Foto: Insajder printscreen

Priča o bratu premijerke Ane Brnabić i njegovim poslovima sa državnim institucijama, firmama i preduzećima, jedna je od onih koje su obeležile godinu za nama na srpskoj političkoj sceni. Ovdašnja javnost, naviknuta da vlast brani svoje saradnike po svaku cenu, ostala zatečena kad je Igor Brnabić, nakon pisanja portala Nova.rs i pritisaka opozicije, podneo ostavku na mesto direktora srpskog ogranka firme Aseko.

Pročitajte još...

Vest da je Igor Brnabić podneo ostavku na mesto direktora kompanije Aseko za našu zemlju prošla je kroz centrifugu vesti kojom je srpska javnost svakodnevno zatrpana – nedovoljno zapaženo. Istina je da ovo nije ni mala ni nebitna informacija, s obzirom da je portal Nova.rs mesecima unazad objavljivao spisak ugovora koje je ova kompanija sklopila sa državnim institucijama i tako iz budžeta Srbije isisala ogromnu količinu novca. U takvim okolnostima, ostavka Igora Brnabića izgleda kao svojevrsno priznanje da ovde nisu bila čista posla, te da je pod pritiskom javnosti morao da se povuče.

Čitavu seriju višemilionskih ugovora kompanije Aseko koju je u Srbiji donedavno a vodio rođeni brat premijerke Ane Brnabić, u javnost je plasirala potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Samo od EPS 20 miliona evra

Sve je počelo kada je Tepić 20. septembra izjavila da je samo od Elektroprivrede Srbije firma Aseko u poslednje dve godine, od kada je Brnabić premijerka, dobila više od 20 miliona evra novca građana za razne usluge.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Samo od EPS-a. Ovo je samo polovina novca koje je firma Aseko, gde je direktor Igor Brnabić, dobila iz budžeta, a ukupno je iz budžeta dobila 40 milona evra. Do tada su prihodi i zarade od poslovanja ove firme bili zaista minorni, u odnosu na trenutak kada 2017. Brnabić biva izabrana za presednicu vlade i nakon toga kreće široko“, navela je tada Tepić.

Zatim je potpredsednica SSP tri dana kasnije ispred Republičkog javnog tužilaštva rekla da je bratija Brnabić detonirala budžet i u prilog toj tvrdnji navela da je firma Aseko, u kojoj je brat premijerke Igor Brnabić direktor, iz budžeta novca građana dobila više od 40 miliona evra.

Tako je otvorena Pandorina kutija, iz koje su sporadično isplivavali jedan po jedan višemilionski ugovor.

Ministarstvo pravde i Kancelarija za IT 

Saznalo se, između ostalog, da je kompanija Aseko pored milionskog posla sa vladinom Kancelarijom za IT tokom 2019. godine sklopila posao i sa Ministarstvom pravde u vrednosti od preko 30 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, ovo je samo jedan od ugovora koji je Aseko od 2017. godine, od kad je Ana Brnabić šefica vlade, sklopio sa ovim ministarstvom, od kojeg je prihodovao više od 100 miliona dinara.

Foto:Vesna Lalić

Za usluge održavanja serverske opreme u sudovima i javnim tužilaštvima, prvo je u maju 2017. godine dodeljen posao (u vrednosti od gotovo 35 miliona dinara) firmi Atos IT Solutions and Servers d.o.o., čiji član Asseco See d.o.o. Beograd.

Mesec dana kasnije, u junu 2017. godine, premijerka Srbije postala je Ana Brnabić.

Naredni ugovor u vrednosti od 34.987.165 dinara potpisan je istom firmom, čiji je Aseko član i u julu 2018. godine, da bi se ista stvar dogodila i u septembru 2019. godine. Na taj način je firma, čiji je jedan od direktora brat Ane Brnabić, zajedno sa svojim partnerima za tri godine poslovanja sa Ministarstvom pravde prihodovala više od 105 miliona dinara.  Na čelu ovog ministarstva je od 2016. godine Nela Kuborović, čiji je muž takođe pod lupom javnosti zbog poslovanja sa državom.

Srbija zlatna koka 

Zatim je u javnost isplivala informacija da je multinacionalna kompanija Aseko u periodu od 1. januara 2019. do 31. decembra iste godine prihodovala 881 miliona poljskih zlota, od čega 250 miliona iz Srbije (preko 55 miliona evra), što zapravo znači da više od četvrtine godišnje zarade ove firme dolazi iz naše zemlje – čak 28 odsto.

Ubrzo nakon toga otkriven je i ugovor sa PIO fondom u vrednosti od 180 miliona dinara. Naime, dok su se građani Srbije borili sa epidemijom koronavirusa i suočavali sa merama uvedenim usled vanrednog stanja, firma Aseko, potpisuje ovaj ugovor. Da stvar bude interesantnija, potpisnik ugovora u ime PIO bio je zamenik direktora Relja Ognjenović, za kojeg je šira javnost prvi put čula kad je postao član Veća za saobraćaj opštine Voždovac, iako je po struci fizioterapeut. Ognjenović je takođe drugar Danila Vučića, sina predsednika Srbije.

Asseco/izveštaj

Dok su građani Srbije čekali da se formira nova Vlada, mehanizmi ustanovljeni u vreme prethodne su neometano funkcionisali. Tako je firma Aseko nastavila da sklapa ugovore sa državnim preduzećima, te je u avgustu sklopila ugovor sa Elektromrežom Srbije u vrednosti od gotovo 27 miliona dinara za uslugu softverske podrške.

Posao sklopio i Đorđević 

Zoran Đorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Posao sa ovom kompanijom u aprilu ove godine, dok je u Srbiji bilo na snazi vanredno stanje, sklopilo je i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, koje nije štedelo novac građana Srbije za usluge Aseka.

U vreme kad je čitava Srbija bila zaključana i dok je trajala borba sa epidemijom koronavirusa, ministarstvo na čijem je čelu tada bio Zoran Đorđević preko javne nabavke je sklopilo ugovor sa Asekom vredan više od 690 miliona dinara.

Od Ružićevog ministarstva 12 miliona

Foto:Nemanja Jovanović

Na listi ugovora koje su državne ustanove potpisale sa firmom Aseko, čije je predstavništvo u Srbiji sve do prekjuče vodio rođeni brat premijerke Ane Brnabić, našlo se i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je u tom trenutku vodio socijalista Branko Ružić, a koji je i potpisnik ugovora. Vrednost sklopljenog posla procenjena je na 11.982.000 dinara, sa rokom plaćanja od 15 i vremenom za reklamaciju od svega tri dana. Ugovor je potpisan 3. marta – samo desetak dana uoči uvođenja vanrednog stanja izazvanog širenjem pandemije korona virusa.

I Mali sklopio ugovor sa Asekom 

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Firma Aseko, u kojoj je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, u julu ove godine je sklopila višemilionski ugovor sa Ministarstvom finansija, čime se resor Siniše Malog uvrstio u red državnih institucija koje su platile usluge ove kompanije. Ugovor između Ministarstva finansija i Aseka, sklopljen je 17. jula 2020. godine, u periodu dok je tekao tehnički mandat vlade Ane Brnabić, međutim to nije bila prepreka da država sklapa ugovore sa firmom njenog brata Igora.

Drug Danila Vučića sklopio u ime PIO fonda posao sa Asekom

Firma Aseko, čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, potpisala je ugovor i sa PIO fondom u vrednosti od oko 180 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, potpisnik ugovora u ime PIO bio je zamenik direktora Relja Ognjenović, za kojeg je šira javnost prvi put čula kad je postao član Veća za saobraćaj opštine Voždovac, iako je po struci fizioterapeut. Ognjenović je takođe drugar Danila Vučića, sina predsednika Srbije.

Foto:Privatna arhiva

Zanimljivo da ovaj ugovor (za nabavku dobra – Elektronska pisarnica – upravljanje dokumentima – DMS) koji je zaključen 24. marta 2020. godine, svega devet dana po uvođenju vanrednog stanja i kad su uveliko prestale sa radom filijale PIO fonda, nije potpisala direktorka PIO fonda Dragana Kalinović, već njen zamenik Relja Ognjenović,  jedan je od mladih kadrova Srpske naredne stranke.

U jeku afere, premijerka Srbije Ana Brnabić je u nekoliko navrata rekla da nema ničega spornog u poslovanju kompanije koju vodi njen brat i ugovorima koje su potpisane sa državnim institucijama. Rekla je da tu nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

Pročitajte još...

Povodom ostavke koju je podneo, Igor Brnabić je govorio za Insajder, gde je naveo da se povukao sa mesta direktora jer ne želi da bude tema političke kampanje, te da mu je dosta da bude kolateralna šteta.

“Ja nisam tema cele te kampanje. Aseko nije tema cele te kampanje. Tema te kampanje je Ana Brnabić. Meni je dosta toga da ja budem tu neka koletaralna šteta”, naveo je za Insajder Igor Brnabić.

On je rekao da veoma ceni to što njegova sestra radi i da želi da je podrži.

“I ova ostavka je jedan do načina da je ja podržim. Da sutra ne može niko da kaže evo šta je sada sa sukobom interesa. Evo šta je – ja neću raditi više u Srbiji do daljnjeg, dok god je ona premijerka ja neću biti na ovom tržištu. Da niko više u budućnosti ne bi mogao da mi postavi pitanje da li je nešto bilo fer ili nije bilo fer, da bude sve transpretno i da idemo dalje”, rekao je Igor Brnabić u intervjuu za Insajder.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare