Foto: M.K./ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči Međunarodnog samita za nuklearnu energiju, da bez nuklearne energije Srbija neće biti u stanju da preživi i da važnost koja se pridaje ovom samitu pokazuje da će struja biti sve više potrebna.

Ovaj samit i značaj koji mu se pridaje pokazuje kakve smo pogrešne odluke donosili u proteklih decenija, rekao je Vučić u Briselu.

Vučić je novinarima rekao da će Srbija morati da menja navike, da dovodi ljude iz inostranstva, jer nema dovoljno stručnjaka, ali će morati da menja i zakonske norme i obezbeđuje značajne finansije za budućnost.

PROČITAJTE JOŠ:

Da to pojednostavim, bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo i dolazak veštačke inteligencije, ni električnih automobila, zaključio je Vučić.

Vučić je, obraćajući se učesnicima Međunarodnog samita rekao da je Srbija zainteresovana za učešće u korišćenju te energije za proizvodnju struje, ali za to postoje problemi nedostatka stručnjaka i novca, uz neophodne promene zakonodavnog okvira i navika.

On je učesnicima samita rekao da ne mogu mnogo da nauče od Srbije o korišćenju nuklearne enrgije, jer posle raspada Jugoslavije, ona nije imala iskustava sa nuklearnomenergijom.

Ta vrsta energije je od posebne važnosti kako za moju zemlju, već i za budućnost celog evropskog kontinteta, dodao je on.

„Dobro je da razgovaramo o velikim planovima za budućnost“, konstatovao je Vučić, jer je važno uvostručiti stope rasta, povećati proizvodnju.

Vučić je pomenuo da se Srbija suočava sa tri problema – nema stručnjaka kada je reč o korišćenju nukelarne energije, ne zna kako će finansirati projekte, iako postoji interesovanje za četiri modularne nuklearne elektrane, ali to podrazumeva sumu od 7,5 ili osam milijardi evra.

„Spremni smo da učestvujemo, ali moramo imati neku vrstu podrške“, dodao je Vučić.

On je kao treće pitanje naveo promenu zakonodavnog okvira i navika ljudi u pogledu izvora energije.

Vučić je pozvao direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija da bude gost Beograda u što skorijem roku.

Na kraju samita očekuje se usvajanje Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel-diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Grosi: Svet saglasan oko činjenice da mora investirati u nuklearnu energiju
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi ocenio je danas da je svet saglasan oko činjenice da mora investirati u nuklearnu energiju kako bi ispunio svoje klimatske ciljeve.

Jasno je: nuklearna energija je tu. Ona ima važnu ulogu, rekao je on na početku jednodnevnog sastanak se održava pored skulpture Atomijuma iz 1958. godine.

To je konstrukcije od devet atoma gvožđa, koja je nastojala da promoviše miroljubivu upotrebu nuklearne energije posle eksplozija nuklearne bombe na kraju Drugog svetskog rata, javlja AP.

Nuklearna energija, rekao je predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel, može nam pomoći da se uhvatimo u koštac sa klimatskom krizom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da su stavovi o nuklearnoj energiji različiti, ali je uverena da u zemljama koje su otvorene za tehnologiju postoji razumevanje da je ona važna za tranziciju ka čistoj energiji.

Posle energetske krize, koja je bila posledica ruske agresije u Ukrajini, zemlje imaju novi pogled o potencijalnoj ulozi nukelarne energije, smatra Fon der Lajen.

Samit se održava pod kopredsedavanjem belgijskog premijera Aleksandra De Krua i generalnog direktora IAEA Rafaela Marijana Grosija i predstavlja sastanak na najvišem nivou isključivo o temi nuklearne energije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare