Milan Radoičić, Slobodan Tešić i Aleksandar Babakov Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia, N1

Na crnoj listi SAD-a među srpskim državljanima je i Aleksandar Babakov, koji je bio specijalni izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je očito dobio srpsko državljanstvo, ali nije poznato u kom periodu. Prema nekim informacijama, on je pod američkim sankcijama godinama.

Babakov je trenutno na funkciji zamenika predsednika Državne dume Federalne skupštine Rusije.

PROČITAJTE JOŠ:

Inače, godinama unazad američko ministarstvo finansija uvodi sankcije srpskim državljanima i nije poznato šta će se promeniti donošenjem ovog zakona. Na crnoj listi SAD trenutno je 37 ličnosti i kompanija iz Srbije.

Među njima je tragovac oružjem Slobodan Tešić i njegove kompanije, Goran Andić i Milan Subotić, koje Amerikanci povezuju sa Tešićem, Svetozar Marović, bivši predsednik Srbije i Crne Gore, Radoičić Milan, potpredsednik Srpske liste, i njegove firme.

Podsetimo, američki senatori iz Demokratske i Republikanske partije predložili su uvođenje Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, koji bi, između ostalog, podrazumevao borbu protiv korupcije i uvođenje sankcija za “destabiluzujuće aktivnosti” u regionu. Grupa na čelu sa demokratom Džin Šahin i republikancem Rodžerom Vikerom uputili su Kongresu predlog dokumenta, a kosponzori zakona su demokratski senatori Ričard Durbin, Kris Van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi i republikanski senator Tom Tilis.

Foto: N1

“Zakon podrazumeva i formuliše dve izvršne naredbe SAD koje bi pružile ovlašćenja za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost i koji se bave koruptivnim ponašanjem”, navodi se u dokumentu.

Zašto su Veselinović i Radoičić završili na crnoj listi

Kako se navodi u dokumentu američke administracije, koji je ranije objavio portal Nova.rs, Veselinović je okarakterisan kao vođa organizovane kriminalne grupe i kao najozloglašenija ličnost na severu Kosova.

“Veselinović je uključen u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji omogućavaju ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Кosova i Srbije. Grupa je takođe sklopila zaveru sa različitim političarima u nekoliko sporazuma, uključujući podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi se omogućile njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Кosova i potkupljivanje kosovskih zvaničnika granične bezbednosti, krajem 2017. Potkupljivanje je sprovođeno kako bi se omogućio bezbedan prolaz krijumčarima”, navodi se na sajtu administracije SAD.

Foto:MUP/N1

U dokumentu se navodi da su Veselinović i njegov brat Žarko imali dogovore sa političarima da pomognu njihovoj stranci da pobedi na izborima (Srpska lista prim. aut.), i obezbede velike sume novca kandidatima. Zauzvrat, ovi političari bi braći dali kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje kako bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti, bez mešanja srpskih vlasti. Političari bi takođe nagradili braću Veselinović omogućivši im najbolje infrastrukturne ugovore. Кrajem 2017. godine, Veselinovići su davali donacije kao metod pranja novca koji potiče iz njihovih kriminalnih radnji”, navodi se.

Umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

Iz SAD dodaju da su, osim toga, Veselinović i njegova grupa optuženi za navodnu umešanost u ubistvo lidera političke stranke Olivera Ivanovića u januaru 2018. Veselinović i kolege iz organizovane kriminalne grupe, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, su imenovani u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu.

Kako je pisalo u optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, oni su se teretili da su bili na čelu kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića.

Radoičić je u novembru 2018. uspeo da umakne kosovskoj policiji i skloni se u centralnu Srbiju, nakon čega je za njim bila raspisana domaća i međunarodna poternica.

Osnovni sud u Prištini i Specijalno tužilaštvo obavestili su javnost da je za njim ukinut nalog za hapšenje. O razlozima za donošenje takve odluke, Tužilaštvo je odbilo da da objašnjenje.

Ko je još pod sankcijama SAD

Pojedinci kojima su uvedene sankcije:

Andrija Bojić, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković, Radule Stević

Firme povezane sa Veselinovićem kojima su uvedene sankcije

Inkop DOO Ćuprija, Cvija Komerc, S.Z.T.R. Prizma B.I., Ferari prezuće za usluge i promet poslovnim vozilima, Betonjerka DOO Aleksinac, Dolli Bell DOO Beograd-Novi Beograd, Novi Pazar-Put DOO Novi Pazar, STR Кristal, Nautikacentar DOO, DOO Rad 028 Zvečan, Radule Stević BI, PTP Rad, Rad DOO, Markom Metal Commerce DOO Zvečan, Metal-Robna kuća, Siniša Nedeljković BI, PTP Metal…

BONUS VIDEO: Vučić o održavanju Parade ponosa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar