Foto: Arhiva, Tanjug/tara Radovanović, MCB

Administrativni odbor Skupštine Srbije danas će odlučivati o osam prijava kršenja Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz redova SNS, koji su prethodnih nedelja pozivali na nasilje, etiketirali medije i novinare, povezivali ih sa kriminalnim klanovima, obračunavali se sa opozicijom, vređali Albance nazivajući ih “Šiptarima”... Paradoksalno je što odbor koji odlučuje o kršenju Kodeksa predvodi Aleksandar Martinović, a njegova članica je i Sandra Božić. Protiv njih su podnete ukupno tri prijave.

Sedamnaest članova Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas će imati priliku da pokaže da li je usvajanje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika imalo smisla ili je taj akt donet „čisto reda radi“, odnosno zbog ispunjavanja obaveze na putu ka Evropskoj uniji.

Prethodnih nedelja imali smo prilike da čujemo, pa i u živom TV prenosu, gnusne optužbe koje su poslanici iznosili protiv medija i novinara, nevladnih organizacija, opozicionih lidera… Zbog toga je Otvoreni parlament (inicijativa organizacije Crta) podneo ukupno osam prijava.

Portal Nova.rs u nastavku objavljuje navode iz prijava.

Marko Atlagić: Jeremić stalno radi za “Šiptare”

Prva prijava podneta je protiv Marka Atlagića, poslanika SNS, zbog njegovog govora na sednici Skupštine 10. februara. U prijavi piše da je on svesno vređao Albance nazivajući ih “Šiptarima”, u nameri da uvredi kako njih, tako i lidera Narodne stranke Vuka Jeremića.

Foto: Printscreen/YouTube/Akademik Muamer Zukorlić

“Upravo je taj Vuk Jeremić koji stalno radi za Šiptare i na predaji Kosova i Metohije Šiptarima… Šiptarsko rukovodstvo u Prištini svake godine 27. oktobra slavi Vuka Jeremića i smatra ga tvorcem najznačajnijeg papira u rukama takozvane kosovske nezavisnosti”, govorio je Atlagić.

Otvoreni parlament smatra da takvo ponašanje i korišćenje reči i kvalifikacija koje nedvosmisleno imaju za svrhu diskreditaciju onih o kojima se govori nije u skladu sa Kodeksom ponašanja narodnih poslanika na čije se poštovanje narodni poslanik obavezao.

Bakarec: Znate kako se to rešava u Rusiji, tako što te više nema

Prijava Administrativnom odboru podneta je i protiv Nebojše Bakareca, koji je “svesno i sa namerom upotrebio uvredljiv, provokativan i preteći rečnik tokom sednice Skupštine 2. marta, a kako bi se obračunao sa političkim neistomišljenicima, kao i bivšim pripadnicima državne bezbednosti.

bakarec
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

„Šta je to drugo nego kovanje zavere, sastanak bivšeg šefa BIA Saše Vukadinovića u Trstu sa tajkunom Draganom Đilasom i njegovim političkim direktorom Vukom Vučurevićem i Jadrankom Drinić, šta je to drugo? To što je uradio bivši šef BIA je krajnje neprofesionalno i nedopustivo u profesionalnim obaveštajnim odnosima. Inače, zamislite da se bivši šef FSB-a, sastaje sa Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji, pa, to se rešava u Rusiji tako što te više nema, jer to se ne radi”, rekao je Bakarec na sednici Skupštine.

Otvoreni parlament je prijavu u slučaju Bakareca podneo zbog nedopustivog rečnika i indirektnog poziva na nasilje.

Orlić: Tajkunski mediji zapomažu iz jame

U drugoj prijavi protiv Orlića navodi se da je on na svom Tviter nalogu podelio objavu sledeće sadržine: “Tajkunski mediji i njihovi saučesnici, koji svi skupa služe jedino tome da besomučno vode hajku kroz bedne pokušaje da kriminalizuju i oklevetaju jednu porodicu – sad zapomažu iz jame koju su drugima kopali. Opasno je kad kažu da imaš veze s kriminalom! Ma, je li? Od kad to?”.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Citirana objava podeljena 9. marta 2021. godine u 23:10 i sadrži izraze i tvrdnje kojima se etiketiraju čitave redakcije.

Reč “tajkunski”, kako piše u prijavi, nesumnjivo je iskorišćena kako bi se mediji koji su izveštavali na način koji nije u skladu sa očekivanjima poslanika Orlića diskredituju aludiranjem na njihovu navodnu povezanost sa licima koja raspolažu ilegalno stečenim bogatstvom.

Tvrdnja da pojedini mediji “vode hajku kroz bedne pokušaje da kriminalizuju i oklevetaju jednu porodicu” izneta je u nameri da se oni označe kao opasnost po predsednika Republike a posledično i po čitavu državu.

Izneti izrazi i tvrdnje upotrebljeni su upravo kako bi se kod građana izazvao prezir prema tim medijima i njihovim redakcijama te opravdali diskriminacija, neprijateljstvo pa i nasilje prema njima.

Martinović: To nisu nevladine organizacije, nego kriminalna udruženja

U prijavi protiv Martinovića navodi se da je 17. marta na sednici Skupštine prekršio Kodeks ponašanja narodnih poslanika. Kako piše, on je na sednici  Skupštine izneo niz neistina i neosnovanih optužbi na račun Raše Nedeljkova, programskog direktora udruženja Crta, a takođe i na račun direktorke te organizacije Vukosave Crnjanski, za koju je naveo tačno u kojem naselju živi, u kolikom stanu, kao i marku i tip automobila koji navodno vozi.

Aleksandar Martinović Foto:Nova S

“…Gospodin Raša Nedeljkov neće da kaže, a evo ja sada to javno iznosim da je preko programa USAID njegova nevladina organizacija CRTA dobila u proteklih nekoliko godina 1,2 miliona dolara. Ja sam analizirao neke njihove projekte… Kada uporedite vrednost tih projekata i kada uporedite broj ljudi koji su bili angažovani na tim projektima, dobijate jedan neverovatan broj, odnosno jednu neverovatnu brojku, a to je da od ovih milion i 200 evra oni su potrošili, što bi rekao naš narod, u vrh glave, ovih 200 hiljada evra”, rekao je Martinović.

“Pitajte malo ovog gospodina Nedeljkova šta vozi, koji automobil? Svi njegovi saradnici voze najskupocenija i najnovije automobile koji postoje trenutno na srpskom tržištu automobila, to su audi, mercedesi, to su džipovi itd. …žive u stanovima od po 150, 200 i ko zna koliko kvadrata”, rekao je poslanik SNS.

I Transparentnost podnela prijavu zbog kršenja Kodeksa

Prijavu za kršenje Kodeksa podnela je i organizacija Transparetnost Srbije i to protiv 12 članova Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. U prijavi se navodi da su se tom odboru obratili 29. Januara sa inicijativom za objavljivanje podataka i dokumenata na osnovu kojih je podnet Predlog autentičnog tumačenja člana 2, stav 1. tačke 3. Zakona o sprečavanju korupcije. Do danas nisu dobili odgovor.

“Tvrdim vam, ti šefovi nevladinih organizacija bogatiji su od svih nas zajedno. To nisu nikakve nevladine organizacije, to su u stvari, da se mi ne lažemo, i da govorimo jednim otvorenim ljudskim, a ne ptičijim jezikom, to su kriminalna udruženja”, govorio je Martinović.

Martinović: Udaraćemo po toj vreći dok je ne pocepamo

Isti poslanik je 10. marta na sednici parlamenta koristio u govoru reči kojima podstiče mržnju i nasilje, navodi se u prijavi. Kako se ističe, on je u svom obraćanju koristio reči i izraze koji nedvosmisleno ukazuju na nameru da se udruženje građana Crta i inicijativa Otvoreni parlament, kao i univerzitetski profesori diskredituju i optuže da su pokušali da izvrše državni udar i ubistvo predsednika Republike, a zatim da će se narodni poslanici poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu” obračunavati sa njima.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“… šaljemo jasnu poruku i domaćoj i stranoj javnosti da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo”.

Takvim narativom narodni poslanik stvara prostor u javnosti da se prema pomenutim udruženjima i pojedincima podstiče mržnja i ali i direktno poziva na nasilje, piše u prijavi Crte.

Božić: KRIK će zauvek učestvovati u medijskom linču svega što je srpsko

Otvoreni parlament je podneo prijavu i protiv poslanice Sandr Božić. Ona je 9. marta na sednici Skupštine tokom svog izlaganja iznela sledeće tvrdnje:

“Dakle, to je isti onaj Krik koji je oduvek, a očigledno će i zauvek učestvovati u medijskom linču svega što je srpsko, u svim interesima Republike Srbije i onima koji aktivno učestvuju u profitiranju svega onoga što predstavlja Dragan Đilas“.

Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

U prijavi protiv Božić piše da su tvrdnje da Krik ‘oduvek, a očigledno će i zauvek učestvovati u medijskom linču svega što je srpsko’ iznete u nameri da se redakcija portala Krik označi kao pretnja čitavoj državi, odnosno pretnja’svemu što je srpsko’. Imajući u vidu okolnost da je govor poslanice Božić prenošen direktno u programu Radio-televizije Srbije, jasno je da su  izneti izrazi i tvrdnje upotrebljeni upravo kako bi se pred širokim auditorijumom ovaj medij i njegovi novinari diskreditovali te kako bi se kod građana izazvalo podozrenje prema njima”, piše u prijavi.

Marinković: Postoje dokazi da je Nedeljkov sa rušiteljima bio na prvoj liniji

Otvoreni parlament je prijavu podneo i protiv Vladimira Marinkovića, navodeći da je izneo neistine i optužbe na račun Raše Nedeljkova i udruženja Crta, vređajući njihovo dostojanstvo i označivši ih kao nekoga ko nasilno ruši vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: N1

“… Podsetiću vas na istog tog gospodina Nedeljkova, svedoci su svi mediji postoje slike, postoje dokazi o tome da je zajedno sa tim ljudima, tim rušiteljima, želeo i hteo i bio na prvoj liniji ulaska u Predsedništvo Republike Srbije, valjda šta da uhvate, da nasilno sruše vlast, da nasilno sruše Aleksandra Vučića. Onda ste sutradan nevladin sektor, onda se žalite svima da ste diskriminisani”, govorio je Marinković.

Narodni poslanik Vladimir Marinković je tokom svog govora izneo neistine i optužbe na račun lično Raše Nedeljkova i udruženja Crta, vređajući njihovo dostojanstvo i označivši ih kao nekoga ko nasilno ruši vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakve optužbe, izrečene prilikom uživo prenosa na javnom servisu Radio-televizije Srbije, mogu stvoriti uznemirenost i animozitet kod građana prema Raši Nedeljkovu i udruženju Crta, ali i pojedincima iz udruženja Crta i od strane određenog broja građana se mogu protumačiti kao poziv na ugrožavanje lične bezbednosti Raše Nedeljkova, te zaposlenih i članova udruženja Crta.

Orlić etiketirao i pokušao da diskredituje Crtu i Nedeljkova

Na sednici 11. marta Vladimir Orlić je tokom svog obraćanja prekršio niz odredaba člana 8. Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, navedeno je prijavi protiv njega. On je u svom govoru u trajanju od 20 minuta iznosio ozbiljne optužbe kojima napada i etiketira udruženje Crta, kao i programski direktor Rašu Nedeljkova, u cilju da se to udruženje kao i njegovi članovi diskredituju.

“… mogu tačno da vam pročitam, da vam kažem koje su to navodno sporne reči Aleksandra Martinovića, a to su reči: ‘Da Aleksandru Vučiću preti opasnost od onih koji sebe smatraju tzv. proevropskom i prodemokratskom opozicijom. Tu su i nevladine organizacije kao što su CRTA i Otvoreni parlament i čitav niz drugih (…) Raša Nedeljkov, tako se zove čovek koji se nalazi na čelu ove organizacije, našao je da se sablažnjava nad ovim rečima i da se potom pravi da mu ništa nije jasno…”, rekao je između ostalog  Orlić.

Inače prema Kodeksu o ponašanju poslanika jedina mera koja može biti izrečena je javna opomena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar