Dosadašnja premijerka Ana Brnabić više neće biti u izvršnoj vlasti, već će se preseliti u fotelju predsednice Narodne Skupštine. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je do sada odlično radila, te da ako se dobro pokaže na ovoj funkciji može doći i na čelo države. Kad govorimo o dosadašnjim nastupima Brnabić u srpskom parlamentu, videli smo uvrede, bes, pa i sočne psovke...

Predsedništo SNS odlučilo je u sredu, 6.marta, da će kandidatkinja za predsednicu Narodne Skupštine biti Ana Brnabić, dosadašnja premijerka. Tu informaciju javnosti je podelio predsednik države, iako je formalno predsednik SNS Miloš Vučević.

„Dakle, Ana Brnabić više neće biti predsednica Vlade Srbije, kao ni članica Vlade“, rekao je Vučić novinarima i dodao da ju je „on molio za nešto drugo, ali da je ona odabrala da bude predsednica Skupštine Srbije“.

Foto: M.M./ATAImages

Vučić je rekao i da je Ana Brnabić njegovo „najpozitivnije iznenađenje“ i da je „najviše napredovala“, te da bi mogl abiti i njegova naslednica.

„Snažno i hrabro se borila. Meni za manje od tri godine ističe mandat, moramo da se naviknemo da smo smenjivi, moramo da promenimo energiju, biće 40-50 odsto novih članova vlade. Ako se dobro pokaže u Skupštini, Ana može da bude i predsednik, nikad se ne zna“, istakao je Vučić.

Ostaje još samo da se formalno Brnabić izabere na konstitutivnoj sednici koja bi mogla da se održi već na početku iduće sedmice, ali Brnabić već sada ima iskustva u radu i obračunu sa opozicionim poslanicima.

Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Neretko je aktuelni predsednik Skupštine Narodne skupštine Vladimir Orlić postavljao „standarde“ u obračunu sa opozicijom, gde im je isključivao mikrofone, iznosio optužbe da su „kurtijevci“ i da rade protiv države. Ipak, svoju rolu imala je i predsednica Vlade kada se pojavila na sednici u maju 2023. godine.

Na samom kraju burne sednice koja je održana na zahtev opozicije kako bi se raspravljalo u odgovornosti zbog masakra u školi „Vladislav Ribnikar“, Duboni i Malom Orašju, premijerka je reagovala na govor poslanika Miroslava Aleksića.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Danas imamo lokalne secikese, koje nikakve veze nemaju sa etikom i moralom. Je l vas briga? Baš vas briga, napali ste ženu koja se bori za mentalno zdravlje dece. Sram vas bilo“, rekla je Brnabić.

U tom trenutku već je uveliko imala podignut ton, obraćala se direktno opoziciji, dobijala aplauze poslanika vlasti i onda je „poentirala“.

„„G**naru jedan odvratni“, poručila je Brnabić obraćajući se direktno poslaniku Miroslavu Aleksiću, zbog čega je dobila još veći aplauz.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto se premijerka iznervirala?

Miroslav Aleksić je pomenutoj sednici podsetio premijerku Srbije na fotomontažu koju je objavila na Tviteru.

„Ova fotografija je vaša, gospođo premijerko. Smejete se i vi, i Aleksandar Vučić i Siniša Mali, sa širokim kezom. Nije tačno da ljudi ne podnose ostavke, podnose širom Evrope i sveta za mnogo manje tragedije. Vi ste se juče ponašali kao da ste na prijemnom za glumu. Sve vreme je bilo obilje politikanstva i neistina… Samo da biste rekli da je sve u redu i da sve to radi neka ‘zla opozicija’“, rekao je Aleksić.

Brnabić čeka nova funkcija, kaže da je već krenula da uči

Komentarišući odluku vrha stranke da je predlože kao kandidatkinju za predsednicu Skupštine, Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti „veliki izazov i da mora mnogo da uči“.

Ana Brnabić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Moramo da nastavimo da radimo, što se brže formira sve u parlamentu, naravno i predsednik skupštine, odbori i sve ostalo, i vlada i da se nastavi sa radom“, rekla je Brnabić i zahvalila Srpskoj naprednoj stranci na svemu.

Ona je dodala da je „uvek dobro učiti“.

„Važno je znati da treba da se usavršavate, da treba da se menjate i to je sada za mene jedan veliki izazov“, navela je Brnabić.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić se solidarisala sa Šapićem u bahtaosti prema novinarima N1 i Nove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare