Svetozar Vujačić i Sanja Vujačić Foto:E-Stock/Dušan Milenković, LinkedIn

Sanja Vujačić, ćerka advokata Svetozara Vujačića, savetnika ministra policije Aleksandra Vulina i režimskog televizijskog komentatora, pre nekoliko meseci izabrana je za sudiju Drugog osnovnog suda u Beogradu, na predlog komisije Visokog saveta sudsta (VSS), iako je od 40 kandidata jedina dobila ocenu 4 na zadatku koji je bilo neophodno uraditi na ispitu.

Prvi predmet kojim je zadužena jeste slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, koji je nasledila od kolege koji je otišao u penziju, a njen izbor i ulazak na mala vrata u sud, izazvao je brojne nelagode.

Naime, kako saznajemo, Vujačićeva je karijeru diplomiranog pravnika započela u kancelariji svog oca, da bi potom prešla u Ministarstvo pravde. Od 2017. bila je koordinator Upravnog odbora Pravosudne akademije, i svojevrsnog filtera za izbor budućih sudija i tužilaca.

Inače, izbor Vujačićeva začudio je, između ostalog, i pojedine članove komisije. Tako je sudija Slavica Milošević Gazivoda, prema sazanjima našeg portala, tokom sednice VSS, održane u februaru ove godine, istakla da se sa većinom predloga kandidata ne slaže.

Između ostalog, za pojedine predloge istakla je da ne zna po kojim kriterijumima su oni izbor komisije, ukoliko su kandidati po svim parametrima bili jednaki. Dala je primer nekolicine njih koji su bili izbor komisije, iako su bili znatno slabijeg proseka na fakultetu u odnosu na protivkandidate, dok su po svim ostalim kriterijumima bili jednaki.

Kako je Miloševićeva istakla, nije joj jasno da li je prevaglo to što su pojedini kandidati bili simpatičniji ili je kandidat bio nečiji prijatelj, mada tako nešto njoj nije bilo poznato.

Ona se potom osvrnula i na ćerku Vulinovog savetnika istakavši da je nedopustivo da je ona predlog komisije za sudiju.

“Vujačić Sanja je sa Pravosudne akademije i ona je pored 40 kandidata sa prosekom preko osam i pored činjenice da je jedina dobila četvorku na zadatku, izbor ove komisije, što je nedopustivo”, rekla je sudija, navodi se u zapisniku sa sednice u koju je portal Nova.rs imao uvid.

Ovo je prvo biranje za sudijsku funkciju i ono se vrši na period od tri godine.

Belivukov saradnik Miljković: Kontakt s Vulinom bio mi je moj deda Vujačić

Miljković optužio Vujačića i Vulina, Foto: Printscreen, Nova.rs

Advokat Svetozar Vujačić, otac mlade sudije, poznat je javnosti zbog dugogodišnje karijere i zastupanja brojnih poznatih ličnosti i slučajeva. Trenutno obavlja funkciju savetnika Aleksandra Vulina, a nedavno se našao u žiži javnosti nakon što ga je Marko Miljković, najbliži saradnik Veljka Belivuka, doveo u vezu s pomenutim kriminalnim klanom.
Miljković je istakao, prilikom saslušanja kod tužioca u julu ove godine, da mu je Vujačić deda i da mu je bio spona s Vulinom. Advokat i savetnik ministra policije je to najpre oštro demantovao, a potom potvrdio da postoji mogućnost da su zaista rođaci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare