Opštoj bolnici Jagodina račun je blokiran punih pet godina, a ukupan iznos blokade prelazi 150 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra. Članovi Upravnog odbora jagodinske bolnice, među kojima su lokalni funkcioneri SNS i JS, u izjavama za “Novu” nisu dali odgovor kako je moguće da je najveća jagodinska zdravstvena ustanova toliko dugo u blokadi, dok bivši predsednik Opštine i član DS Petar Jovanović navodi za naš list da su razlog neplaćeni računi za gas, ali i javašluk, kulperaj, stranačka zapošljavanja, borba za prevlast naprednjaka i stranke Dragana Markovića Palme.

Nije prvi put da se jedna srpska zdravstvena ustanova nađe u toliko lošoj situaciji da joj račun bude blokiran, ali prema zvaničnim podacima Opštoj bolnici u Jagodini račun je blokiran čak 1.827 dana ili duže od pet godina. I to bez prekida.

Kako se navodi na sajtu Narodne banke Srbije, ukupan iznos blokade je 150.897.534 dinara ili nešto manje od 1,3 miliona evra.

Kako je moguće da se ta zdravstvena ustanova, koju finansiraju država i građani, nađe u takvoj finansijskoj situaciji, pokušali smo da saznamo u samoj bolnici.

„Gubi se signal“

Kada su novinari “Nove” pozvali v.d. direktora Miloša Lukića bio je “van zgrade”, dok se “zbog lošeg signala” prekidala telefonska veza sa predsednikom Upravnog odbora Nikolom Radosavljevićem.

“U putu sam, vozim auto. Možda se gubi signal”, rekao nam je Radosavljević, nakon novog poziva, ali se i ta veza „prekinula“.

Nikola Radosavljević Foto: Facebook/Srpska napredna stranka Jagodina

Iako smo ga zvali još nekoliko puta, predsednik UO jagodinske bolnice više se nije javljao na telefon.

Radosavljević je inače izabran u to telo 2016, da bi dve godine kasnije račun bolnice bio blokiran. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije piše da ne prima nadoknadu za obavljanje te funkcije, a u njegov izveštaj o imovini stavljena je napomena “kad se steknu uslovi”.

Kako se navodi na sajtu parlamenta, on je inače master ekonomista, pomoćnik je direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, odbornik i poslanik u Skupštini Srbije.

„Ko ste vi da me to pitate“

Zašto je bolnica u blokadi pitali smo i Dušana Stojanovića, člana Upravnog odbora i, kako nam je rečeno, funkcionera Jedinstvene Srbije.

“Pitajte predsednika Upravnog odbora”, rekao nam je Stojanović.

Opšta bolnica u Jagodini Foto: Google maps

Na naše pitanje šta je njegov posao, on je odgovorio:

“To vas ne interesuje. Ko ste vi da mi postavljate pitanja”.

Na naše pozive i poruke nije odgovorala ministarka zdravlja Danica Grujičić, niti PR-ica tog ministarstva. Sa druge strane, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje rekli su nam da blokada računa bolnice u Jagodini nije njihova nadležnost, kao i da je to pitanje za Ministarstvo zdravlja.

Danica Grujičić Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Tako smo ostali bez odgovora kako je nastao ovaj problem i kako će biti rešen, kao i koliko trpe pacijenti. Poznavaoci prilika rekli su nam da zaposleni primaju platu, budući da se ona uplaćuje na namenski račun.

„Javašluk, nepotizam, borba za prevlast JS i SNS…“

Petar Jovanović, predsednik gradskog odbora DS u Jagodini, kaže za “Novu” da ni ranije u jagodinskoj bolnici nije bilo dobro, ali da od dolaska Nikole Radosavljevića na čelo Upravnog odbora kreće sunovrat te najznačajnije i najosetljivije ustanove za potrebe građana Jagodine.

“Nikola Radosavljević je paradigma naprednjačke vlasti svuda u Srbiji. Da mu sada ponudite da zameni Vučića, bez razmišljanja bi i to prihvatio, pored 15 funkcija koje ima”, navodi Jovanović.

On dodaje da je neverovatna blokada računa od preko 150 miliona dinara uglavnom zbog neplaćenih računa za gas, ali i da se nadzorni odbor nikad nije sastao.

“Partijski upravni odbor, javašluk, nepotizam, kupleraj, stranačka zapošljavanja, zloupotreba medicinskog osoblja u partijske svrhe, loša kadrovska politika, borba oko prevlasti sa Jedinstvenom Srbijom, korupcija, privilegovani dobavljači i namešteni tenderi, ekskurzije… Gospodo ‘naprednjaci’ u našoj bolnici se leče i vaša deca i vaši prijatelji, pa i mi obični smrtnici”, poručuje Jovanović.

BONUS VIDEO Ministre, da li ste vi videli ovo? Poslanica pokazala zastrašujuće fotografije iz Doma za stare u Jagodini: Levo je istina, desno su SNS laži 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar