Ivanka Popović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

"Stvari se ubrzano pogoršavaju, dolazi do relativizacije svih nalaza o izbornoj krađi, podsmevanja i neodgovarajućeg odnosa vlasti prema onom što se desilo. Dobar deo javnosti nema mogućnost ili ne želi da se o tome informiše i to stvara još veći jaz u društvu, a to nisu okolnosti koje su dobre za napredak društva", rekla je za N1 univerzitetska profesorka i članica ProGlasa Ivanka Popović.

Govoreći o atmosferi u Srbiji posle decembarskih izbora, profesorka Popović je u emisiji Dan uživo na N1 navela da su stvari došle dotle da svako javno istupanje i bilo kakva kritika na račun vladajuće stranke izaziva njihove veoma burne reakcije, kao i da onda počinju sa „poništavanjem“ ličnosti koja ih je kritikovala.

„To se ubrzava i to je novo. Jako je važno da budemo potpuno svesni razmera krađe koja se godinama gradi i čini nas, kao glasače suvišnim. Ako se izbori održavaju samo kada vladajuća stranka to želi, onda su birači višak. Jedino građani svojim izlaskom, iako je neravnopravna i teška borba, su ti koji to mogu da promene. Imali smo sastanak radne grupe za izmenu izbornih uslova, kojoj je i premijerka prisustvovala, a u stvarnosti ne znamo da li će i kada išta biti promenjeno. Naši životi su potpuno u njihovim rukama i moramo kroz političku borbu to promeniti jer je taj put jedini ispravan. Nadam se da se vladajuća stranka neće poigravati namerama građana da se izbore za svoja prava“, rekla je profesorka Ivanka Popović.

Ona je navela i da vladajuća stranka radi samo ono šta ona namerava, bez obzira na to da li se to nekome dopada ili ne.

„Mi se tome moramo suprostaviti i mora se ući u razgovor. Mnogima se to čini nemoguće, ali mislim da nametanje te teme mora biti naš zadatak“, istakla je Popović.

Pročitajte još

Od sredine marta ProGlas na tribinama širom Srbije

Profesorka Ivanka Popović, koja je i članica ProGlasa kaže i da ta inicijativa namerava da od sredine matra nastavi sa tribinama širom Srbije jer, kako je rekla, u izmenjenim okolnostima mora da se razgovara sa građanima i o drugim temama, kao i da će verovatno biti povoda za veće okupljanje na koje će pozvati inicijativa.

„Plašim se da stvari ne idu u dobrom pravcu i otvoreni smo za saradnju sa svim političkim akterima koji veruju da su izbori bili pokradeni i koji žele to da promene. Tu svako ima svoju ulogu. Mi smo društveno angažovana inicijativa koja se bori za bolje uslove u društvu, a prvi korak su bolj uslovi za izlazak na izbore. I u vezi sa tim smo svi saveznici u toj borbi. Udruživanje će omogućiti da se na odgovarajući način suprostavimo vladajućoj partiji“, istakla je Popović.

ProGlas reaguje na ono što se dešava ali će, rekla je ona, i proaktivno delovati.

„U ovoj vrlo važnoj borbi ima puno dezavuisane javnosti. Izbori su lokalni i u Beogradu i to su lokalna, a ne nacionalna pitanja kako vlast nameće. Ne treba podleći tome. Govorimo sada o vrlo jasnom sučeljavanju dva različita vrednosna sistema. Ako se jaz koji veštački stvara vladajuća stranka produbi može doći do fizičkog ugrožavanja pojedinaca koji su targetirani i to je veoma opasno“, rekla je Popović.

Ona kaže da bojkot izbora ne podržava i da uvek postoji mogućnost izbora.

„Čak i u najtežim situcijama izbor postoji. Mi ne smemo da se predamo, moramo naći način da se suprostavimo. Bojkot ne podržavam, ali možemo pokazati nepristanak izlaska na izbore u nepromenjenim uslovima. Moramo da verujemo da smo sposobni da napravimo promenu. Moramo se izboriti za neke uslove, mora da se vidi šta građani žele. Ako građani nisu tu da podrže ono što je ispravno, pojedinci ne mogu sami da se bore. Samo zajedničkim otporom možemo da napravimo rezultat. Borba za bolje uslove je dugotrajan proces ali svaki korak je značajan“, navela je profesorka.

Popović je rekla i da su izbori 17. decembra bili „korak napred“, jer je opozicija napravila dobar rezultat, kao i da je pitanje koliko bi taj rezultat bio bolji da su izbori bili slobodni.

„Vladajuća stranka želi da se bori tako što će opoziciji vezati jednu ruku i obe noge. Ipak, njena prednost se kruni i smanjuje. Datum izbora može biti bilo koji, jer je potpuno jasno rečeno da se izbori ponavljaju kada se neki izborni uslovi izmene. To nije na vidiku, datum nije važan ako se ne promene uslovi. Ta bahatost ne može dovesti do dobrog rezultata za njih. Mi nismo sami na planeti, međunarodna zajednica nije nebitna za naše postojanje i možda je to njihova mala pobeda u ovom trenutku – da zanemare preporuke, ali na duže staze izgubiće svačiju naklonost i izgubiće sve saveznike“, rekla je ona.

Imati osećaj nepravde, kod nas birača nije dovoljno, istakla je Popović i poručila da moramo  postati aktivni kako bismo izrazili svoje neslaganje javno.

„Ako to izostane neće se ni videti da neslaganje sa ovim što se dešava postoji. Građani ne treba da budu malodušni jer ima mnogo razloga za borbu kako bi se stvari promenile“, rekla je ona.

Incijativa „ProGlas“, kaže Popović, ovih dana priprema plan obilaska Srbije.

„Pripremili smo i film o izbornoj krađi, to je dokument i to ne sme da se zaboravi. Njega ćemo prikazivati građanima Srbije i biće polazište za naše razgovore sa njima. Imam velika očekivanja, jer je prvi krug poseta pokazao da postoji veliko interesovanje građana da razgovaraju o lokalnim i nacionalnim temama koje ih brinu. Od sredine marta bi trebalo da počnemo da razgovaramo“, zaključila je profesorka Ivanka Popović.

BONUS VIDEO Majić: Znaju ljudi u vlasti šta se desilo 17. decembra, sada je u toku kupovina vremena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar