Dragan Pantelić Foto: GO Grocka

U Opštini Grocka, možda i najsiromašnijoj od svih beogradskih opština, zaposleno je najmanje 59 savetnika, a njihove plate se kreću u rasponu od oko 60.000 do 120.000 dinara, pokazuju podaci koje je zvaničnim putem dobio portal Žig info. Milan Jovanović, novinar tog portala, kaže za list „Nova“ da na spisku nedostaje još 18 imena, da su uposlenici članovi SNS i njihova rodbina, te da 80 odsto njih uopšte ne dolazi na posao. Iz kabineta predsednika Opštine Dragana Pantelića međutim poručuju da su podaci koje su dostavljeni zloupotrebljeni, te da je termin ‘savetnik’ u upravi GO Grocka javnosti prikazan na banalan način.

Portal Žig info objavio je kompletan spisak savetnika u Opštini Grocka koji su razvrstani u tri grupe: „savetnici“, „samostalni savetnici“ i „mlađi savetnici“. Uz njihova imena objavljene su i njihove mesečne plate.

Sudeći po tim podacima, zarade savetnika kreću se od 75.000 do 120.000 dinara, samostalni savetnici mesečno primaju od 80.000 do 96.000 dinara, dok su plate mlađih savetnika u rasponu od 60.000 do 73.000 dinara. Jovanović kaže da su ove podatke dobili zvaničnim putem od Opštine Grocka.

„Prvo nam ih nisu dali, pa smo se žalili Povereniku za informacije od javnog značaja. Posle njegovog naređenja su nam dostavili kompletnu dokumentaciju. Nisam ni znao da postoje tri grupe savetnika, bio sam iznenađen“, navodi Milan Jovanović.

On dodaje da na ovom spisku nedostaje još 18 imena jer im, kako kaže, nisu dostavljeni podaci o ličnim savetnicima predsednika Opštine. Jovanović kaže da na njemu, na primer, nema Gordane Uzelac, koja je savetnica predsednika Opštine za informisanje.

milan jovanović
Milan Jovanović Foto: N1

„To su upošljavanja po partijskoj liniji. Svi su članovi SNS. Oni su gledali da udome što veći broj svojih članova. Više od 80 odsto tih osoba uopšte ne dolazi na posao. Mislim da im je potrebna navigacija da nađu Opštinu Grocku“, ističe on.

Opštinski funkcioneri protežiraju rodbinu

Jovanović kaže i da su na ovom spisku očevi i ćerke. Kao primer navodi pravnika Pribičevića (na spisku Boris Pribičević), koji je samostalni savetnik, a savetnica je njegova ćerka (na spisku Ema Pribičević).

„Ona radi u kadrovskoj službi u Opštini Grocka. I njegova supruga je neki funkcioner. To su rodbinska upošljavanja“, dodaje Jovanović.

Njegov kolega Željko Matorčević ističe da je na spisku savetnika i Ivana Simonović, koja je supruga sina bivšeg predsednika Opštine Dragoljuba Simonovića koji je, podsećamo, osuđen jer je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Ivana Simonović je, kako dodaje Matorčević, ćerka Živadina Mitrića, koji je sa Opštinom Grocka svojevremeno sklopio ugovor o delu za izvršenje poslova u oblasti prosvete. Kako navodi, ugovorena mesečna naknada za taj posao je 80.000 dinara.

Kabinet predsednika Opštine: Termin „savetnik“ prikazan na banalan način

Iako ne demantuju broj savetnika koje su uposlili, njihova imena i plate, u kabinetu predsednika Opštine Grocka Dragana Pantelića navode da su podaci koje su dostavili Žig infu zloupotrebljeni. Kako dodaju, oni su javnosti “prikazani na način koji ne odgovara sadržaju dostavljene informacije, kako bi se privukla medijska pažnja, a rad Uprave gradske opštine Grocka izložio kritikama i polemikama zasnovanim na laičkom poznavanju propisa”.

“Upoznajemo vas sa činjenicom da se izvršilačka radna mesta razvrstavaju po zvanjima, u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, potrebnih znanja i sposobnosti i uslova za rad, te da su zvanja: samostalni savetnik, savetnik, mlađi savetnik, saradnik, mlađi saradnik, viši referent, referent i mlađi referent. O navedenom se možete informisati u Zakonu o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave”, navode za list “Nova” u kabinetu predsednika Opštine.

Kako ističu u odgovoru, u pitanju su zvanja koja se stiču na osnovu zakona u zavisnosti od vrste i stepena stručne spreme, kao i radnog iskustva koje određeno lice ima.

“Radna mesta popunjavaju se sprovođenjem internog ili javnog konkursa, a što je takođe predviđeno napred navedenim Zakonom. Imajući u vidu sve navedeno želimo da skrenemo pažnju da je u konkretnom slučaju u pitanju laičko poznavanje propisa kojima se regulišu rad i radni odnosi u organima gradskih opština, te da je termin ‘savetnik’ u upravi GO Grocka javnosti prikazan na banalan način, a kako bi se privukla medijska pažnja, te da je dostavljena informacija zloupotrebljena”, navode u Opštini Grocka.

Iz kabineta predsednika Opštine Grocka nisu odgovorili na naše pitanje zašto nije dostavljen konačan spisak savetnika, kao ni da li je tačno da su na njemu članovi SNS i da su povezani rodbinskim odnosima.

BONUS VIDEO Božo Prelević o političkom hohštapleraju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare