Dragan Pantelić Foto: GO Grocka

Portal Žig info objavio je da je u Opštini Grocka zaposleno čak 59 savetnika, koji primaju plate od 60.000 do 120.000 dinara. Iz kabineta predsednika Opštine Dragana Pantelića međutim u odgovorima za list “Nova” poručuju da je termin “savetnik” u javnosti prikazan na banalan način, da se ta mesta popunjavaju sprovođenjem internog ili javnog konkursa, kao i da se stiču u zavisnosti od stepena stručne spreme i radnog iskustva.

„Žig info“ je nedavno objavio da je u Opštini Grocka, jednoj od najsiromašnjih beogradskih opština, zaposleno najmanje 59 osoba na svetničkim pozicijama koje su razvrstane u tri grupe – “savetnici”, “samostalni savetnici” i “mlađi savetnici”. Taj portal je naveo i njihova imena i plate svakog pojedinačno, a prema podacima koje su zvaničnim putem dobili iz Opštine.

Iako ne demantuju broj savetnika koje su uposlili, njihova imena i plate, u kabinetu predsednika Opštine Grocka Dragana Pantelića navode da su podaci koje su dostavili Žig infu zloupotrebljeni. Kako dodaju, oni su javnosti “prikazani na način koji ne odgovara sadržaju dostavljene informacije, kako bi se privukla medijska pažnja, a rad Uprave gradske opštine Grocka izložio kritikama i polemikama zasnovanim na laičkom poznavanju propisa”.

“Upoznajemo vas sa činjenicom da se izvršilačka radna mesta razvrstavaju po zvanjima, u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, potrebnih znanja i sposobnosti i uslova za rad, te da su zvanja: samostalni savetnik, savetnik, mlađi savetnik, saradnik, mlađi saradnik, viši referent, referent i mlađi referent. O navedenom se možete informisati u Zakonu o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave”, navode za list “Nova” u kabinetu predsednika Opštine.

Kako ističu u odgovoru, u pitanju su zvanja koja se stiču na osnovu zakona u zavisnosti od vrste i stepena stručne spreme, kao i radnog iskustva koje određeno lice ima.

“Radna mesta popunjavaju se sprovođenjem internog ili javnog konkursa, a što je takođe predviđeno napred navedenim Zakonom. Imajući u vidu sve navedeno želimo da skrenemo pažnju da je u konkretnom slučaju u pitanju laičko poznavanje propisa kojima se regulišu rad i radni odnosi u organima gradskih opština, te da je termin ‘savetnik’ u upravi GO Grocka javnosti prikazan na banalan način, a kako bi se privukla medijska pažnja, te da je dostavljena informacija zloupotrebljena”, navode u Opštini Grocka.

Milan Jovanović juče je za naš list rekao da spisak zaposlenih savetnika nije konačan i da na njemu nedostaje još 18 imena. On je rekao i da su na tom spisku članovi SNS i njihova rodbina.

Iz kabineta predsednika Opštine Grocka nisu odgovorili na naše pitanje zašto nije dostavljen konačan spisak savetnika, kao ni da li je tačno da su na njemu članovi SNS i da su povezani rodbinskim odnosima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare