Foto:Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll/N1/Mup Srbije

Firma Inkop, koja je u vlasništvu potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića, dobija niz unosnih poslova na izgradnji puteva po Srbije, a od sredine prošle godine angažovana je i na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca. Reč je o očito preplaćenom projektu od 158 miliona evra za deonicu od 18,3 kilometra, koji je dobila kompanija “Čajna Šandong”, a na kojem je Veselinovićeva i Radoičićeva firma angažovana kao podizvođač.

Da predsednik Srbije nije obilazio radove na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca, ne bismo ni znali da je na tom projektu angažovana firma Inkop. Naime, objavljene su fotografije na kojima se Vučić pozdravlja sa predstavnicima izvođača radova – kineske firme “Čajna Šandong”, a u pozadini se vide i kamioni Inkopa.

Takođe, kao podizvođač angažovana je i firma “Nukleus”, koja je u vlasništvu nedakašnjeg funkcionera Nove Srbije Vladimira Jevtića. Nukleus i Inkop inače imale su više zajedničkih poduhvata, obe su bile angažovane na velikim građevinskim projektima, a te dve firme su i suvlasnice kompanije “Granit peščar”.

Ovim povodom oglasio se i Dušan Nikezić, inače predsednik Resornog odbora za privredu i finansije SSP, koji je rekao da je potpuno neverovatno da ovu kratku i jednostavnu deonicu od samo 18 kilometara ne grade srpske firme, već se država i za nju zadužuje kod Kineza, a bez tendera je gradi kineska kompanija po ceni koja je najmanje tri puta viša od tržišne.

On je podsetio i kako je cena ovog projekta u više navrata uvećavana. Prvo je tadašnja ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u aprilu 2018. procenila da će ova deonica koštati od 50 do 60 miliona evra, pa je godinu dana kasnije Zoran Drobnjak podigao vrednost do 100 miliona evra, da bi potom u 2020. potpisan ugovor sa pomenutom kineskom firmom u vrednosti od čak 158 miliona evra.

Prilikom potpisivanja ugovora, međutim, istaknuto je i da je sastavni deo tog projekta potpuno uređenje reke Kolubare i vodotokova, što će, kako su naveli, sprečiti dalja plavljenja ovog dela Srbije.

Saradnja sa kineskom kompanijom i na koridoru 11

Kako je BIRN ranije pisao, Inkop je, kao podizvođač “Energoprojekta niskogradnje”, koga je angažovao kineski „Šandong”, dobijao poslove na izgradnji Koridora 11.

Milan Radoičić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na tom koridoru bila je angažovana je i firma “Granit peščar”, od koje je nabavljen građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda. Reč je o popločavanju ulica Cara Dušana na Dorćolu, platoa kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, kao i delova ulica Kraljice Marije i 27. marta.

Osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

I Veselinović i Radoičić bili su osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Kako je pisalo u optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, oni se terete da su bili na čelu kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića.

Radoičić je u novembru 2018. uspeo da umakne kosovskoj policiji i skloni se u centralnu Srbiju, nakon čega je za njim bila raspisana domaća i međunarodna poternica.

Osnovni sud u Prištini i Specijalno tužilaštvo nedavno su obavestili javnost da je za njim ukinut nalog za hapšenje. O razlozima za donošenje takve odluke, Tužilaštvo je odbilo da da objašnjenje.

“Reč je o unutrašnjoj i poverljivoj stvari”, prenosi Kallxo.

Afere i suđenja Veselinoviću i Radoičiću

Kako je objavio Insajder, za Veselinovića i Radoičića vezuju se brojne afere, a protiv njih su u prethodnom periodu vođeni različiti sudski postupci.

Obojica su se našla na optužnici Specijalnog tužilaštva 2011. godine i to za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga, ali su od ovih optužbi pravosnažno oslobođeni 2016.

Oslobađajuća odluka doneta je i u postupku za nelegalno iskopavanje šljunka na Koridoru 10, a u ovom postupku osim njih dvojice na optužnici našli su se i Ivan Stamenović i kruševački biznismen Goran Makragić.

Radoičić i Veselinović prethodnih godina povezivani su i sa organizovanim kriminalom, pa je 2003. Veselinović hapšen pod sumnjom da je jedan od organizatora preprodaje više od tri kilograma heroina, dok je Radoičiću suđeno zbog otmice makedonskog biznismena. Obojica su oslobođeni odgovornosti za ova krivična dela.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare