Foto: Arhiva, Tanjug/tara Radovanović, MCB

Članovi Administrativnog odbora Skupštine Srbije odbili su danas četiri prijave za kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika kao neosnovane, a koje su podnete protiv Aleksandra Martinovića, Marka Atlagića, Nebojše Bakareca i Vladimira Orlića. Poslanici vladajuće SNS koji su poslednjih nedelja pozivali na nasilje, etiketirali novinare i nevladine organizacije, obračunavali se sa opozicijom, Albance nazivali “Šiptarima”, na sednici Odbora su se međusobno branili. Tvrdili su da su u svojim obraćanjima koristili stilske figure, metaforu i hiperbolu, da ponosno govore srpskim jezikom, te da je posredi organizovana hajka protiv njih.

Danas je prvi put Administrativni odbor odlučivao o prijavama koje su podnete zbog kršenja poslaničkog Kodeksa, koji je usvojen u decembru prošle godine, a stupio na snagu u januaru.

Danas smo mogli da vidimo i kako će završavati prijave koje se podnose protiv poslanika SNS, koji u živom prenosu na RTS-u etiketiraju medije i novinare, nevladine organizacije, političke protivnike i pozivaju na nasilje.

Ukupno osam prijava podnela je organizacija Crta, a danas je odlučivano samo o četiri. Takođe, jednu prijavu podnela je i Transparentnost Srbije protiv 12 poslanika iz Odbora za ustavno pitanje. I ona je odbijena.

Sve odluke donete su jednoglasno, a u glasanju nisu učestvovali poslanici po prijavama koje su podignute protiv njih.

U nastavku pročitajte kako su se poslanici na sednici Administrativnog odbora branili.

Atlagić: Branim sebe, ponosnog Srbina

Protiv Marka Atlagića Crta je podnela prijavu jer je svesno vređao pripadnike albanske nacionalne manjine nazivajući ih “Šiptarima”, a Vuka Jeremića optužio da “stalno radi za Šiptare i na predaji Kosova i Metohije Šiptarima”.

Marko Atlagić Foto: Medija Centar Beograd
Marko Atlagić Foto: Medija Centar Beograd

Atlagić je danas na sednici Administrativnog odbora rekao da nije povredio Kodeks, niti je koristio “izraze koji vređaju narodne poslanike šiptarske nacionalne manjine”.

“Ja ovde na sednici branim sebe ponosonog Srbina i svoje pravo da govorim srpskim jezikom, poštujući nacionalne manjine. Biti ‘Šiptar’ nije uvredljiv i sramotan izraz… Sramotno je od mene tražiti da se ne koristim srpskim jezikom. Zato molim Crtu ili liniju oličenu u Željki Cvejin da mene kao Srbina ne uči srpskom jeziku”, rekao je Atlagić.

On je naveo da neće dozvoliti nikom da mu to pravo oduzme, te da ni njegovim “zemljacima ‘Šiptarima’ to ne bi zabranio”.

“Teško je naći Srbina na Kosovu da ne koristi ‘Šiptar’. Mi smo reč ‘Šiptar’ dobili direktno od njih. Crta ima za cilj da meni kao Srbinu naredi kojim jezikom ću kao Srbin da govorim u parlamentu”, rekao je Atlagić i predložio da Administrativni odbor zaključi da nema mržnje i diskriminacije u reči “Šiptar”.

Bakarec: Nema dokaza da sam pozivao na nasilje

Protiv Nebojše Bakareca prijava je podneta jer je na skupštinskoj sednici svesno upotrebio „uvredljiv, provokativan i preteći rečnik, kako bi se obračunao sa političkim neistomišljenicima, kao i bivšim pripadnicima državne bezbednosti“. On je indirektnu pretnju uputio bivšem šefu BIA Saši Vukadinoviću, čiju su fotografiju iz Trsta sa Draganom Đilasom objavili pojedini tabloidi.

Bakarec je danas na sednici Administrativnom odboru rekao da sada imamo slučaj masovnih prijava iz Crte, te da je jasno da im je cilj da zatrpaju Skupštinu i zastraše poslanike.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Prijava Crte je neosnovana i zlonamerna. Nisam koristio uvredljive, provokativne i preteće izraze. U prijavi se ne pominje nijedna takva reč. U njoj se navodi ceo pasus. To je deo medijske kampanje, jer u svim ovim slučajevima, bili smo žrtve stanazicije ovim povodom u Đilasovskim medijima. Mene su optužili istim povodom ‘znate kako se to rešava u Rusiji, tako što te više nama’. Dodao sam, to se tako ne radi. Iz te rečenice su Đilasovski mediji izvukli zaključke”, rekao je Bakarec.

On se osvrnuo i na prijave protiv drugih poslanika i dodao da reč “Šiptari” nije uvredljiva, kao ni izraz “Cigani”.

“U slučaju Martinovića radi se o stilskim figurama. Ne mogu da nam zabrane da koristimo hiperbolu, metaforu… “, branio je Bakarec svoje kolege.

Orlić: Posredi je organizovana hajka

Na sednici se branio i Vladimir Orlić, protiv koga je podneta prijava zbog objave na Tviteru:

“Tajkunski mediji i njihovi saučesnici, koji svi skupa služe jedino tome da besomučno vode hajku kroz bedne pokušaje da kriminalizuju i oklevetaju jednu porodicu – sad zapomažu iz jame koju su drugima kopali. Opasno je kad kažu da imaš veze s kriminalom! Ma, je li? Od kad to?”. napisao je on.

Orlić je danas rekao da svaku prijavu protiv njega, kao i sve ostale, smatra neutemeljenim.

Vladimir Orlić Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

“Očigledno da nema kršenja Kodeksa. Posredi je organizovana hajka protiv poslanika koji govore one stvari koji politički ne odgovaraju pripadnicima bivšeg režima i nevladinom sektoru. Reč je o kampanji koja traje jako dugo, obuhvata sve narodne poslanike o kojima raspravljamo danas, ali i druge poslanike, koji u svojim govorima govore o nepočinstvima bivšeg režima”, rekao je Orlić i dodao da je reč o “prljavoj propagandnoj kampanji”.

“Tu vrstu kampanje mi dosta dugo trpimo. Ne libe se da koriste ni govor mrženje, targetiraju ljude i stavljaju mete na čelo. Ovde je reč o političkom obračunu. To je jasno iz sadržaja prijava”, naveo je on.

Martinović: Nije moj stil da pozivam na nasilje, izražavao sam se metaforički

Protiv Aleksandra Martinovića podnete su dve prijave, a Administrativni odbor odlučivao je o jednoj i to kada je, kako se navodi, u svom obraćanju koristio reči i izraze koji nedvosmisleno ukazuju na nameru da se Crta i inicijativa Otvoreni parlament, kao i univerzitetski profesori diskredituju i optuže da su pokušali da izvrše državni udar i ubistvo predsednika Republike.

Aleksandar Martinović Foto:FoNet/Marija Đoković

“Šaljemo jasnu poruku i domaćoj i stranoj javnosti da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo”, naveo je on.

Martinović je na današnoj sednici rekao da apsolutno nije pozivao na nasilje, da mu to nije bila namera, niti njegov politički stil.

“Izražavao sam se krajnje metaforički, bez želje da ugrozim bezbednost bilo koga. Nismo pribegavali fizičkom nasilju ni u ovom ni u prošlom sazivu, nismo odgovarali istom merom, i uvek smo bili ti koji su trpeli nasilje, uzdržavali se, vodili računa o dostojanstvu Skupštine, stranke i predsednika. Nismo podobni da pozivamo na nasilje, niti smo to činili, niti ćemo ubuduće”, rekao je on.

Odbijena je i prijava Transparentnosti Srbije protiv 12 članova Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Ta organizacija je navela da su se tom odboru obratili 29. januara sa inicijativom za objavljivanje podataka i dokumenata na osnovu kojih je podnet Predlog autentičnog tumačenja člana 2, stav 1. tačke 3. Zakona o sprečavanju korupcije. Do danas nisu dobili odgovor.

“Moj mišljenje je da nema dokaza o povredi Kodeksa, jer odluka odbora za ustavna pitanja sadrži obrazloženje i razloge za njegove donošenje. Tako da nema dokaza da je prekršen Kodeks i smatram da i ova prijava treba da se odbije”, rekao je Martinović tokom rasprave.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar