Foto: Nova.rs

Lučani su jedna od 14 opština i gradova u kojima će 3. aprila biti održani i lokalni izbori. Ova opština dočekuje izbore posle nepunog mandata, jer je predsednik opštine Milivoje Dolović (SNS) podneo ostavku. Visoke tenzije, nepravilnosti, paralelni spiskovi birača, evidentiranje „sigurnih“ glasača, „fantomska“ vozila i politički sukobi. Ovako su, ukratko, izgledali poslednji lokalni izbori u Lučanima.

Prva asocijacija na pomen Lučana jeste fabrika „Namenska – Milan Blagojević“. Preživela je tranzicije, ali je ipak ostavila trag na stanovnike. Uplašeni zbog egzistencije i čestih pritisaka rukovodstva fabrike, radnici su konstatno na meti vladajuće SNS.

Preduzeće MB Namenska Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

A upravo su zaposleni iz ove fabrike pokazali da je tako kada su došli ispred Osnovnog suda u Ivanjici, kako bi podržali svog direktora na samom početku suđenja za slučaj pogibije dvojice radnika.

U Namenskoj je inače zaposlen najveći broj stanovnika ove varošice, oko 1.300 radnika, sa najvišom prosečnom platom u zapadnoj Srbiji.

Ta fabrika postoji od 1949. godine, a samo je aktuelni direktor Radoš Milovanović, na čelnoj poziciji je četiri decenije.

Visoka izlaznost birača i ubedljiva pobeda naprednjaka u Lučanima, ostali su u senci poraza demokratskih procesa.

Uz pretnje i pritiske do glasova

Na poslednjim izborima u decembru 2018. godine, evidentirano je skoro dvesta vozila sa registarskim oznakama brojnih gradova širom Srbije, kako obilaze biračka mesta i dovoze birače na glasanje.

Među njima su bila i službena vozila javnih preduzeća, gradskih i opštinskih uprava u Srbiji.

I to nije bilo sve.

Svi se sećaju Dijane Hrkalović

Te godine je na dan izbora u Lučane došla tadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović koja je u međuvremenu uhapšena pod sumnjom da je zloupotrebila službeni položaj u slučaju ubistva na šinama. Za to ubistvo je optužen a zatim oslobođen Veljko Belivuk.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Hrkalovićka je kako je zvanično navedeno tamo poslata da smiri tenzije između vlasti i opozicije na tamošnjim biračkim mestima, a odgovornost za njen odlazak preuzeo je tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović. Tada je, kao i mnogo puta pre i posle tog incidenta, Stefanović nudio ostavku Vučiću, ali je predsednik kazao da će tadašnji ministar policije iz stranke izaći kada i on.

Nakon izbora održanih 2018. godine, SNS je osvojio 27 odbornička mandata, Savez za Srbiju 4 mandata, GG Jedan Tim 2 mandata i SPS 2 mandata.

Na birališta je izašlo ukupno 11.734 od upisanih 16.473 birača, što predstavlja izlaznost od 71,23 odsto. SNS je osvojila 7.852 glasova (68,37%), Savez za Srbiju 1.137 glasova (9,90%), GG “Jedan Tim” 826 glasova (7,19%) i SPS 668 glasova (5,82%);

Strah parališe građane

“I dalje postoji strah kod ljudi. Ne žele javno da kažu šta misle, da stanu na neku listu ili na neki drugi način podrže one koji hoće da nešto promene”, kaže Mirjana Kern iz Lučana, inače profesorka istorije.

Foto: Newsmax Adria

Međutim, stari problemi varošice Lučani, zatim Guče i okolnih sela, ostali su isti. Iako se u ovoj varošici mnogo bolje živi nego u okolnim mestima, infrastrukturni problemi pred svake izbore ostaju isti. Ali i strah.

“Mislim da postoji strah kod stanovnika Lučana. Poslednji izbori su bili najbolji primer. Međutim, u ovom mestu se dobro živi. Mnogo bolje nego u drugim opštinama u Moravičkom okrugu. Ja ne radim u Lučanima, pa me toliko to ne dotiče”, kaže jedan mladić kojeg smo zatekli ispred pošte.

U Lučanima je industrija najvažnija grana privrede. Ostatak opštine se pretežno bavi poljoprivredom.

Reč je o većim proizvođačima malina i krompira. Opština Lučani je prepoznatljiva i po čuvenoj manifestaciji Sabor trubača u Guči.

Polovina aktivnog stanovništva angažovana je u poljoprivredi, dok u industriji radi jedna četvrtina.

Na glasačkom listiću četiri liste
Za sastav lokalnog parlamenta, pod brojem jedan na glasačkom listiću biće SNS. Lista SPS – JS proglašena je pod rednim brojem dva. Na poziciji broj tri je POKS, a kao četvrta proglašena je lista Grupe građana „Jedan tim“.

Bonus video: Suđenje čelnicima Namenske iz Lučana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar