Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srpska napredna stranka pokušala je preko Evropske narodne partije (EPP), grupacije evropskih stranaka čiji je pridruženi član, da izlobira da u Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji ne uđu afere Jovanjica, Krušik, Telekom i Savamala. Međutim, ogromnom većinom glasova član Izveštaja u kome su gotovo sve te afere pobrojane je izglasan, a evroparlamentarci su usvojili i amandman u kome se osuđuje napad na portal Krik i organizaciju Crta.

Naprednjaci su danima pokušavali da preko srodnih partija spreče da se u Izveštaju Evropskog parlamenta pominju Krušik, Jovanjica i Telekom, koji su prethodno bili usvojeni kao amandmani na Spoljnopolitičkom odboru EP.  Prema informacijama našeg portala, SNS je za to lobirala preko dela EPP, koji je zahtevao da se glasa po delovima o članu 24, koji se odnosi na pomenute afere.

Međutim, ogromnom većinom glasova te afere ostale su u izveštaju. Kako piše, od Srbije se traže “ubedljivi“ rezultati, uključujući efikasne istrage u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno u slučajevima od velikog javnog interesa, poput Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija, kao i bolji rezulati istraga.

I amandman koji se odnosi na KRIK i Crtu usvojen je ogromnom većinom glasova. U njemu piše da je EP zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida na istraživačke novinare i članove civilnog društva, uključujući i KRIK i nevladinu organizciju CRTU i Otvoreni parlament (inicijativa Crte), u kojima se oni prikazuju kao saradnici kriminalnih grupa i optužuju za pokušaj državnog udara.

„U Evropi znaju sa kim imaju posla“

Diplomata Srećko Đukić kaže za Nova.rs da je u Evropi sazrelo shvatanje pravog stanja stvari u Srbiji i sa kim imaju posla. On navodi da lobiranje preko Fidesa nije pomoglo, jer to zadire u osnovne demokratske prinicipe.

“Verujem da će to imati dalekosežne posledice po sadašnji srpski režim, koji će se suočiti sa izazovima, ne samo u Srbiji, nego i sa EU, koji će tražiti od Srbije da odluči da li će u EU ili ne. Mislim da će pokušati da izmanipulišu, ali ne verujem da će uspeti u tome”, smatra Đukić i dodaje da se spisak problema koje je stvorio ovaj režim dnevno uvećava.

Srećko Đukić Foto: N1

On ističe da je ovakav izveštaj EP zdrav za naše društvo, za demokratske procese i demokratske snage koje sada dobijaju vetar u leđa i mogu da odahnu.

“Mogu smelije da krenu u borbu za odbranu demokratije u Srbiji. Verujem da to što je ušlo u Izveštaj je zasluga ove opozicije, takve kakva jeste”, dodaje Đukić.

„Afere više ne mogu da se gurnu pod tepih“

Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, navodi za naš portal da podrška EPP vidljivo opada, kao i da su se pripadnici te organizacije stranaka pridružili negativnim ocenama toga šta se dešava u Srbiji.

briselski pregovori jelica minić
Jelica Minić / Foto: Medija centar Beograd

“Pitanje je dokle će to ići i da li SNS preti scenario Mađarske (pod pritiskom napustili EPP, prim. aut). Budući da su domaći akteri koji su pogođeni ovim aferama, poput uzbunjivača, istraživačkih novinara i NVO, ugroženi u zemlji i da se sistemski na njih vrši pritisak, važno je da su dobili podršku Evropskog parlamenta”, kaže Minić.

Ona navodi da izveštaj EP u kojem su pomenute najveće afere u Srbiji, svakako može da spreči mogućnost da se kao do sada razne prethodne afere gurnu pod tepih, računajući na to da vreme radi svoje, da građani zaboravljaju…, a niko ne snosi odgovornost.

“Evropske institucije će na ta pitanja da se vraćaju. Sada je Parlament to uradio, a radiće to i druga tela i države članice, koji će vršiti pritisak. Te afere se više ne mogu zagubiti”, zaključuje Minić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare