Foto: Nova.rs, N1

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da očekuje da mandat novog gradskog parlamenta bude oročen na šest meseci i da nakon toga budu održani novi izbori u Beogradu. Njegove kolege iz opozicije poručuju da su uvek spremni za izbore, ali veruju i da će oni biti raspisani u navedenom roku samo ako to bude odgovaralo Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

U subotu, 11. juna, biće održana konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, a gotovo je izvesno da će socijalista Nikola Nikodijević ostati na njenom čelu. Novi gradonačelnik biće izabran u roku od mesec dana.

U međuvremenu lider SSP Dragan Đilas rekao je da je uveren da će mandat gradskog parlamenta trajati svega šest meseci, nakon čega očekuje nove beogradske izbore.

Tim povodom, zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić kaže da je potpuno nebitno da li će biti novih izbora za šest meseci ukoliko izborni uslovi ostanu isti.

Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

“DS je za to da se u Beogradu i u celoj Srbiji i na svim nivoima održe slobodni i pošteni izbori čim se stvore uslovi. To podrazumeva glasanje bez pritisaka i ucena, slobodne medije i nezavisnu administraciju koja će sprovoditi i korigovati izborni proces. To će se desiti jedino ako opozicija složno i odlučno stane iza toga i dobije podršku građana za to. Ukoliko izborni uslovi i dalje ostanu ovakvi kao do sada – neslobodni i nepošteni, potpuno je nebitno da li će i kada biti vanrednih izbora. Na takvim, unapred pokradenim izborima, pobednik se unapred zna”, kaže Rakić.

Uverena je, međutim, da će novi beogradski izbori za šest meseci biti održani samo ukoliko to bude odgovaralo SNS i Aleksandru Vučiću.

“Ukoliko istraživanje javnog mnjenja pokaže da će koalicija okupljena oko SNS proći bolje i da će osvojiti više glasova i imati stabilniju većinu od trenutne, tada će i biti vanrednih izbora. Međutim, ukoliko bude postojala i minimalna šansa da na tim prevremenim beogradskim izborima SNS osvoji manje mandata i izgubi vlast, izbora neće biti”, zaključuje Rakić.

Bivši kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Moramo i član pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović kaže da je nezahvalno prognozirati hoće li biti novih izbora u roku od pola godine, imajući u vidu da Skupšina grada Beograda nije ni konstituisana.

Veselinović na Zagrebačkom plenumu pozvao na što bližu regionalnu saradnju
Dobrica Veselinović Foto: Ne davimo Beograd

“Prvo moramo da vidimo 11. juna da li SNS ima i sa kim ima većinu za izbor predsednika Skupštine grada, što će biti prvi pokazatelj konstelacije snaga u Beogradu. Što se pokreta NDBG i koalicije Moramo tiče, mi smo spremni da ponudimo zeleno-levu političku alternativu na novim izborima za Beograd, kad god se dese. Naš front će se samo širiti”, kaže Veselinović .

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović kaže da su spremni za oba scenarija.

Nebojša Zelenović Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

“Spremamo se kao da će sutra biti izbori i kao da ćemo četiri godine biti opozicija”, kaže Zelenović, dok budući predsednik odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini grada Beograda Miloš Pavlović smatra da se treba držati zakona.

Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

“Procedura oko raspisivanja novih izbora u Beogradu jasno je definisana zakonom, bez obzira na političke dogovore predsednika određenih političkih stranaka. Narodna stranka se uvek zalaže za poštovanje zakona i zakonom propisanih procedura, što je i ovde slučaj. Narodna stranka će u novom sazivu Skupštine Grada Beograda biti prava i iskrena opozicija gradskoj vlasti na čelu sa SNS, ali i opozicija svima onima koji budu pomagali SNS u svom delovanju, direktno ili indirektno. U svakom slučaju NS je spremna za izbore u Beogradu kad god budu i ako budu bili raspisani”, zaključuje Pavlović.

BONUS VIDEO: Razjedinjena opozicija posle sastanka Vučića i Đilasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare