Foto:MUP/N1

Ako se Kosovo brani profitom u centralnoj Srbiji, onda je kontroverzni dvojac Milan Radoičić i Zvonko Veselinović i više nego uspešan. Njih dvojica u svom vlasništvu imaju najmanje četiri firme koje su zahvaljujući unosnim poslovima sa državom po profitu prevazišle i Miroslava Miškovića. I Veselinović i Radoičić su ranije hapšeni, sumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, a već skoro godinu dana nalaze se i pod sankcijama SAD-a.

U Skupštini Srbije se nedavno vodila podugačka rasprava o Milanu Radoičiću i Zvonku Veselinoviću. Poslanik NS Borislav Novaković za njih je rekao da su vođe najveće organizovane kriminalne grupe u Srbiji, pozivajući se na i na optužnicu za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, ali i na međunarodne institucije, odnosno obrazloženje američkog Ministarstva finansija koje im je uvelo sankcije.

Pročitajte još...

Njih su žustro branili poslanici iz redova SNS, a naročito ministar Aleksandar Martinović, navodeći da poslanik (Novaković) kriminalizuje dva čoveka koji žive na Kosovu i Metohiji, kao što to rade svi neprijatelji Srbije koji žele da odvoje Kosovo. Miroslav Jovanov, šef poslaničke grupe naprednjaka, je naveo da njih dvojica nisu pravosnažno osuđeni.

Unosni poslovi sa državom

Veselinović i Radoičić su već dugo poslovni partneri. U njihovom vlasništvu su firme Novi Pazar put, Inkop iz Ćuprije, Betonjerka Aleksinac, Doli Bel…

Najuspešnija je verovatno Novi Pazar put, koja je, kako je pisao NIN, 2019. imala neto dobit 20,9 miliona dinara, a prošle godine skoro 1,2 milijarde dinara. Njihova „krovna“ firma, Inkop iz Ćuprije, preko koje su i zakoračili u svet legalnog biznisa, prošle godine obezbedila je Radoičiću i Veselinovićima – Zvonku i njegovom bratu Žarku profit od skoro 1,8 milijardi dinara ili 15 miliona evra.

Foto:Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

NIN je objavio da uprkos mišljenju da je najbogatiji biznismen u Srbiji, kompanije Miroslava Miškovića po ostvarenom profitu ozbiljno zaostaju sa Radoičićem i braćom Veselinović.

Kako je Nova.rs ranije pisala, recimo, firma “Novi Pazar put”, koju su u januaru 2020. godine kupili Veselinović i Radoičić, u proseku su dobijali bar jedan posao mesečno na tenderima. Pored toga, u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač. Inkop je sa druge strane neretko dobijao posao kao podizvođač na najvećim građevinskim projektima, između ostalog i na Beogradu na vodi.

Preko firme „Granit peščar“ bili su angažovani na koridoru 11, a prema pisanju Krika, od nje je nabavljan materijal za popločavanja nekoliko ulica u centru Beograda.

Ubistvo Olivera Ivanovića i crna lista SAD

I Veselinović i Radoičić pominjani su kao osumnjičeni u optužnici za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, koju je podnelo Specijalno tužilaštvo u Prištini. Kako je navedeno u tom dokumentu, do ubistva Ivanovića došlo je delovanjem organizovane kriminalne grupe, na čijem čelu su, kako se sumnja, Radoičić i Veselinović.

Foto: Profimedia.rs

Međutim, nijedan od njih zbog ovog slučaja do danas nisu saslušani, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je javnost da je Radoičić prošao poligraf.

U decembru prošle godine SAD ih je stavila na svoju crnu listu, a u obrazloženju je navedeno da je organizovana kriminalna grupa Veselinovića optužena za navodnu umešanost u ubistvo Ivanovića.

Pročitajte još...

„Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, svi su navedeni u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu, odnosno zločinačkom poduhvatu“, stoji, između ostalog u obrazloženju.

Takođe, navedeno je da je Veselinović jedan od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu i da je angažovan u šemi velikih razmera za podmićivanje sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji su omogućili trgovinu narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

U dokumentu američke administracije je navedeno da su Veselinović i njegov brat Žarko imali dogovore sa političarima da pomognu njihovoj stranci da pobedi na izborima (Srpska lista prim. aut.), i obezbede velike sume novca kandidatima. Zauzvrat, ovi političari bi braći dali kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje kako bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti, bez mešanja srpskih vlasti. Političari bi takođe nagradili braću Veselinović omogućivši im najbolje infrastrukturne ugovore.

Hapšenja

Veselinović je postao poznat široj javnosti 2011. godine kao organizator barikada na Jarinju i Brnjaku na administrativnoj granici sa Kosovom. Međutim, on je ranije u više navrata hapšen.

Kako je objavio Istinomer, to se prvi put desilo u 2003. godine, kada je na putu Raška – Kraljevo, u automobilu golf 4, uhapšen zajedno sa još troje ljudi. U vozilu je pronađeno tri kilograma i 190 grama heroina, a vrednost droge je dosezala 150.000 evra.

Foto:MUP Srbije

U avgustu 2004. Zvonko Veselinović je zajedno sa Dražimirom Stojkovićem pritvoren pod optužbom da je učestvovao u ubistvu Slaviše Maksimovića, a pred kraj 2005. zbog navodne krađe automobila.

Sa druge strane, Radoičiću je suđeno zbog otmice makedonskog biznismena, koji ga je prepoznao i na sudu to potvrdio. Međutim, na kraju suđenja promenio je iskaz i Radoičić je oslobođen.

Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Protiv njega i Veselinovića vođen je postupak za nedozvoljeno prisvajanje 32 kamiona Hipo lizinga, kao i nedozvoljeno kopanje šljunka, ali su obojica tokom mandata SNS oslobođeni po svim optužbama protiv njih.

BONUS VIDEO Kakav zadatak je poveren Milanu Radoičiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare