Nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić nakon šest godina vraća se u politički život, bar tako tvrdi aktuelni predsednik Aleksandar Vučić. Nakon što se, na nagovor upravo Vučića, nije kandidovao za još jedan predsednički mandat 2017. godine, Nikolić je dobio funkciju predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom - tela čiji konkretni rezultati do sada nisu zabeleženi, iako je samo u 2022. godini za aktivnosti ovog tela iz budžeta Srbije izdvojeno 38,02 miliona dinara.

Tomislav Nikolić je, naime, kao jedan od osnivača i tadašnji lider Srpske napredne stranke (SNS) pobedio na predsedničkim izborima 2012. godine. A kako je i obećao tokom kampanje, ubrzo je napustio stranku, kako bi „bio predsednik svih građana“. Ipak, nadao se da će biti kanditat SNS-a na narednim predsedničkim izborima 2017. godine.

Međutim, napuštanje SNS-a bio je potez koji je Vučiću omogućio da tu stranku „čisti“ od Nikolićevih kadrova. Vrhunac tihog sukoba njih dvojice bila je odluka Vučića da „zamoli“ Nikolića da se ne kandiduje za novi mandat.

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Iako je delovalo da još Nikolić neće odustati od ideje da se ponovo kandiduje za predsednika države, jedan sastanak sa Vučićem sve je promenio.

Kako je objasnio izvore Nove, na sastanku je Nikoliću „objašnjeno“ šta bi moglo u slučaju kandidature da ga „snađe“.

“Vučić je rekao Nikoliću na jednom sastanku da ima mnogo informacija o tome šta je radio u prethodnim godinama, čime se bavila njegova porodica, kako je funkcionisala fondacija koju je vodila Dragica Nikolić i da je zbog svega toga mnogo bolje da se on (Tomislav Nikolić prim. aut) sam povuče i prihvati ponudu da ode u medijsku ilegalu i dobije određene privilegije”, rekao je naš sagovornik.

Kako je naš sagovornik objasnio, ozbiljnost Vučićevih pretnji ogleda se u tome da je sin Tomislava Nikolića, Radomir – glasao za to da Vučić bude kandidat za predsednika, a ne njegov otac.

Pročitajte još

„Svi su tada govorili o tome da je on tad izdao Tomu, a zapravo Toma bi bio u problemu da je njegov sin drugačije glasao. To vam govori o strahu koji vlada u stranci”, naveo je sagovornik našeg portala.

Da Vučić ni tada nije trpeo bilo kakvo drugačije mišljenje u stranci na čijem je čelu govori i to što je, kako navodi naš izvor,  Vučić bio u „permanenentnom sukobu sa Tominim ljudima“.

“On zna šta je uradio Tomislavu Nikoliću kad je napustio stranku i ne želi da dozvoli da neko sutra njemu isto uradi. Podsetiću vas da je Vučić, dve godine, po odlasku Nikolića sa čela stranke, bio u permanentnom obračunu sa funkcionerima koji su percipirani kao “Tomini ljudi”. Zato je bio spreman da udari na svakoga ko makar malo ojača u partiji”, rekao je ranije sagovornik Nova.rs.

Tomislav Nikolić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Ipak, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić dobio je „utešnu nagradu“. On je postavljen na čelo Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom – tela za koje nije poznato da li i kakve rezultate ostvaruje. Za aktivnosti ovog tela se, ipak, izdvaja novac iz državnog budžeta a u 2022. godini za njegove aktivnosti izdvojeno je 38,02 miliona dinara, a u prethodne četiri i po godine 1,8 miliona evra.

Nema dostupnih informacija o tome koliko Kancelarija ima zaposlenih i kakve su im plate, a poznato je da njen v.d. direktor Nedeljko Tenjović na toj funkciji mesečno zarađuje 180.000 dinara. U vidu naknada za troškove zakupnine Tenjović prima još 41.100 dinara mesečno.

Nikolić, takođe, i dalje živi u nekada predsedničkoj vili u Užičkoj 23 na Dedinju za koju, prema pisanju Insajdera, građani Srbije plaćaju troškove održavanja u iznosu od približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su za Insajder u Vladi u novembru 2018.

Za razliku od ostalih visokih državnih funkcionera, koji su se po odlasku sa funkcija iseljavali iz državnih vila, Nikolić je želeo da na Dedinju ostane, iako je u svom vlasništvu imao luksuzni stan na Novom Beogradu, kuću u Bajčetini, ali i nelegalne vikendice na Savi, koje se zvanično vode na njegove sinove.

Foto: Predrag Milosavljevic / Avalon / Profimedia

Najava povratka Nikolića na skupove naprednjaka za javnost je iznenađenje. Ne samo zbog toga što ga godinama nema nigde, već i jer ga “u igru” vraća baš Aleksandar Vučić, koji ga je i sklonio sa političke scene.

Dušan Vučićević, profesor na FPN i istraživač u agenciji “Sprint insajt”, kaže za “Novu” da u poslednjih nekoliko godina nisu merili popularnost Nikolića u istraživanjima, baš zbog toga što se nije pojavljivao. Ipak, iznosi pretpostavku zašto je odlučeno da se pojavljuje u kampanji SNS.

“Mogao bih da pretpostavim, pošto SNS uvek pripema svoju kampanju radeći seriju istražvanja, da je moguće da je Tomislav Nikolić pozitivno ocenjen i to baš kod one grupe ljudi za koju SNS procenjuje da je u poslednjih nekoliko meseci gubi, da postoji opasnost da se ona od SNS odlije na neku drugu stranu, verovatno ka desnoj nacionalnoj opoziciji”, zaključuje Vučićević.

BONUS VIDEO Da li je Tomislav Nikolić Vučićev izborni džoker?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare