Žozep Borelj
Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/Francisco Seco / POOL

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj saopštio je večeras da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti složili na trilateralnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU. .

Borelj je nakon sastanka na kome je pored njih učestvovao i specijalni izaslanik EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost.

On je naveo da su na stvaranju dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog saveta.

“Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu“, rekao je Borelj.

On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasali da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Sada kada su se oko toga složili, tekst plana biće dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane“, rekao je Borelj.

„U njemu stoji da ljudi mogu da se kreću slobodno, korišćenjem putnih isprava, predviđeno je da građani mogu da studiraju i zaposle se bez razmišljanja da li su diplome priznate. Sporazum može da donese nove ekonomske mogućnosti i prilike kroz poslovnu saradnju i nove investicije na Kosovu i u Srbiji. Predviđa bolje prilike za zapošljavanje bez nepotrebnih birokratskih problema. Za Srbe na Kosovu znači veću bezbednost, sigurnost i predvidivost. Uključujući i za SPC i srpsku kulturnu i istorijsku baštinu. Nadam se da sporazum može da predstavlja osnovu da se izgradi preko potrebno poverenje i prebrodi nasleđe prošlosti. Strane su izrazile spremnost da nastave sa implementacijom sporazuma“, rekao je Borelj.

U saopštenju EU se navodi da su strane izrazile spremnost da nastave sa implementacijom sporazuma.

„Potrebni su dalji pregovori kako bi se utvrdili specifični modaliteti implementacije odredbi. Visoki predstavnik Borelj će sazvati još jedan sastanak dvojice lidera tokom marta sa ciljem da se finaliziraju razgovori o Aneksu implementacije, koji će voditi fazu implementacije Sporazuma“, piše u saopštenju.

EU je podsetila obe strane obaveza da sprovedu sve prethodne sporazume iz dijaloga, istakao je Borelj.

„Do sredine marta Lajčak će da putuje u Srbiju i na Kosovo da nastavi razgovore i pomaže u pripremi za sledeći sastanak. Očekujem da će obe strane aktivno učestvovati u procesu. Pozitivno je što su obe strane pristale da se uzdrže od nekoordinisane akcije, koje bi mogle da dovedu do tenzija na terenu. Nadam se da će se to i desiti“, rekao je Borelj

Sporazum je važan i za stabilnost čitavog regiona, to pokazuje svima da je napredak moguć.

Napredak je ostvaren i želim da pohvalim obe strane, potrebno je još truda i rada da bismo obezbedili da ono što su strane dogovorile bude sprovedeno u delo, zaključio je Borelj.

BONUS VIDEO: Milica Rakić i Branimir Stojanović o Vučićevom i Kurtijevom danu D, u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare