetroparkove u sistem elektromreže.

Tada je, široj javnosti nepoznata, Ana Brnabić demantovala tu priču, navodeći da Petrović nije reketirao njenog poslodavca. Nakon ovog događaja, krenuo je politički uzlet Ane Brnabić, koja je prvo preuzela ministarsko mesto Kori Udovički, da bi godinu dana kasnije postala i premijerka.

PROČITAJTE JOŠ:

Afera Asseco

Na krilima jedne afere Brnabić je ušla u Vladu 2016. godine, a njen premijerski mandat obeležila je afera “Asseco”.

Naime, tokom 2020. godine otkriveno je da firma “Asseco SEE” u kojoj je jedan od direktora brat Ane Brnabić, Igor Brnabić, za prve dve godine premijerskog mandata Ane Brnabić dobila više od 40 miliona evra novca iz državnog budžeta.

Neki od unosnijih poslova sklopljeni su sa EPS-om, a za dve godine, Aseko je od ovog, tada još uvek javnog preduzeća, dobila više od 20 miliona evra za različite usluge.

Pritisak javnosti i evidentan sukob interesa doveli su do toga je Igor Brnabić podneo ostavku na mesto direktora Aseka u Beogradu iste godine.

Lažna afera Krušik, Vulinova tetka iz Kanade i Lončar Zemunac

Tokom tri mandata na čelu srpske Vlade, u javnosti su isplivavale razne afere, iako Brnabić nije bila direktno umešana u njih – jesu njeni ministri.

Umesto da ih zbog toga smeni, sada već bivša premijerka, relativizovala je dokaze o aferama, nazivala ih lažnima i govorila da ne može na osnovu tvrdnji pojedinaca da smenjuje ministre, već da su tu institucije da rade svoj posao.

Kada je 2019. odine uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović dostavio medijima podatke o tome da se oružje iz te državne firme prodaje po povlašćenim cenama određenim firmama među kojima je i firma GIM koja se vezuje za Branka Stefanovića, pokojnog oca nekadašnjeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića, Brnabić je rekla da je to sve laž i da je cilj tih navoda da se naruši ugled kompanije.

Foto: Afera Krušik, Nebojša i Branko Stefanović

„Na sve što oni pričaju o Krušiku, da se izvlače pare, da se finansira ko zna šta, da postoje afere koje uništavaju Krušik, mogu samo da kažem da to uništavanje ima takve rezultate da danas, sedam godina kasnije, Krušik zapošljava oko 3.200 ljudi, duplo više nego 2012. godine (kada je SNS preuzela vlast) i ima skoro 10 puta veći prihod, koji je danas oko 11 miliona dinara“, rekla je Brnabić tokom jedne posete Krušiku.

Kada je u pitanju afera “Vulinova tetka iz Kanade” Brnabićki je bilo svejedno.

“Sve mi je jedno, najiskrenije, sve mi je jedno. Dok god imamo rezultat, dok god možemo da podržimo ovakve projekte, sve mi je jedno“, kazala je Brnabić 2017. godine.

Podsećamo, bivši ministar i šef BIA Aleksandar Vulin nije dao uverljivo objašnjenje odakle mu 200.000 evra za kupovinu stana u centru Beograda 2012. godine te je Agencija za sprečavanje korupcije tokom 2017. započela proveru.

Foto:A. H./ATAImages.

Ni nakon započete provere Vulin nije dao smisleno obrazloženje nego je kazao da mu je tetka iz Kanade dala novac, a da je on u zemlju unosi 9.000 po 9.000 evra (iznos veći od 10 hiljada evra, naime, mora da se prijavi na granici).

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović svedočio je o tome da se bivši ministar zdravlja Zlatibor Lončar pojavljuje u predmetu “zemunci” i u slučaju “Šarić” i tako dovodi u vezu sa kriminalom i kriminalcima.

Međutim, ti navodi nisu naveli Brnabić da razreši dužnosti Lončara, naprotiv.

Zlatibor LončarFoto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Neću reagovati na navode bilo kog pojedinca. Ja sam predsednica Vlade Republike Srbije, ja verujem u institucije, kada institucije meni daju takvu informaciju ja ću reagovati“, opravdavala se Brnabić.

Ni Jovanjica nije afera

Iako su inspektori koji su otkrili najveću plantažu marihuane u Srbiji “Jovanjicu” svedočili o tome da je to fabrika za proizvodnju skanka koja je povezana sa državom i državnim organima, Brnabić je po starom receptu negirala da postoji bilo šta sporno.

„Sve su to izmišljene afere. Jovanjica nije afera, kakva je Krušik afera” kazala je Brnabić.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar finansija plagijator

Kada je ministar finansija Siniša Mali ostao je bez doktorata, čime je maltene bio proglašen za falsifikatora, Brnabić je rekla da je to bila politička odluka Beogradskog Univerziteta.

Dakle, ponovo relativizacija, a ovog puta pobornica institucija nije poverovala čak ni u sud jedne veoma značajne institucije u zemlji.

Siniša Mali Kopaonik biznis forum Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Od nestranačke ličnosti do SNS udarne pesnice

Ana Brnabić je u Vladu ušla kao nestranačka ličnost, a iz izvršne vlasti izlazi kao jedna od udarnih pesnica Srpske napredne stranke.

Afere su pokazale da je vrlo lako i vrlo brzo savladala naprednjačku mantru “pa šta” ali i “ne dam ministre”.

Međutim, usvojila je i naprednjački rečnik. Opozicione predstavnike, ali i neistomišljenike vlasti nazivala je često, raznim, pogrdnim imenima lešinarima, hijenama čak i…

„G**naru jedan odvratni“, poručila je Brnabić iz skupštinske klupe.

Iako je rekla da kao nova predsednica Skupštine mora mnogo da uči za tu funciju, može se reći da ne ide baš nepripremljena, jer sve što naprednjaci traže od predsednika parlamenta, davno je usvojila.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare