Boris Tadić i Miroslav Aleksić Foto: Goran Srdanov, Amir Hamzagić/Nova.rs

Socijaldemokratska stranka (SDS) Borisa Tadića saopštila je danas da prihvata ponudu da bude deo liste "Srbija protiv nasilja" na republičkim izborima.

„S obzirom na to da je i danas i u poslednjim danima Miroslav Aleksić više puta javno izneo da se čeka na odgovor Socijaldemokratske stranke na ponudu da naša stranka učestvuje na listi “Srbija protiv nasilja”, odgovorićemo i javno na tu ponudu, iako od početka pregovora zarad jedinstva opozicije sve vreme prihvatamo da učestvujemo na ovoj listi. Naime, još pre nego što su otvoreni pregovori o jedinstvenoj listi, postigli smo dogovor sa strankom Miroslava Aleksića o formiranju trajnijeg saveza i zajedničkom nastupu na izborima na svim nivoima“, navodi se u saopštenju SDS, koje potpisuje Tadić.

Kako dodaju, budući da je „javno izneto da se čeka naš odgovor, nemamo problem da i javno ponovimo i iznesemo tačno šta on podrazumeva“ – kako ne bi ostajale nikakve dileme u javnosti.

„Dakle, bez obzira na neslaganja sa političkim delovanjem nekih od učesnika ove liste, zarad opšteg interesa i jedinstva opozicije Socijaldemokratska stranka prihvata ponudu da bude deo ove liste. Zarad stvarne borbe protiv nasilja, ključno je da svi ostavimo sve sukobe i sujete po strani. Takođe, bilo kakve kalkulacije u vezi sa brojem poslaničkih mandata ne smeju biti prepreka našoj zajedničkog borbi, jer bi za budućnost Srbije bilo pogubno da takvi razlozi dovode do rasipanja glasova u okolnostima u kojima je svaki procenat bitan“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

„Zato SDS, stavljajući iznad svega opšti interes, pristaje i na minimalna 2 do 3 prolazna mesta, kao i na određeni broj mesta iznad projektovane prolazne granice, bez obzira na to što sva istraživanja pokazuju da naša stranka ima samo 1-2% manje podrške od stranaka kojima je namenjen daleko veći broj prolaznih mesta na ovoj listi“, dodaju iz SDS.

Spremni su, kaže se u saopštenju, već danas da potpišu koalicioni sporazum, da kao Socijaldemokratska stranka budu deo ove liste i da u skladu sa odlukom organa stranke pošalju odmah imena koja bi ih predstavljala na ovoj listi.

„Naše članstvo, funkcioneri i ja lično spremni smo da damo svoj maksimum u našoj zajedničkoj borbi za budućnost Srbije. U skladu sa tim prihvatamo da pod navedenim minimumom uslova budemo deo ove liste, jer sve drugo ne bi ni bio poziv na saradnju, već samo izgovor za pogubnu podelu opozicije i stavljanje ličnih odnosa i interesa iznad interesa koji se tiču svih građana Srbije“, navodi se u saopštenju koje potpisuje lider SDS Boris Tadić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar