Foto: Printscreen/YouTube/Александар Вучић

Iako je zabranio svojim vladikama da pričaju o politici, patrijarh Porfirije našao se u žiži političke kampanje i to ni manje, ni više nego u spotu Srpske napredne stranke.

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputio je nedavno pismo episkopima u kom se navodi da im je zabranjeno „uplitanje u svetovne poslove“ i pružanje podrške strankama i političarima. Ovu odluku, kako saznajemo, prihvatio je i sam patrijarh Porfirije, a objavljena je kako bi se sprečilo učešće sveštenih lica u izbornoj kampanji.

O ovom je prva pisala Nova.rs, a u pismu se dodatno navodi da se svako odsustvo sveštenih lica iz eparhije prethodno mora prijaviti patrijarhu kako bi mobili odobrenje za ovo.

„Posebno staviti na znanje da je nedopustivo bilo kakvo učešće u stranačkim nadmetanjima, davanje javnih izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima i van njih“, objavljeno je tada u pismu.

Verovatno ovakva odluka i ne bi bila sporna da se patrijarh Porfirije nije našao u predizbornom spotu Srpske napredne stranke. U spotu objavljenom 16. februara pod nazivom „Vučić: Srbija je zemlja mira i dostojanstva“, na samom početku vidi se patrijarh u kadru s predsednikom Vučićem, ali i s drugim političarima, poput Ivice Dačića i Milorada Dodika.

Reakcija je izostala, uplitanje patrijarha u svetovne stvari nije osuđeno, pa se postavlja pitanje da li su ipak neki „jednakiji“ od drugih među onima koji ne žele da se mešaju u svetovne stvari.

Da dvostruki aršini nisu novost svedoči i primer iz 2017. godine, kad je u to vreme mitropolit Porfirije osudio što je Vuk Jeremić za svoju predsedničku kampanju iskoristio njegov lik i delo.

Ubrzo posle toga, Porfirije je zatražio da se uklone fotografije i video snimci na kojima se on dovodi u vezu s Jeremićem.

Bonus video: Poruka patrijarhu sa protesta u Loznici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare