Poslanici SNS šalju poruku: Ne može nam niko ništa

Politika 21. apr. 202107:15 > 09:1252 komentara
Podeli:
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Nijedna od devet prijava za kršenje kodeksa ponašanja narodnih poslanika, i pored opskurnih navoda, nije usvojena u Skupštini Srbije. Poruka onih koji ih izgovaraju (čitaj poslanici SNS), kao i onih koji odlučuju o kršenju kodeksa (ponovo čitaj poslanici SNS) je jasna - možemo da lažemo, vređamo, iznosimo lažne optužbe i niko nam ništa ne može!

Parlament bez opozicije do kraja je ogolio brojne poslanike Srpske napredne stranke, koji su poslednjih meseci za skupštinskom govornicom iz svih oružja napadali sve one koji različito misle – od političkih protivnika, preko novinara, do nevladinih organizacija.

Sve je otišlo toliko daleko, da su osude došle i iz Evropskog parlamenta, u čijem nedavnom izveštaju se navodi da su “zgroženi” orkestriranim napadima na istraživačke novinare i članove civilnog društva.

Neposredno pre nego što su poslanici iz redova SNS iznosili te opskurne optužbe, Skupština je, posle godina instistiranja iz EU, konačno usvojila Kodeks ponašanja narodnih poslanika. Kodeks je, međutim, pisao Aleksandar Martinović, koji je u isto vreme i poslanik koji je predvodio napade na kritičare vlasti i predsednik Administrativnog odbora koji odlučuje o kršenju Kodeksa.

Do sada su održane dve sednice na kojima se raspravljalo prijavama o kršenju Kodeksa, a uzimajući u obzir sve prethodno navedeno – ishod je mogao da bude samo jedan – sve prijave za kršenje Kodeksa, koje su podnosili predstavnici organizacije Crta (jednu Transprentnost Srbije) su jednoglasno odbačene.

„Skupština nema problem sa raspirivanjem govora mržnje“

Za predstavnike Crte odbacivanje svih prijava za kršenje Kodeksa nije iznenađenje. Jovana Đurbabić iz te ogranizacije navodi da ovaj saziv parlamenta, svakog dana, pokazuje da nema problem sa raspirivanjem govora mržnje, niti da mu je stalo da debatu uredi po demokratskim principima.

„Od trenutka kada je predložen Kodeks ponašanja narodnih poslanika, Crta je ukazivala na propuste predloga, uz strah da će usvojeni Kodeks biti još jedan u nizu poteza koji treba isključivo da zadovolje ‘zahteve’ međunarodnih partnera. Na sednicama odbora, na kojima je trebalo da se raspravalja o prijavama protiv poslanika zbog Kršenja kodeksa ponašanja, poslanici su samo nastavili narativ iz plenuma. Jedan za drugim su ponavljali kako su prijave zlonamerne i deo nekakve ‘organizovane hajke na poslanike’. To je samo još jedna potvrda namere aktuelnog saziv parlamenta da ovaj mehanizam bude samo mrtvo slovo na papiru“, kaže Đurbabić.

Poruka – treba ćutati i pognuti glavu

Biljana Stojković, profesorka i članica Skupštine Slobodne Srbije, smatra da je građanima na ovaj način poslata vrlo jasna poruka – treba ćutati, treba pognuti glavu i ne komentarisati bilo šta što se dešava u državi.

Foto: Video/Nova.rs

“Niko se od nas više ništa ni ne pita i ne sme da se pita, o svom životu i u šta se pretvorila ova država. Vrlo je jasno šta nam poručuju. U pitanju je jedna potresna stvar – novinari ne smeju da se bave svojim poslom, mi ne smemo da postavljamo pitanja vrhovnim vlastima. Dakle, mi smo izuzeti iz sopstvenog života”, kaže Stojković.

A šta su sve bez zadrške izgovarali poslanici SNS?

Navešćemo samo neke njihove optužbe, na koje kao poslanici neće moći da odgovaraju za sudom, jer ih štiti poslanički imunitet.

“Šiptari” i Jeremić koji “radi za njih”

U jednom od svojih govora na sednici Skupštine Marko Atlagić vređao je Albance nazivajući ih “Šiptarima”, a u isto vreme optužio je i lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da radi za njih.

Foto: Printscreen/YouTube/СРБИН.инфо

“Upravo je taj Vuk Jeremić koji stalno radi za Šiptare i na predaji Kosova i Metohije Šiptarima… Šiptarsko rukovodstvo u Prištini svake godine 27. oktobra slavi Vuka Jeremića i smatra ga tvorcem najznačajnijeg papira u rukama takozvane kosovske nezavisnosti”, govorio je Atlagić.

“U Rusiji se to rešava tako što te više nema”

Ozbiljan diplomatski skandal mogao je da izazove Nebojša Bakarec, koji je optužujući Dragana Đilasa, predsednika SSP, i Sašu Vukadinovića, bivšeg šefa BIA, praktično poručio da se u Rusiji ubijaju politički protivnici.

bakarec
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

„Šta je to drugo nego kovanje zavere, sastanak bivšeg šefa BIA Saše Vukadinovića u Trstu sa tajkunom Draganom Đilasom i njegovim političkim direktorom Vukom Vučurevićem i Jadrankom Drinić, šta je to drugo? To što je uradio bivši šef BIA je krajnje neprofesionalno i nedopustivo u profesionalnim obaveštajnim odnosima. Inače, zamislite da se bivši šef FSB-a, sastaje sa Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji, pa, to se rešava u Rusiji tako što te više nema, jer to se ne radi”, rekao je Bakarec na sednici Skupštine.

Napadi Martinovića na Krik i Crtu, intelektualce…

Aleksandar Martinović, predsednik Administrativnog odbora koji odlučuje o kršenju Kodeksa, nije se ni potrudio da ga ispoštuje, ako ne kao poslanik, onda kao njegov autor. On je u direktnom prenosu izneo niz optužbi na račun programskog direktora Crte Raše Nedeljkova, kao i podatke o direktorki te organizacije Vukosavi Crnjanski. Naveo je tačno u kojem naselju živi, u kolikom stanu i marku automobila koji vozi.

Aleksandar Martinović Foto:FoNet/Marija Đoković

Dodao je da je sedište nevladine organizacije Crta u „vili na Dedinju koja se može porediti s ambasadama“ i pozvao građane i poslanike da se raspitaju gde je to.

Urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića optužio je da „pere novac preko aplikacije…“.

Na sednici Skupštine prozvao je i intelektualce sa Beogradskog univerziteta i nezavisne novinare i rekao da su itekako „zavisni od pojedinih stranih ambasada i pojedinih tajkuna“.

„Mi kao poslanička grupa ‘Aleksandar Vučić – za našu decu’ šaljemo jasnu poruku da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo“, rekao je Martinović, govoreći o navodnom pokušaju državnog udara i ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Njegova koleginica Sandra Božić govorila je da će Krik zauvek učestvovati u medijskom linču “svega što je srpsko, u svim interesima Republike Srbije i onima koji aktivno učestvuju u profitiranju svega onoga što predstavlja Dragan Đilas”.

Nenadić: Ne postoji volja da se sprovede Kodeks

Administrativni odbor odbacio je bez razmatranja i prijavu koju je podnela Transparetnost Srbije i to protiv 12 članova Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. U prijavi se navodi da su se tom odboru obratili 29. januara sa inicijativom za objavljivanje podataka i dokumenata na osnovu kojih je podnet Predlog autentičnog tumačenja Zakona o sprečavanju korupcije, kojim je suštinski izmenjena definicija javnog funkcionera, ali odgovor nikog od članova Odbora nisu dobili.

“Poslanici protiv kojih su podneli prijavu nisu bili ni pozvani na sednicu, tako da se na tom primeru pokazalo da Administratrivni odbor nije ispunio ono što je zapisano u Kodeksu. Sve to nam pokazuje da makar za sada ne postoji volja da se Kodeks sprovede u delo i donese te dobrobiti koje smo očekivali da će doneti”, kaže za Nova.rs Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar