Foto: eps, N1, MUP Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je, kao epohalno, otkriće minerala kalcit, koji je pre skoro deceniju prilikom istraživanja našla i firma “Belkal Han”. Tada, međutim, nije imala dovoljno kapaciteta da uđe u projekat eksploatacije, a stvari bi mogle da se promene jer je u njenu vlasničku strukturu ušla kompanija “Mistik Minerals Kop”. Zanimljivo je da se predstavništvo te kompanije nalazi na istoj adresi kao firma “Doli Bel”, čiji su suvlasnici Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, ali i još neka preduzeća koja su neretko dobijala poslove od države.

Još 2014. predsednik Opštine Gadžin Han Saša Đorđević ispričao je novinarima da je novac prepreka što rudnik kalcita na Suvoj planini nije otvoren. On je tada rekao da firma koja je dobila istražno pravo i koja radi dokumentaciju za dobijanje eksploatacionog prava ne može čitav taj projekat da iznese sama i traži poslovnog partnera, odnosno suinvestitora.

“Za sada nisu još pronašli odgovarajuću firmu, ali nisu odustali od otvaranja rudnika“, rekao je Dorđević.

On je tada zapravo govorio o firmi “Belkal Han”, koja je osnovana još 2010, a o njoj se malo toga zna. Ipak, u odnosu na period kada je osnovana i kada je tražila poslovnog partnera njena vlasnička struktura se promenila, pa od samog kraja 2018. udeo u toj kompaniji ima i firma Mistik Minerals Kop, koja je u stopostotnom vlasništvu of šor kompanije sa Kipra “Ipox holdings LTD”.

Kada se pogledaju osnovni podaci o njoj u APR, vidi se da joj je sedište u Ulici partizanske avijacije 4, na drugom spratu. Na istoj adresi, uključujući i sprat, nalaze se i firme “Emporio tim” i “V.I.P. security”. Vlasnik ove druge takođe je firma sa Kipra “Maar investments LTD”. I ona i “Ipox holdings LTD”, koja stoji iza “Mistik Minerals Kop”, registrovane su na istoj adresi u Nikoziji.

Zanimljivo je i da se u Partizanske avijacije 4, samo na trećem spratu, nalazi još jedna dobro poznata firma – “Doli Bel”. To preduzeće je u stopostotnom vlasništvu Inkopa iz Ćuprije čiji su vlasnici braća Žarko i Zvonko Veselinović i Milan Radoičić. Upravo ta građevinska firma neretko je angažovana na velikim infrastrukturnim projektima u državi, najčešće kao podizvođač.

I Zvonko Veselinović i Milan Radoičić su dobro poznati srpskoj javnosti, a pominjali su se i u optužnici za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Oni i više njihovih firmi prvo su se našli pod pod sankcijama SAD-a, uz objašnjenje pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović Foto: N1

Protiv njih je nedavno i Velika Britanija uvela sankcije. Za Milana Radoičića, Britanci su naveli da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne ugovore.

U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

“Bog nas je pogledao”

Ko god bude kopao kalcit sa Suve planine, po oceni predstavnika vlasti, ali i firme Belkal Han, kopaće izuzetno čist prirodni kalcijum – karbonat.

Rečima “Bog nas je pogledao”, Vučić je nedavno obelodanio da je u jednom najsiromašnijem delu Srbije pronađeno zlato, ali i mineral kalcit, izuzetno visoke čistoće.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

“Taj kalcit je najčistiji kod nas. Nalazi se negde južno od Niša, južno od Gadžinog Hana”, rekao je on.

Ministarstvo rudarstva i energetike je navelo da je njegova primena izuzetno široka, jer se koristi u skoro svim industrijama – od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, u hemijskoj industriji. Saopštili su i da se uspešno rade istraživanja mogućnosti primene kalcijuma za proizvodnju baterija, koje bi mogle da zamene litijumske baterije.

O mineralu kalcit ovih dana govorio je i Vasa Antić, jedan od suvlasnika firme “Belkal Han”. On je rekao da je na Suvoj planini pronađeno nalazište kalcita, čistoće i do 99,99 odsto, što je najveći procenat čistoće ovog minerala pronađen u svetu.

„Ovog minerala, inače, ima veoma mnogo u prirodi, ali nema u ovako velikoj žici, ovako čistog i bez primesa kadmijuma, olova, žive, magnezijuma. Mi imamo čistoću i do 99,99 odsto, a prosečna je 99,63. U svetu postoji svega pet rudnika s približnom čistoćom kao ovaj naš, a ova žica je jedna od najvećih u svetu. Takođe, svi rudnici ovog minerala u Srbiji su površinski i nemaju tu čistoću, a ovaj je podzemni“, izjavio je Antić.

U firmi “Belkal Han” on ima udeo od 20 odsto, Vladislav Miladinović 30 procenata, dok firma “Mistik Minerals Kop” poseduje 50 odsto te kompanije.

BONUS VIDEO Vučić: Nećemo prodavati ni EPS, ni Telekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare