Vesna Đurić Foto:Privatna arhiva

Bivša predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić (SNS), koja je nedavno podnela ostavku na tu funkciju, prva je na listi kandidata koalicije okupljene oko SNS-a za odbornike u toj opštini, u kojoj će se pored parlamentarnih, 3.aprila održati i prevremeni vanredni lokalni izbori. Nakon ostavke, Vlada Srbije je Đurić imenovala za predsednicu Privremenog organa u Bajinoj Bašti a sada je ponovo kandidat za predsednicu opštine. Tvrdi da je prethodna ostavka bila njen izbor a ne nalog vrha SNS.

Opštinska izborna komisija u Bajinoj Bašti, prošle sedmice je proglasila prvu izbornu listu „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, koja će učestvovati na vanrednim  lokalim izborima u toj opštini,  3.aprila.

Na listi koalicije okupljene oko SNS-a je 45 kandidata.

Najveću pažnju javnosti privukla je činjenica da je bivša predsednica opštine Vesna Đurić, diplomirani ekonomski menadžer u zdravstvu, koja je pre izvesnog vremena dala ostavku na to mesto, ponovo kandidovana za istu funkciju.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Za Nova.rs kaže da je vrh SNS imao razumevanja za njene razloge ostavke ali i podršku za novu kandidaturu.

„Ja sam dugo u stranci i pre nego što sam izabrana za predsednicu opštine, u prethodnom mandatu sam obavljala funkciju predsednice Skupštine opštine Bajina Bašta. Na prethodnim izborima 2020. sam bila peta na listi i izabrana za predsednicu Skupštine, posle sam podnela ostavku i izabrana za predsednicu opštine. Moja ostavka na to mesto je bio moj stav, gde sam konsultovala stranku, da ne bi bilo zabune zbog toga što sam bila peta na listi, pa predsednica skupštine pa predsednica opštine“, kaže Đurić.

Ona dodaje da su predstojeći lokalni izbori u Bajinoj Bašti način da se proveri poverenje i njeno mesto na čelu opštine.

„Neka sada bude onako kako treba, ako sam broj jedan na listi onda treba i dalje da budem na tom mestu. Želim da razrešim neku svoju dilemu i da svi budemo zadovoljni. Ja sam podnelan ostavku iz tih razloga, sada sam nosilac liste SNS i kandidat za predsednicu, to je poenta svega. Stranka me je razumela i podržala a građani će to, nadam se, prepoznati“, dodaje Vesna Đurić.

Iako Đurić tvrdi da je ostavka bila njena odluka a ne  vrha SNS, simptomatično je da se dogodila u nizu onih koje su se desile u više lokalnih samouprava u Srbiji, kao što su Lučani, Majdampek i druge.

U svim tim opštinama na vlasti je bila SNS a dotadašnji predsednici su i sada na listama, bilo kao nosioci ili kandidati za odbornike.

Izbori na svim nivoima o istom trošku

Održavanje vanrednih lokalnih izbora uporedo sa parlamentarnim, u opštinama u kojima je raspuštena lokalna vlast, naprednjaci uglavnom pravdaju „uštedom sredstava“ u lokalnim kasama.

Sa druge strane, i njima i javnosti je jasno da su im šanse za izborni rezultat veće ako lokalne izbore održe u kampanji i pod plaštom SNS i imena njenog predsednika. Nije teško zaključiti da je upravo to bio razlog ostavki i raspuštanja lokalnih skupština u nizu opština među kojima se našla i Bajina Bašta.

Za lokalne izbore u Bajinoj Bašti prijavljeno je ukupno devet izbornih listi i to SNS, SPS, Srpski pokret Dveri, SDS Boris Tadić, “Ujedinjeni za pobedu”, Zdrava Srbija, Savez 90/Zeleni Srbije, “Nada za Bajinu Baštu” dr Miloš Jovanović i Grupa građana “Jasno i glasno za Bajinu Baštu”.

Bonus video: Obmane Gorana Vesića

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar