Foto: Miljana Isailović/Nova.rs, Dragan Mujan/Nova.rs

Opština Doljevac nalazi se među desetak gradova i opština u Srbiji u kojima će 3. aprila, pored predsedničkih i parlamentarnih, biti održani i lokalni izbori, ali već sada je izvesno da stanovnici te opštine za odbornike neće moći da glasaju ljude iz opozicije, jer ih neće ni biti na glasačkim listićama.

Stanovnicima doljevačke opštine izbor je sveden samo na naprednjake, radikale, socijaliste i odborničke kandidate Jedinstvene Srbije.

Prva na glasačkom listiću biće lista Srpske napredne stranke koju predvodi dugogodišnji predsednik opštine Goran Ljubić, a na drugom mestu je lista Jedinstvene Srbije. Na trećem mestu biće lista Socijalističke partije Srbije, a na poslednjem, četvrtom mestu, lista Srpske radikalne stranke.

Foto: Printscreen FoNet/video

Izostanak opozcije na lokalnim izborima ne predstavlja nikakvo iznenađenje ne samo u Doljevcu, već i u čitavom Nišavskom okrugu, jer je poznato da u toj opštini opozicija ne postoji.

Ni jedna opoziciona stranka već duže vreme tamo nema ni opštinski odbor ni stranačke prostorije.

Ko se usudi da kritikuje vlast trpi pritiske

Već skoro dve decenije Doljevac važi za najzatvorniju opštinu u Srbiji u kojoj je svako ko se izjašnjavao protiv vlasti, tretiran od većine stanovništva kao „bela vrana“ i kao nekog koga je potrebno izbegavati.

Oni koji su se uprkos tome usuđivali za ozbiljnije opoziciono delovanje doživljavali su najrazličitije neprijatnosti i pritiske.

Opštinu Doljevac od 2004. godine vodi Goran Ljubić poznatiji kao Međarac, privatni preduzetnik i vlasnik porodične firme „Vodogradnja“.

On je proteklih 18 godina na izborima pobeđivao sa istom ekipom ljudi, ali pod različitim „zastavama“.

Goran Ljubić – Međarac Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Pobedu na izborima 2004. godine i 2008. godine izvojevao je kao član Nove Srbije i lider udruženja građana „Pokret za razvoj juga“.

Jula 2011. godine, Ljubić i njegovi saradnici pristupili su Ujedinjenim regionima Srbije (URS-u) čiji je predsednik u to vreme bio Mlađan Dinkić. Već naredne godine Ljubić je po treći put postao predsednik opštine Doljevac.

Od Nove Srbije, preko URS do SNS

Nakon što se URS raspao, 2016. godine svih 26 odbornika odborničke grupe „Pokret za jug – Goran Ljubić Međarac“ i sam Međarac, učlanili su se u Srpsku naprednu stranku i nastavili da pobeđuju na lokalnim izborima.

Ljubić je danas u Srbiji među rekorderima kako po broju mandata, ali i po broju glasova koje je dobijao, u odnosu na ukupan broj stanonika te opštine.

Njegove pobede na svim izborima bile su ubedljive, a od izbora do izbora odborničke liste koje je predvodio osvajale su sve veći i veći broj odborničkih mesta u lokalnom parlamentu.

Na prethodnim lokalnim izbori u Doljevcu održanim u decembru 2018. godine, za Ljubića i naprednjake glasalo je 74,54 odsto građana. Jedinstvena Srbija dobila je 6,35 odsto glasova, a Socijalistička partiji Srbije 5,63 odsto glasova. Od ukupno 37 odborničkih mandata naprednjaci su osvojili 33, a po dva mandata su pripala socijalistima i Jedinstvenoj Srbiji.

Agitovanje predsednika doljevačke opštine i njegovih saradnika za politiku aktuelnog državnog vrha dalo je dobre rezultate i na referendumu o promeni Ustava održanom decembra prošle godine. Za promenu Ustava u delu pravosuđa izjasnilo se čak 84 odsto onih koji su izašli na biračka mesta.

Opština Doljevac ima oko 18.000 stanovnika, a pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima imaće njih 13.955.

Prosečna neto plata zaposlenih na području opštine Doljevac u decembru 2021. godine iznosila je 53.404 dinara, što je 21.000 dinara manje od republičkog proseka.

Bonus video: Kako reaguje Vučić kad dobije nezgodno novinarsko pitanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar