Sahrana Velje Pavlovića. Velja Pavlović, Velimir Pavlović, sahrana
Patrijarh srpski Porfirije Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je pismo episkopima u kom se navodi da im je zabranjeno “uplitanje u svetovne poslove” i pružanje podrške strankama i političarima. Ovu odluku, kako saznajemo, prihvatio je i sam patrijarh Porfirije, a objavljena je kako bi se sprečilo učešće sveštenih lica u izbornoj kampanji.

U pismu od 01. februara navodi se da su episkopi dužni da svako odsustvo iz svoje eparhije prethodno prijave patrijarhu, kako bi dobili odobrenje, te da ne bi trebalo da se mešaju u rad drugih eparhija bez znanja nadležnog eparhijskog arhijereja. Uz sve to, vladikama se zabranjuje mešanje u bilo kakvu vrstu svetovnih poslova.

Izvor: Privatna arhiva

“Posebno staviti na znanje da je nedopustivo bilo kakvo učešće u stranačkim nadmetanjima, davanje javnih izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima i van njih”, navodi se u pismo, uz napomenu da se na taj način stvara “smutnja i razdor u vernom narodu”.

Zašto je odluka sporna i problematična

Odluka Sinoda da zabrani episkopima da se mešaju u politiku i svetovne poslove, objavljena neposredno pred početak izborne kampanje, ima za cilj sprečavanje bilo kakve podrške nekoj opciji mimo vlasti, ističu izvori “Nove” iz SPC.

Pročitajte još...

Kako navode naši sagovornici, na ovaj način se zapravo vidi da postoji strah od toga da pojedini episkopi podrže opoziciju, dok se, s druge strane, pohvale ljudima iz vlast objavljuju i na zvaničnom sajtu SPC.

Oni navode primer episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija koji je “stradanje” predsednika Srbije uporedio sa Hristovim, da je to učinio bez ikakvih posledica, što ukazuje da bi ta pravila mogla biti zanemarena tokom zvaničnih susreta sa predstavnicima vlasti.

“Patrijarh ili neko od episkopa bi mogao da se sretne sa predsednikom Vučićem ili nekim ministrom i da to, bez obzira što je u pitanju period pred izbore, obrazloži time da je reč o susretu sa državnim zvaničnikom, a ne predstavnikom političke partije”, sugerišu naši sagovornici i dodaju gde bi Crkva mogla biti iskorišćena tokom izborne kampanje.

“Nakon završetka radova nije organizovano osvećenje Hrama Svetog Save. Opravdanja su bila da epidemija onemogućava održavanje te ceremonije. Vrlo lako može da se dogodi da se taj događaj organizuje baš pred izbore i da se prisustvo predsednika i ostalih funkcionera obrazloži pod izgovorom da je reč o susretu državnog i crkvenog vrha”, napominje izvor našeg lista.

Episkopi se ne bave samo politikom

Sagovornik našeg lista dodaje da, pored toga što se episkopima brani bavljenje svetovnim poslovima, njima ograničava i sloboda kretanja, jer za sve moraju da pitaju Sinod i patrijarha.

“Apel da se episkopima zabrani obavljanje svetovnih poslova utoliko je sporno, jer znamo da mnogi od njih mogu da doprinesu na brojnim poljima, od nauke do umetnosti. Ovakvom nesrećnom formulacijom se sve svodi na politiku i ispada da je to jedina delatnost episkopa, mimo Crkve”, podvlači naš sagovornik i dodaje da je čudno što takvu odluku podržava patrijarh Porfirije.

“On bi morao da razume zašto je učešće episkopa u svetovne poslove značajno i lekovito, kao neko ko je praktično deceniju proveo u nekadašanjem RRA, današnjem Regulatornom telu za elektronske medije (REM). Da je ovakva zabrana postojala u vreme promena u Crnoj Gori, one se ne bi nikad ni dogodile i po tim pravilima bi ispalo da je mitropolit Amfilohije zapravo krišio kaonoske zakone braneći svetinje”, zaključuje izvor našeg lista iz SPC.

BONUS VIDEO AUDIO Porfirije o ordenima SPC: Svaki drugi mafijaš u Srbiji ga je dobio

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare