Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić Foto:OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia

Pobedom na predsedničkim izborima 2012. godine, tadašnji lider SNS Tomislav Nikolić nije ni slutio da će od tog momenta krenuti njegov politički pad. Ubrzo je napustio stranku, ali se ipak nadao da će biti kandidat ove stranke na izborima 2017. godine, što se nije desilo. Vučić je imao svoje ambicije, u kojima nije bilo mesta za Nikolića. Zauzvrat, Nikolić je dobio "utešnu nagradu" u kojoj i dalje uživa.

U toku predsedničke kampanje pred izbore 2012. godine, Nikolić je istakao da ukoliko bude predsednik, napustiće čelo SNS i biti predsednik svih građana. Nakon pobede ispoštovao je ono što je rekao, pa je dao ostavku u stranci i napustio je. Nikolić nije ni slutio da takva odluka zapravo znači početak kraja njegove političke karijere, budući da je stranku tada u potpunosti počeo da preuzima Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić Foto:Predrag Milosavljevic / Avalon / Profimedia

Uporedo, Vučić je „čistio“ stranku od Nikolićevih kadrova, a vrhunac njihovog tihog sukoba bila je odluka Vučića da „zamoli“ Nikolića da se ne kandiduje za novi mandat.

Dok su lomila koplja o tome ko će biti predsednički kandidat 2017. godine, činilo se da Tomislav Nikolić, tada još aktuelni predsednik neće odustati od ideje da se ponovo kandiduje.

Sve se, međutim, promenilo nakon jednog sastanka sa Vučićem na kom mu je, kako objašnjava sagovornik Nove, objašnjeno šta bi moglo u tom slučaju da ga „snađe“.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

“Znate svi kako se to završilo i gde je sad Nikolić. Vučić je rekao Nikoliću na jednom sastanku da ima mnogo informacija o tome šta je radio u prethodnim godinama, čime se bavila njegova porodica, kako je funkcionisala fondacija koju je vodila Dragica Nikolić i da je zbog svega toga mnogo bolje da se on (Tomislav Nikolić prim. aut) sam povuče i prihvati ponudu da ode u medijsku ilegalu i dobije određene privilegije”, rekao je naš sagovornik i dodao:

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

„Koliko su te pretnje bile ozbiljne govori i to što je Radomir Nikolić, sin tadašnjeg predsednika, glasao za to da Vučić bude kandidat za predsednika, a ne njegov otac. Svi su tada govorili o tome da je on tad izdao Tomu, a zapravo Toma bi bio u problemu da je njegov sin drugačije glasao. To vam govori o strahu koji vlada u stranci”, podvukao je naš sagovornik.

Da Vučić ni tada nije trpeo bilo kakvo drugačije mišljenje u stranci, potvrđuje izvor Nove koji napominje da je Vučić bio u „permanenentnom sukobu sa Tominim ljudima“.

“On zna šta je uradio Tomislavu Nikoliću kad je napustio stranku i ne želi da dozvoli da neko sutra njemu isto uradi. Podsetiću vas da je Vučić, naredne dve godine, po odlasku Nikolića sa čela stranke, bio u permanentnom obračunu sa funkcionerima koji su percipirani kao “Tomini ljudi”. Zato i postoji ovakav oprez kod njega kad najavljuje napuštanje sa mesta predsednika i zato je spreman da udari na svakoga ko makar malo ojača u partiji”, rekao je ranije sagovornik Nova.rs.

Iako nije dobio priliku da ponovo sedne u predsedničku fotelju, Nikolić je dobio priliku da sedne u jednu drugu fotelju – Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom. Do sada nisu zabeleženi konkretni rezultate ovog tela, ali je samo u 2022. godini za aktivnosti ovog tela iz budžeta Srbije izdvojeno 38,02 miliona dinara, a u prethodne četiri i po godine 1,8 miliona evra. Nema dostupnih informacija o tome koliko Kancelarija ima zaposlenih i kakve su im plate, a poznato je da njen v.d. direktor Nedeljko Tenjović na toj funkciji mesečno zarađuje 180.000 dinara. U vidu naknada za troškove zakupnine Tenjović prima još 41.100 dinara mesečno.

Uporedo, Nikolić i dalje živi u nekada predsedničkoj vili u Užičkoj 23 na Dedinje. Prema pisanju Insajdera, građani Srbije plaćaju troškove održavanja tog luksuznog objekta u iznosu od približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su za Insajder u Vladi u novembru 2018.

Za razliku od ostalih visokih državnih funkcionera, koji su se po odlasku sa funkcija iseljavali iz državnih vila, Nikolić je želeo da na Dedinju ostane, iako je u svom vlasništvu imao luksuzni stan na Novom Beogradu, kuću u Bajčetini, ali i nelegalne vikendice na Savi, koje se zvanično vode na njegove sinove.

Bonus video: Do kada će Tomislav Nikolić biti u vili na Dedinju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare