Foto: Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i bivši lider SNS, izjavio je da će “uskoro” formirati pokret za predstojeće izbore, a osim naprednjaka deo te organizacije biće i njihovi aktuelni koalicioni partneri. Kako navodi izvor “Nove”, Vučić pregovara i sa Milanom Stamatovićem, liderom Zdrave Srbije, a podršku će dobiti i od bivšeg predsednika Tomislava Nikolića. Prema rečima sagovornika našeg lista, cilj je da se spreči dalji odliv birača i to ka desnoj opoziciji i SPS-u.

Prošlo je više od sedam meseci otkako je Aleksandar Vučić prvi put najavio formiranje svog narodnog pokreta za državu. Bilo je najavljeno da će biti osnovan i za Vidovdan, ali stvari nisu išle u željenom pravcu. I baš kad se stekao utisak da je od toga odustao, Vučić kaže da će biti formiran uskoro.

“Pokret će biti formiran u narednom periodu”, poručio je on, ali nije precizirao kada.

U ovom trenutku nije poznato da li će taj narodni pokret za državu, kako ga je nazvao, biti i formalno registrovan kao organizacija ili će samo tako nazvati koaliciju sa kojom će njegova SNS izaći na izbore. Jasno je da će deo tog pokreta biti aktuelni koalicioni partneri naprednjaka, kao što je SDPS Rasima Ljajića, dok se od saveza sa SPS-om pre izbora odustalo.

Stamatović: Postoje razgovori

Prema informacijama “Nove”, deo Vučićevog pokreta mogla bi da bude Zdrava Srbija Milana Stamatovića, koji se pojavio na proslavi 15. rođendana u Šapcu. On je u izjavi za “Novu” potvrdio da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i Darkom Glišićem, predsednikom Izvršnog odbora SNS.

“Nismo nikakav dogovor postigli, ali postoje razgovori u vezi toga”, kaže Stamatović.

Foto: Medija centar Beograd

Spekuliše se da se lideru Zdrave Srbije nudi pet mandata među prvih 100 na listi pokreta i ministarsko mesto, ali on to negira.

“Nije, nije… Bilo je razgovora o tom pokretu. Da vidimo pod kojim uslovima. To je samo u formi nekog predloga. Spremni smo da razgovaramo kad su u pitanju nacionalni interesi”, navodi Stamatović.

Povratak Tomislava Nikolića

Na iznenađenje mnogih Vučić je u dva navrata najavio i povratak Tomislava Nikolića, prvog predsednika SNS, u kampanju naprednjaka. I on bi takođe trebalo da bude deo Vučićevog pokreta.

Otkako je odustao od predsedničke trke 2017. i obezbedio sebi dalji boravak u vili na Dedinju Nikolić se nije pojavljivao u javnosti. Nije dolazio ni na događaje koje je organizovao SNS, pa ni na rođendane.

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Ipak, bivši predsednik te stranke Aleksandar Vučić tek sad je osetio potrebu da objasni da Nikolić nije došao jer je bio u Šumaricama.

“Kažem mu, Tomo, ako budete hteli da zajedno idemo na dva – tri mitinga, jer ja neću moći da idem na svaki skup. Nije realno. Nemam dovoljno vremena za to. Čovek prihvati. Kaže, ‘podrazumeva se Aleksandre, gde hoćeš, kako hoćeš’”, ispričao je Vučić razgovor sa Nikolićem.

“Vučić je morao da ponudi nešto novo”

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da ne očekuje da će Vučićev pokret biti onakav kakav je zamislio, jer je ostalo malo vremena. On za “Novu” navodi da su njegovo osnivanje usporili neki događaji, ali da će ipak biti formiran iz nekoliko razloga.

Foto:Nemanja Jovanović

“Prvi razlog je to što je to bilo obećanje Aleksandra Vučića. Takođe, njegovim formiranjem Vučić može da nadomesti činjenicu to što nije predsednik SNS i što tako može da bude akter u kampanji”, zaključuje Klačar.

On kaže da će ukrupnjavanjem partnera oko sebe Vučić pokušati da amortizujete potencijalni odlazak birača, koji mogu da idu u dva pravca – ka SPS-u i nekim desničarskim strankama.

“To se već desilo zbog rata u Ukrajini, jer su birači hteli jaču podršku Rusiji. Reč je o tvrđim biračima SNS. Deo njih je otišao ka desnici i SPS na prošlogodišnjim izborima. Taj pokret neće služiti tome da se ti birači vrate, nego da se održi ono što je postojeći potencijal i rezervoar glasova. SNS neće na ovim izborima imati kao izazov Rusiju, ali će tim pokretom pokušati da amortizuje posledice Kosova”, smatra Klačar.

On ističe da je Vučić ljudima morao da ponovi nešto novo formiranjem tog pokreta, inače to ne bi imalo smisla.

“Tomislav Nikolić nije nov, ali imajući u vidu da se nije pojavljivao, on je iznenađenje. I Stamatović takođe”, zaključuje Klačar.

BONUS VIDEO Da li SPS želi u Vučićev pokret

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare