Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Danas/Lična arhiva , Printscreen/YouTube/Insajder Video

Od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast gotovo da nema grada u Srbiji u kojem ne postoji lokalni "šerif", kome zakon ništa ne može. Bliskost vladajućoj stranci štiti ih od posledica, a godinama seju strah i trepet među građanima. Portal Nova.rs podseća na neke od najpoznatijih "šerifa" u Srbiji.

Jedan od njih je i Dejan Nikolić Kantar, lokalni moćnik iz Vranja, koji mesecima unazad preti vlasnici i zaposlenima OK radija uprkos tome što izvršava kaznu zatvora u kućnim uslovima bez elektronskog nadzora. Iako postoji samo jedna njegova fotografija, u Vranju svi znaju ko je Kantar, ali njegovo ime, iz straha, ne pominju.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa Kantarom povezana su zastrašivanja, lomljenje izloga, zazidavanje prozora, pretnje advokatima, policajcima, novinarima, paljenje automobila, fizički obračuni, nelegalno klađenje, bomba ispod automobila. Protiv Kantara pokrenuto je više krivičnih postupaka, ali retko koji ima sudski epilog.

On je i pre mesec dana novinarima OK radija iz Vranja otvoreno pretio, ne zato što mu je smetalo njihovo izveštavanje, već zato što su se suprotstavili nameri da se na mestu gde se nalaze prostorije OK radija proširi kladionica.

Dan nakon posete kafiću i upućenih pretnji vlasnici radija – Kantar je priveden zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje, a sudija za prethodni postupak odredio mu je pritvor do 30 dana. Ali Kantar trenutno nije iza rešetaka, već u bolnici jer se nakon privođenja žalio na zdravstveno stanje.

Dejan Nikolić sredinom prošle godine osuđen je na kaznu zatvora od četiri meseca i to zbog krivičnog dela neovlašćeno organizovanje igara na sreću. Kladionice u vlasništvu Dejana Nikolića danas nesmetano rade iako je on, kao njihov vlasnik, prošle godine osuđivan za krivično delo neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

Kako je već pomenuto, Dejan Nikolić Kantar tvrdi i da nema nikakve veze sa spornim objektom pored OK radija. Međutim, informacije iz javno dostupnih registara pokazuju suprotno. Naime, firma Braća Nikolić DOO, koja je u međuvremenu likvidirana, a u kojoj je Kantar bio suvlasnik, bila je registrovana na istoj adresi gde je sada registrovana firma Colosseum gest koja je investitor nelegalnog objekta.

Huškač navijača u Pančevu

Potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Branko Malović, za koga Pančevci tvrde da je krivac za nedavne događaje i incidente koji su se dešavali u Pančevu, a u koje su umešani navijači, godinama unazad važi za glavnog čoveka te stranke za južni Banat i osobu koja strahom vlada ovim delom Srbije, navodno preteći da će svako ko ne bude glasao za naprednjake biti otpušten.

Malović, prema saznanjima medija, živi na Novom Beogradu, gde je vlasnik kafića „Domino“. Navodno je bio vozač u Ministarstvu energetike i rudarstva pre nego što je avanzovao i postao koordinator SNS za južni Banat i Podunavlje.

Pred njim stoje mirno svi gradonačelnici, predsednici opština, članovi veća, pogotovo u Vojvodini.

Malović je bio zadužen za izbore u Lučanima, a mnogo vršačkih funkcionera je bilo dan-noć u Lučanima, prilikom čega su korišćeni opštinski automobili.

Pančevci su, nakon obračuna koji su se u tom gradu dešavali, krivili da je on čovek koji kontroliše navijače u tom gradu.

Faraon iz Leskovca

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, sve je osim dosadan lik, a biografija mu je zanimljivija od rubrike Showbiz. Faraon je postao leta 2019. godine, na najozbiljnijem maskenbalu koji se dešava na Balkanu, u Strumici.

PROČITAJTE JOŠ:

Cvetanović je javnosti poznat po krajnje neprimerenim izjavama. Naime, 2020. godine, bio je pošteno isprozivan zbog svoje izjave o Nišu. „Niš – grad od tri slova, na ulazu zatvor, na izlazu ludnica“, ovako je Faraon okarakterisao komšijski grad.

Dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima koje je sam organizovao. Pored one da ima najuređenije dvorište, tu su i nagrada za njegovu pticu koja najlepše peva, za najčitaniji stručni članak koji je upravo on objavio, Svetosavska nagrada za gradonačelnika, nagrada Srpskog lekarskog društva, nagrada za najlepšeg dobermana.

Lista njegovih nekretnina je poduža, a kako je kao gradonačelnik uspeo sve to sebi da obezbedi ostaće pitanje za sve.

Ipak, ovaj čovek, koji predstavlja strah i trepet u Leskovcu, iza sebe ima i dosije.

O tome je svojevremeno pisao pisao Blic, a u krivično prijavi do koje su došli, pisalo je da je Cvetanović pucao, udarao drškom pištolja i šutirao svoju žrtvu, ženu. Incident se dogodio u njenom stanu u koji je Cvetanović naoružan upao, a premlaćena žena završila je u bolnici na traumatologiji. Za ovo nedelo izrečena mu je uslovna kazna od pet i po meseci zatvora, ali gle čuda, ova žena nije jedina koja se obraćala za pomoć.

U svom kabinetu gradonačelnika, Cvetanović je pretukao i N. A., visokog gradskog činovnika, a ako je verovati pričama prvo ga je udario pepeljarom, pa kada je ovaj pao, nastavio je da ga šutira.

Ko je Sandokan

U Šapcu je „šerif“ Milan Ostojić Sandokan. Javnosti je poznat kao čovek koji je bio označen kao vođa šabačke grupe, čiji su pripadnici, kako je objavio Danas, osuđeni zbog pet ubistava, trgovine drogom i pljačke pošte u Splitu 2008. godine.

Kako je objavio taj list, presudom Specijalnog suda iz maja 2013. Ostojić je označen kao organizator grupe, nastale 2006. koja je delovala u više republika bivše Jugoslavije i da donosio je sve odluke. Prvobitna kazna bila mu je 20 godina, ali ju je Apelacioni sud prepolovio u decembru 2015. godine i osudio ga samo za podstrekavanje na ubistvo Siniše Kromeka, a oslobodio ga za još jedno podstrekavanja na ubistvo i zločinačko udruživanje, kao i za trgovinu drogom.

Foto:Nova S

I dok je jasno da njegov kriminalni dosije postoji, njegova veza sa SNS-om za sada se svodi na gradske spekulacije. Lokalni mediji objavili su da svojevremeno da je Sandokan čovek koji iz senke vodi lokalnu politiku naprednjaka, ali ova informacija nije dobila zvaničnu potvrdu.

Zelja neuhvatljiv za tužilaštvo

I Zoran Milojević Zelja pominjan je u identičnom kontekstu. Reč je o bivšem istaknutom funkcioneru SNS, a bio je član izvršnog odbora stranke i poverenik za Kosovo i Metohiju, kao i za braničevski okrug.

Kako je KRIK ranije pisao, protiv njega su ranije podnete krivične prijave za prebijanje i kidnapovanje opozicionog aktiviste Danila Bobića tokom izborne kampanje 2013. u Vrbasu, ali je on godinama bio neuhvatljiv za tužilaštvo. Tužilaštvo je tvrdilo da ne može da pronađe Milojevića na adresi i da zbog toga postupak stoji u mestu.

Zoran Milojević Zelja
Zoran Milojević Zelja Foto: N1

Za to vreme Milojević je viđan u pratnji šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića, a kako je N1 pisao učestvovao je i u zvaničnim pregovorima s Prištinom u Briselu kada se raspravljalo o telekomunikacijama.

Poslednje što se zna jeste da je rukovodilac u MTS D.O.O na Kosovu.

Jutka iz Brusa

I Brus je imao svog „šerifa“. Bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen je na tri meseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad svojom bivšom saradnicom Marijom Lukić. Sudski postupak vođen je samo u slučaju Marije Lukić, a Jeličića je za seksualno uznemiravanje na poslu tužilo još šest žena, koje je tužilaštvo odbacilo kao neosnovane.

Nakon slučaja nedozvoljenih polnih radnji, Jeličić ponovo biva hapšen. Sumnja se da je tokom 2017. i 2018. godine suprotno zakonu izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih u Nacionalni park „Kopaonik“ na postojeću infrastrukturnu mrežu, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Jeličić je 20 godina vladao opštinom Brus. Tokom tih 20 godina, gotovo da mu niko ništa nije smeo, pa čak ni policija.

Foto: Printscreen/YouTube/Insajder Video

Gotovo da je bio gazda Brusa, jer ko želi posao, mora Jutki da se obrati.

Do skoro je bio istaknuti predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), ali je posle afere podneo ostavku na mesto predsednika te opštine. Sada je opozicioni odbornik u Skupštini opštine Brus sa liste Grupa građana „Za moderan Brus“.

BONUS VIDEO: Da li će batinaši sa motkama završiti u zatvoru 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare