Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aleksandar Martinović spreman je da izgovori baš sve pred skupštinskom govornicom, znajući da zbog toga, kao narodni poslanik, ne može da odgovara. Napadi za nezavisne novinare i nevladin sektor, u kojima ih optužuje za pranje novca, pa čak i za umešanost u pokušaj državnog udara i ubistva Aleksandra Vučića, samo su neki od najgnusnijih nastupa koje je Martinović imao u svojoj političkoj karijeri.

Nekadašnji visoki funkcioner Srpske radikalne stranke, a sada poslanik SNS, Aleksandar Martinović započeo je seriju napada u kojima je izneo niz lažnih i opasnih optužbi na novinare i nevladine organizacije. Iako se nije libio ni da zapreti fizičkim napadom, Martinoviću nije izrečena ni opomena.

O njegovim gnusnim skupštinskim govorima i dalje ćuti predsednik parlamenta Ivica Dačić, a ostala je nema i i Elvira Kovač iz SVM, koja je prethodnih dana predsedavala sednicama Skupštine.

Sa druge strane, Martinović ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost, jer ga poslanički imunitet štiti za svako „usmeno ili pismeno izraženo mišljenje“ u vršenju poslaničke funkcije.

A šta je Martinović sve izgovarao?

„Dojčinović pere novac, CRTA dobila 1,2 miliona dolara“

On je juče na sednici parlamenta izneo niz optužbi na račun programskog direktora Crte Raše Nedeljkova, kao i podatke o direktorki te organizacije Vukosavi Crnjanski. U prenosu uživo naveo je tačno u kojem naselju živi, u kolikom stanu i marku automobila koji vozi.

Dodao je da je sedište nevladine organizacije Crta u „vili na Dedinju koja se može porediti s ambasadama“ i pozvao građane i poslanike da se raspitaju gde je to.

Martinović je reka i da je pojedine projekte Crte finansirao USAID sa 1,2 miliona dolara i rekao da je on izračunao da ti poslovi „nisu mogli da koštaju toliko“, pa je pitao „gde je nestao milion dolara dobijenih od Amera?“.

Urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića optužio je da „pere novac preko aplikacije…“.

„Udaraćemo po toj vreći dok je ne pocepamo“

Pre nedelju dana Martinović je uputio i fizičke pretnje, pa je, kako je saopštila grupa nevladnih organizacija, rekao da će svako ko kritikuje vlast biti „prebijen na džaku“.

On je na sednici Skupštine prozvao i intelektualce sa Beogradskog univerziteta i nezavisne novinare i rekao da su itekako „zavisni od pojedinih stranih ambasada i pojedinih tajkuna“.

„Mi kao poslanička grupa ‘Aleksandar Vučić – za našu decu’ šaljemo jasnu poruku i domaćoj i stranoj javnosti da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo“, rekao je Martinović, govoreći o navodnom pokušaju državnog udara i ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Optužio Crtu za umešanost u pokušaj Vučićevog ubistva

Prethodno je u tom kontekstu pomenuo i Crtu. Martinović je zajedno sa svojim stranačkim kolegom Vladimirom Orlićem, kako je saopštila ta organizacija, nju optužio za umešanost u pokušaj državnog udara i ubistva predsednika države.

Crta je pozvala Tužilaštvo da ispita te navode i kao svedoke pozove poslanike koje su izneli te optužbe.

Tužilaštvo se (naravno) nije ogladilo.

„Nova i TV N1 antisrpski mediji“

I Martinovićeve stranačke kolege slede njegov primer, a on ih u tome podržava. Tako je Biljana Pantić Pilja na sednici Skupštine u decembru TV N1 i Novu S nazvala antisrpskim medijima, stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima.

Na pitanje našeg portala da li je za njega prihvatljiva ovakva izjava poslanice SNS, Martinović je SMS-om porukom kratko odgovorio:

„Jeste“.

„DS ubio Đinđića“

U januaru prošle godine u emisiji „Upitnik“ na RTS Martinović je optužio Demokratsku stranku da je „ubila svog premijera Zorana Đinđića“.

Kada je tadašnji poslanik demokrata Radoslav Milojičić Kena govorio o pritiscima koje opozicija trpi od SNS, Martinović je rekao:

„Pa vi ste ubili sopstvenog premijera Zorana Đinđića, ubili ste Momira Gavrilovića“.

„Sejdinović ne želi dobro svojoj državi“

U oktobru 2018. je na sednici parlamenta u okviru rasprave o ekološkim temama optužio Nedima Sejdimovića, predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine, da „ne želi dobro svojoj državi“.

„Želi da unese strah i nemir kod građana i da pokvari sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina… Građani shvataju ko radi svakoga dana u njihovom interesu, a ko ne radi ništa i ko širi paniku dezinformacije i svakoga dana kuka, a u životu za Srbiju nije uradio ništa dobro, pa čak ni za svoju profesiju“, rekao je Martinović.

„Novinari ugrožavaju bezbednost države, Šabić radi za strane službe“

On je u julu 2019. novinare optužio da pitanjima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama ugrožavaju bezbednost države. Martinović je tokom skupštinske rasprave o godišnjem izveštaju o radu Poverenika za informacije od javnog značaja rekao da su zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja „tendenciozni upiti koji idu na to da sruše bezbednosni sistem Republike Srbije“.

„Vi ste u stvari, i to građani Srbije treba da znaju, da mi prestanemo da govorimo ovim nemuštim jezikom koji niko živi ne razume, vi ste u stvari bili služba i ekspozitura raznih CINS-ova, KRIK-ova, BIRN-ova, BIRODI-ja, Nataše Kandić, Nemanje Nenadića, i tako dalje, koji su u stvari tražili od nadležnih državnih organa u najvećem broju slučajeva, to ponavljam, bezbednosno vrlo osetljive podatke“.

On je optužio bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića da radi za strane obaveštajne službe i za opoziciju, a protiv Srpske napredne stranke i države Srbije.

„Dušan Petrović povezan sa narko – mafijom“

Martinović je u novembru 2018. rekao i da list „Danas“ sprovodi „najgoru moguću harangu protiv SNS“.

„Mislim da je ovo nezabeleženo još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera da se na centralnim stranicama lista ‘Danas’ vodi najgora moguća kampanja protiv Bobana Birmančevića, Vlade Kneževića, SNS, Veselina Šljivančanina“, dodao je Martinović.

Na istoj sednici rekao i da je Zelenović samo pro forme gradonačelnik Šapca, jer je stvarni lokalni šef u Šapcu Dušan Petrović.

„To je čovek koji je direktno povezan sa šabačkom narko mafijom“, naveo je poslanik SNS.

Upravo ovakav Aleksandar Martinović je predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije, koji odlučuje o kršenju nedavno usvojenog Etičkog kodeksa. Martinović je formalno i njegov predlagač, a u vreme kada je usvajan rekao je da će taj dokument biti „ugaoni kamen srpske demokratije“. Sada vidimo kakve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar