Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Aleksandar Vučić, Ana Brnabić ili Ivica Dačić bi već do kraja marta mogli da potpišu sporazum sa Prištinom, a taj dokument pratiće i plan implementacije. Kako su ranije preneli kosovski mediji, u tom planu se precizira početak formiranja ZSO, formalizovanja statusa Srpske pravoslavne crkve, kao i organizovanje konferencije na kojoj će biti odobren poseban paket za investicije i finansijsku podršku.

Iako juče u Briselu Beograd i Priština nisu potpisale sporazum, i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti izjasnili su da ga prihvataju. Predsednik Srbije izjavio je da iz EU očekuju da nešto urade do 24. marta.

Televizija Đukadini je objavila plan implementacije u kojem se navode koraci koji će uslediti nakon potpisivanja sporazuma.

Tako piše da u roku od 15 dana posle potpisivanja sporazuma upravljački tim mora da predstavi nacrt za Sporazuma o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), kako bi se ozbezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu.

Dalje se navodi da predstavljanjem prvog nacrta Statuta i početkom pregovora za njega, strane će zvanično odmah omogućiti stupanje na snagu uzajamnog priznavanje njihovih dokumenata i nacionalnih simbola, razmenu stalnih misija na osnovu preliminarnog sporazuma o praktičnim aranžmanima.

U dokumentu se dalje dodaje da se strane obavezuju da će okončati pregovore i dogovoriti Statut u ubrzanom roku.

Kosovo se obavezuje da obezbedi pravnu održivost dogovorenog statuta i usvaja ga usvajanjem uredbe na sednici Vlade Kosova.

Predviđa se da se u roku od 30 dana nakon potpisivanja sporazuma, strane uspostaviti Zajednički komitet za praćenje implementacije sporazuma, kojim će predsedavati EU i dogovoriti se o zadacima komiteta.

Takođe, u roku od 30 dana nakon osnivanja Zajedničke komisije, Kosovo će ozvaničiti status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pokrenuće interne procedure za zaštitu objekata srpske verske i kulturne baštine u okviru dijaloga uz podršku EU.

U roku od 150 dana nakon potpisivanja sporazuma, EU će zajedno sa ostalim donatorima organizovati konferenciju na visokom nivou na kojoj će se odobriti poseban paket za investicije i finansijsku podršku, ali da nikakva isplata iz paketa neće biti izvršena pre nego što posrednik EU zaključi da su sve odredbe ovog Aneksa i člana 4 osnovnog sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

BONUS VIDEO Kome (ne)treba kosovsko rešenje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar