Predsedništvo SNS i Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Uoči Predsedništva Srpske napredne stranke lider te partije Aleksandar Vučić održao je sastanak sa najbližim saradnicima gde ih je informisao o narednim odlukama, svojoj poziciji u SNS i odnosu prema partijskim kolegama koji više nisu deo izvršne vlasti.

Kako saznaje „Nova“, šef srpske države i lider naprednjaka obavestio je najbliži krug ljudi da ne želi da uvodi sankcije Rusiji, bez obzira na to što se od njega to traži i što brojni analitičari, kako sa u Srbiji, tako i u inostranstvu, govore o tome da će on to učiniti u decembru.

Pročitajte još...

„On je rekao kako sluša kvazi analitičare koji govore da će da uvede sankcije i da ima rok do decembra, ali da od toga nema ništa“, kaže naš sagovornik.

Ono što je novost u odnosu na ranija obećanja koja je Vučića davao javnosti, ali i opoziciji, jeste njegova odluka da odloži povlačenje sa čela stranke. U više navrata se moglo čuti da će Vučić napustiti čelo stranke do kraja godine, ali je on odustao od te namere.

„Prvi razlog za takvu odluku su opšti izbori koji će početkom godine održati u Srpskoj naprednoj stranci“, objašnjava naš sagovornik i dodaje da će lider SNS biti nosilac liste te partije kad dođe do ponavljanja izbora u Beogradu.

„On će predvoditi SNS, jer želi da osigura pobedu partije na izborima. Prethodni izbori su pokazali koliko je njegov rejting veći od rejtinga partije i on ne želi da se kocka sa mogućnošću da opozicija napravi bolji rezultat u prestonici“, naglašava naš sagovornik iz vrha SNS.

Kako on kaže, strah od neuspeha na izborima nije jedini razlog zbog čega Vučić odlaže povlačenje sa čela stranke.

„Pokazalo se da Aleksandar Šapić želi veću autonomiju u odnosu na stranku i druge funkcionere. To je do te mere postalo problematično da je Vučić u nekoliko navrata morao da opmene Šapića. S obzirom na to se njegovo ponašanje ne menja i da ne postoji naznaka da će se prilagoditi stranci, Vučić će morati da preuzme ključnu ulogu na narednim izborima u prestonici“, podvlači naš sagovornik.

Izvor „Nove“ objašnjava da će u svakom slučaju Vučić imati glavnu reč u keriranju izborne liste SNS i određivanju redosleda na njoj.

„Ako se izađe u susret zahtevu opozicije da se početkom proleća održe izbori, onda će predsednik SNS voditi kampanju i odrediti ko su kandidati za odbornike. Šapić to može da prihvati ili ne“, poručuje naš sagovornik.

O odnosu sa stranačkim kolegama koji su izgubili funkcije

Presdsednik Srpske napredne stranke je na sastanku istakao, kako navode naši izvori, da će Nebojša Stefanović, jedan od onih koji su izgubili funkciju u izvršnoj vlasti, imati priliku da se vrati u Vladu Srbije u nekoj narednoj podeli karata, te da očekuje od njega se posveti radu u stranci. Stefanović je navodno već pripremio određene predloge za stranku i rukovodstvo koji bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da unapred njeno funkcionisanje.

Što se tiče ostalih funkcionera, Vučić je, kako navode naši sagovornici, uveren da Lončar i Nedimović neće „talasati“ tim pre što su i sami rekli da su zasićeni od rada u Vladi Srbije. Od Nedimovića se takođe očekuje da bude aktivan unutar SNS, dok je Lončar navodno izrazio želju da se vrati svom osnovnom pozivu i radu u Urgentnom centru.

Kad je reč o Zorani Mihajlović, Vučić je, prema rečima naših izvora, rekao da očekuje od nje da ostane u SNS, a isto važi za Jadranku Joksimović koja s njim imala raspravu na Predsedništvu SNS.

BONUS VIDEO: Vučić saopštava sastav Vlade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare